Left Right
scrollTop top

12 producten die je beter niet in de koelkast bewaart


Groenten
© Pixabay

Eten in de koelkast bewaren lijkt voor de meesten onder ons de perfecte oplossing om het langer vers te houden. Maar niet alles is wat het lijkt. Er zijn wel degelijk enkele producten die je beter niet in de koelkast legt.

1. Appels, druiven en aardbeien

Giphy

Appels kan je perfect enkele dagen goed houden op kamertemperatuur. Pas wanneer je ze langer wilt bewaren, leg je ze beter wel in de koelkast. Dat geldt ook voor druiven en aardbeien.

2. Aubergine

Ook de aubergine leg je beter niet in de koelkast want de vrucht is heel gevoelig voor temperatuur. Een te koude omgeving zorgt ervoor dat de smaak en de textuur achteruit gaan. Zorg ervoor dat de aubergine niet te dicht bij het andere fruit ligt want een natuurlijk gas zorgt ervoor dat de andere vruchten sneller zullen rijpen en dus rotten.

3. Avocado

Giphy

Avocado’s bewaar je het best buiten de koelkast. Dan kan de avocado het best rijpen. Vanaf je ze in de koelkast legt, wordt dat hele proces stopgezet en zijn ze dus minder lekker. Wanneer je een halve avocado wil bewaren, laat je best de pit zitten en leg je deze wel in de koelkast.

4. Basilicum

Basilicum gebruik je eigenlijk best zo snel mogelijk. Maar wil je dat toch liever even bewaren? Leg de basilicum dan niet in de koelkast want dan wordt het kruid sneller slap en zacht. Of je kan basilicum ook invriezen.

5. Aardappelen en uien

Giphy

Aardappelen en uien leg je in een koele en donkere plaats zoals een voorraadkast. Maar bewaar ze wel niet naast elkaar want dat kan zorgen voor een chemische reactie waardoor de uien zullen bederven.

6. Hete sauzen

Tabasco of een andere hete saus kan je heel lang bewaren buiten de koelkast. Dat is omdat er in de meeste sauzen azijn zit en vanaf je ze in de koelkast zet, verliezen ze hun pittige smaak.

7. Tomaten, peren, bananen en ananas

Giphy

Tomaten horen niet thuis in de koelkast want daar verliezen ze hun smaak en textuur. Net zoals avocado’s rijpen tomaten het beste op kamertemperatuur. Hetzelfde geldt ook voor peren, bananen en ananas. Leg ze met een gerust hart in de fruitmand.

8. Honing

Giphy

Honing is onbeperkt houdbaar, tenminste als je de pot niet in de koelkast zet. Zet de honing ergens op een droge plaats want vocht zorgt voor bacteriën en schimmels.

9. Komkommer

Heel wat mensen bewaren komkommers in de koelkast. Maar dat is eigenlijk niet zo’n goed idee. Komkommers blijven het langst goed op kamertemperatuur. De koelkast zorgt ervoor dat dat de schil te zacht wordt. Een half gebruikte komkommer bewaar je dan weer wel het beste in de koelkast om uitdroging te voorkomen.

10. Brood

Giphy

Voor eens en voor altijd: brood leg je niet in de koelkast! Bewaar je brood dus best gewoon in een afgesloten zak in bijvoorbeeld een broodtrommel. Tenzij je natuurlijk graag droog en oud brood eet.

11. Olijf- en zonnebloemolie

Als je olijf- en zonnebloemolie in de koelkast legt, zorgt dat ervoor dat ze dikker en ondoorzichtig worden. Bewaar daarom zowel de olijfolie als de zonnebloemolie op het aanrecht of in een kast.

12. Knoflook

Giphy

In de koelkast bederft knoflook snel en heb je door het vocht meer kans op schimmel. Wil je de knoflook toch langer bewaren? Invriezen is dan een perfecte oplossing!


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  112.547.616
 • Aantal
  doden
  2.497.865
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  760.809
 • Aantal
  doden
  21.988