12 verkeersregels die elke fietser moet kennen

De Antwerpse fietsblog Antwerpenize is verbolgen over een eerder artikel van het BIVV. Bij het begin van het nieuwe schooljaar gaf het BIVV enkele tips om veilig met de fiets naar school te rijden. Vooral de slachtofferrol waarin fietsers worden geduwd, is Antwerpenize een doorn in het oog. Reden genoeg om het artikel van het BIVV scherp aan te pakken. Maar ook fietsers gaan niet vrijuit. Vaak omdat ze de verkeersregels niet kennen of ze zelfs fout kregen aangeleerd. Daarom: 12 regels die elke fietser zou moeten kennen.

1. Oversteken

You can’t have your cake and eat it. Je bent óf fietser óf voetganger. Wil je gebruik maken van het zebrapad, dan moet je van je fiets stappen om voorrang te genieten. Voorrang op zebrapaden is enkel voorbehouden aan voetgangers. Steek je al fietsend het zebrapad over, dan moet je dus voorrang verlenen.

En daar is een goede reden voor. Een voetganger nadert en gebruikt het zebrapad aan maximum 5 km/u. Als je het zebrapad nadert op je fiets, rijd je makkelijk vier keer zo snel. Een automobilist heeft dus een pak minder tijd om je op te merken en gepast te reageren. Hoe traag hij ook rijdt…

2. Een zebrapad is geen oversteekplaats voor fietsers.

While we’re on it: er is een verschil tussen een zebrapad en een oversteekplaats voor fietsers. Het eerste is een oversteekplaats voor voetgangers, het tweede een oversteekplaats voor – je raadt het al – fietsers.

Het verschil is niet louter semantisch. Voor voetgangers die wachten aan een zebrapad moeten auto’s verplicht stoppen. Voor fietsers moet dat niet. Meer nog, fietsers moeten zich voorzichtig op de oversteekplaats voor fietsers begeven en moeten rekening houden met naderende voertuigen.

De auto’s moeten je geen voorrang verlenen, tenzij je al op de oversteekplaats bent.

3. De voorrang van rechts is universeel

Ook op fietsers zijn de voorrangsregels van toepassing. Ook fietsers moeten dus voorrang verlenen aan het verkeer dat van rechts komt.

Ook daar is een goede reden voor. Het verkeer is een kwestie van vertrouwen. Op een kruispunt met beperkt zicht moet je erop kunnen vertrouwen dat het verkeer van links je voorrang zal verlenen. Uiteindelijk rijd je een beetje blind. Daarom heeft de auto ook (maar ook de fietser) die van rechts komt voorrang. Deze voorrang heb je op auto’s en fietsers, tenzij deze laatste gewoon het fietspad volgen.

4. Spookrijden

Een verplicht fietspad (aangegeven met verkeersbord D7) is precies dat wat het zegt. Een verplicht fietspad. Op een verplicht fietspad mag je doorgaans dan ook maar in 1 richting rijden.

De reden is andermaal kinderlijk eenvoudig: een automobilist weet dat hij voorrang moet verlenen aan de voetgangers, die van beide richtingen kunnen komen. Hij moet ook voorrang verlenen aan wie het fietspad volgt. Maar omdat fietsers veel sneller rijden dan voetgangers, mogen ze meestal maar in één richting over het fietspad.

5. Lichten zijn er niet enkel voor jou

Zorg er voor dat je lichten behoorlijk werken en gebruik deze ook. Ook al moet je dan veel harder trappen. Ook al maakt je dynamo een verschrikkelijk geluid. Je licht (en zeker je achterlicht) dient namelijk niet alleen om de baan te verlichten, maar ook (en vooral) om gezien te worden.

Zonder goede lichten ben je in het donker zo goed als onzichtbaar. Zelfs op plaatsen met openbare verlichting.

6. Snelheidslimieten

Ook fietsers moeten zich aan de snelheidslimieten houden. Nu zal je met de fiets niet snel meer dan 50 rijden in de bebouwde kom, maar er gelden ook nog andere snelheidsbeperkingen. Wist je dat je op een jaagpad maximaal 30 km/u mag. Net als op een verkeersdrempel. In een woonerf mag je maximaal 20 km/u. In een speelstraat mag je maximaal stapvoets rijden. Dat is ongeveer 5 km/u.

In geen enkele van deze gevallen mag je voetgangers in gevaar brengen.

7. Inhalen

Zit je vast achter een andere, tragere fietser? Inhalen mag, maar wel conform de wegcode. Je mag dus niet inhalen wanneer een ander al bezig is in te halen. Bovendien moet je zo snel mogelijk weer rechts kunnen invoegen.

8. Alcohol

Een avondje uit met de fiets? Pas op! Ook op de fiets gelden de alcohollimieten die gelden voor automobilisten. Wist je trouwens dat ook als fietser je rijbewijs kan worden ingetrokken?

9. Groepen fietsers

Groepen van 15 tot 50 wielertoeristen zijn niet verplicht de fietspaden te volgen. Ze mogen met twee naast elkaar op de rijbaan rijden. Op voorwaarde dat ze samen blijven.

10. Naast elkaar

In de bebouwde kom mogen fietsers maximaal met twee naast elkaar rijden. In geen enkel geval mag je de tegenliggers hinderen.

Buiten de bebouwde kom moeten fietsers achter elkaar rijden zodra er een achterligger nadert.

11. Verboden rijrichting

Let goed op de borden in een enkelrichtingstraat. Ook fietsers mogen in de straat maar in 1 enkele richting rijden. Tenzij een onderbord dat uitdrukkelijk toelaat.

12. Varia

Fietsers moeten ook altijd hun stuur vasthouden en hun voeten op de pedalen houden. Ze mogen zich niet laten voorttrekken en niemand achterop nemen. Ook je hond uitlaten terwijl je zelf op de fiets zit, is verboden. Wil je afslaan, dan moet je je arm gebruiken. Voor elke van deze laatste overtredingen bedraagt de boete 55 EUR.

Nog meer (onbekende) verkeersregels vind je hier.