12 doden bij terroristische aanslag op redactie van satirisch magazine Charlie Hebdo: hoofdredacteur overleden

Bij een schietpartij op de redactie van het satirische magazine Charlie Hebdo zijn verschillende doden gevallen. Volgens het Franse parket gaat het om twaalf dodelijke slachtoffers. De daders droegen extreem zware wapens bij zich en zijn nog steeds op de vlucht.

Het was niet meteen duidelijk hoeveel daders er precies zijn, maar de politie voert momenteel jacht op drie schutters. Ze waren zwaar bewapend en zouden zelfs een raketwerper bij zich hebben gehad. Er zijn zeker veertig tot vijftig schoten afgevuurd. De daders zijn op de vlucht, maar volgens een bron zijn ze geraakt door politiekogels. Hun eerste vluchtwagen is op ongeveer 15 kilometer van de redactie teruggevonden.

Hoofdredacteur vermoord

Er zijn twaalf doden gevallen. De meeste slachtoffers zijn op de redactie doodgeschoten. Ook twee agenten kwamen om het leven. De politie spreekt over nog verschillende gewonden, waarvan meerdere in kritieke toestand.

Hoofdredacteur Stéphane Charbonnier, bekend als Charb, is bij de aanslag om het leven gekomen. Ook hoofdtekenaar Jean Cabu is vermoord.

Spotprenten Mohammed

Charlie Hebdo kwam jaren geleden in het nieuws omdat het een van de tijdschriften was dat de spotprenten van de profeet Mohammed publiceerde, die eerder al bij het Deense Jyllands-Posten controverse hadden uitgelokt. Dat lokte verontwaardigde reacties uit in moslimgemeenschappen. Op 2 november 2011 werd op het kantoor van het blad al eens een aanslag gepleegd met een Molotovcocktail, wat toen verband hield met een uitgave van het blad waarvan Mohammed als gastredacteur werd aangeduid.

Volgens verschillende tweets is op videobeelden te horen dat de daders riepen dat ze “wraak hebben genomen voor de profeet”, alsook de woorden “Allaou Akbar”.

Hollande: “terroristische aanslag”

De Franse overheid heeft door de aanslag de terreurdreiging naar het hoogste niveau gebracht. President François Hollande is meteen ter plaatse gegaan. Hij noemde het onmiddellijk een terroristische aanslag en een laffe moord. “Dit is een daad van uitzonderlijke barbaarsheid”, zei hij. Le Figaro meldt dat alle redacties in Parijs momenteel bewaakt worden.

Op deze beelden hoor je de schoten die de daders buiten de redactie afvuurden.

Ook de politie is beschoten, er is sprake van twee overleden agenten.

Op deze beelden zien we mogelijk de daders.

Dit was de laatste tweet die Charlie Hebdo vlak voor de aanslag verstuurde.

Dit zijn de eerste beelden van meteen na de aanslag.

Meer
Lees meer...