Left Right
scrollTop top

“12 jaar geleden zeiden ze ook dat de kas was gestolen” en de Eurorock-leugen nog eens doorprikt: een manager spreekt


“12 jaar geleden zeiden ze ook dat de kas was gestolen” en de Eurorock-leugen nog eens doorprikt: een manager spreekt

Een leverancier die newsmonkey contacteerde zegt dat hij 12 jaar geleden ook al te horen kreeg van de Eurorockorganisatie dat “de kas was gestolen” toen ze hem niet konden betalen. We kregen ook een erg boze manager van Fields of the Nephilem, één van de topacts, aan de lijn. Hij noemt een reactie van de woordvoerder van het festival gisteren “simply littered with lies and spin”. En hij zegt dat wat hij meemaakte in Neerpelt zaterdag “the worst experience of live events I have ever had in 30 years” was.

Eurorock draaide er uit op een regelrecht fiasco afgelopen weekend, als gevolg van een bizarre diefstal op de laatste festivaldag van 80.000 euro, waardoor een aantal acts niet meer betaald konden worden en die weigerden om op te treden. Maar de officiële versie van het verhaal roept serieuze twijfels en een aantal pertinente vragen op, onthulden we gisteren al.

We werden ondertussen gecontacteerd door een leverancier die zegt 12 jaar geleden hetzelfde verhaal meegemaakt te hebben met Eurorock. Eurorock vond toen plaats in de Soeverein in Lommel, indoor en voor het eerst niet in de zomer maar in het voorjaar. Het zou ook de laatste Eurorock zijn voor de terugkeer dit jaar. Het patroon is er inderdaad: hoewel de organisatoren toen ook gewag maakten van een succes, en het hadden over 1.700 toeschouwers voor onder meer Praga Khan en de Golden Earring, bleek na het opmaken van de kas dat er nog geen duizend waren geweest.

De leverancier die ons tipte, zegt dat hij toen te horen had gekregen om op de laatste van de twee festivaldagen om zijn geld te komen. “Toen ik aankwam in de Soeverein kreeg ik te horen dat het geld gestolen was de avond daarvoor en dat er niets meer was. De organisatie zei me dat er klacht was neergelegd bij de politie. Ze garandeerden me dat er een oplossing zou komen. Maar Eurorock ging failliet en ik heb mijn geld nooit gezien.”

“Hier gaan we weer”

“Toen ik hoorde wat er dit jaar gebeurd was, dacht ik meteen: hier gaan we weer”, vertelt onze getuige. “Zoiets vergeet je niet he. Ik begon toen pas, en Eurorock was mijn eerste wanbetaler. Ik ben er zeker van dat ze me toen gezegd hebben dat de kas gestolen was.” Het was volgens de man Kris Vanosmael die hem dat vertelde toen. Vanosmael en twee anderen, Luc Deprez en Bernard Van Isacker (onthou die naam, hij komt dadelijk nog terug in dit artikel) organiseerden toen met hun PI-Events Eurorock, gesteund door onder meer Rudi Donckers.

Bernard

Bernard Van Isacker was er dit jaar ook bij. Hij werd ingehuurd door Donckers als consultant, meer specifiek als woordvoerder en persattaché voor het festival.

“Na de diefstal onderhandelden we met verschillende bands en toen werd het duidelijk dat heel wat bands wilden spelen,” schreef hij gisteren in zijn blog. “Ofwel omdat ze al volledig of gedeeltelijk betaald waren of omdat ze voor niks wilden spelen. Uiteindelijk was er maar één band die echt weigerde te spelen omdat nog een klein bedrag van hun betaling (we hebben het over 100 euro of zo) moesten ontvangen en dat was The Fields of the Nephilim.” Van Isacker voegt er nog aan toe dat “als ik hen was ik me zou schamen”.

“Niet 100 euro of zo moesten we nog krijgen, wel 7.500 euro”

Schamen doen ze zich bij Fields of the Nephilem niet. En ze vinden het rot dat ze niet konden spelen, iets waarvoor ze zich al uitvoerig excuseerden bij de fans overigens. Maar ze hadden wel graag dat die fans ook de juiste informatie kregen en bij deze: “We hadden niet nog honderd euro of zo tegoed, maar moesten nog 7.500 euro krijgen.”

“Toen we hoorden van de problemen stelden we voor om de helft daarvan te laten vallen, de gage. De rest van het bedrag hadden we gewoon nodig om onze onkosten te dekken: we hadden een bus moeten huren, buschauffeurs die betaald moest worden, er waren de tickets voor de Eurostar, … En we vroegen dat ze tenminste konden zorgen dat de backline in orde was – zonder kunnen we gewoon niet spelen. Die backline was er niet omdat de organisatie er nooit voor betaalde. ”

“Hier is 200 euro“

De organisatie vertelde ons dat ze dat wel zouden klaarkrijgen. Maar toen ze terugkwamen, wilden ze ons ineens maar 200 euro geven. En bovendien was het beloofde materiaal ook niet in orde. Het regende pijpenstelen bovendien … we kregen geen antwoord op vragen die we stelden over hoe de veiligheid nog kon gegarandeerd worden given the collapse of internal infrastructure.

“Killing Joke en co speelden niet gewoon uit liefde voor de fans”

“Er wordt nu veel spel gemaakt van hoe Killing Joke en Therion toch nog optraden uit respect voor de fans. Maar de waarheid is dat Therion z’n beloofde geld al voor 95 % had gekregen en dat Killing Joke bijvoorbeeld al hun materiaal al terug hadden ingepakt en op punt stonden te vertrekken. Pas toen ze van hun third party agent (Live Nation) hoorden dat ze via hen hun geld gegarandeerd zouden krijgen, en dan maar een deeltje, want het meeste hadden ze al in voorschot gehad, besloten ze toch te spelen.”

“We kunnen zo nog even doorgaan. Er was geen eten voor onze crew en chauffeurs, die net 10 uur onderweg waren geweest. Er was zelfs geen drinken in de kleedkamer. In 30 years this was the worst experience of live events I have ever had!

Het ergste

“Het ergst is nog dat we vlak voor en zelfs gedurende onze trip naar het festival verschillende keren contact hadden gehad met het festival. Ze waren op dat moment zich al heel goed bewust van het feit dat ze ons niet zouden kunnen betalen. Maar nee, alles was dik in orde zeiden ze.”

We had no alternative but to retreat to the hotel and accept that due to matters beyond our control we were prevented from delivering the show. We sincerely apologise to the many fans who were disappointed, we all feel exactly the same.”

“Eurorock was a manifestation of the most horrendous clusterfuck we had ever had the misfortune of being associated with in 30 years. We have huge respect for the volunteers who attempted to placate those in attendance and we sincerely apologise to those disappointed by our absence through no fault of our own, but in the cold light of day we are absolutely sure we made the correct call.”

Praga Kahn en Front 242

In het bericht van de Eurorock-woordvoerder staan nog een aantal flagrante leugens. Zo staat er dat Praga Khan wou spelen, maar dat dat jammer genoeg geweigerd moest worden door de organisatie omdat de veranderde line-up al te laat in de nacht zou eindigen. Maar Engelen wou dat helemaal niet doen en was daar erg categoriek in: “Spijtig en met pijn in het hart, maar ik kan dit niet maken naar andere festivals toe die wél correct zijn”.

Ook een mooie is het verhaal over Front 242:I know that Front 242 had already invested a lot of money to get their crew and back line together and would have lost another few thousands just to make it happen.” Front 242 wou gewoon niet optreden omdat het nog 7.000 euro moest krijgen van de afgesproken 10.000.

“Alleen TV Limburg correct”

In zijn reactie haalt de woordvoerder van Eurorock ook uit naar de media, die blijkbaar “niet loyaal is” en in het hele verhaal er compleet naast zit. “Only TV Limburg has been correct from day 1” lezen we. Mja. Die brachten vrijdag, de dag dat er maar 1.600 in plaats van de aangekondigde 8.000 bezoekers kwamen een stukje “Veel volk op zonnige tweede dag Eurorock”.

“Dit lijkt erg op georganiseerde diefstal en valsheid in geschriften”

Rudi Donckers zelf onderging gisteren een hartoperatie. “Hij heeft mij verteld dat hij iedereen gaat betalen, maar met wat he?”, zei Dirk Melis, die met zijn cateringbedrijf de grootste gedupeerde lijkt te worden van de hele zaak, gisterenavond.

Ives Mergaerts van KICK, het bedrijf dat de backlines deed op Eurorock is een andere gedupeerde, en hij laat weten: “Wij hebben een openstaande factuur van 10.000 euro waarvan nog geen cent is betaald. Rudi vervalste zijn doorgemailde overschrijvingsbewijzen, waardoor er nooit geld naar onze rekening is overgeschreven. Hij hield ons aan het lijntje. Ook tijdens het festival zelf kon hij niet betalen. We zullen ons beraden over gerechtelijke stappen tegen Donckers. Als andere gedupeerden gerechtelijke stappen ondernemen, sluit ik niet uit dat we ons daarbij aansluiten. Dit lijkt erg op georganiseerde diefstal en valsheid in geschriften.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…