13 dingen die je moet weten als je een Harry Potter-film gaat kijken met een échte Potterhead

Jouw vriend/vriendin is een die-hard Harry Potter-fan maar je hebt nog nooit de films gezien (of de boeken gelezen)? En nu heb je je toch laten overtuigen om in die wereld te plonsen? Simpelweg meekijken, daar gaat zeker geen sprake van zijn. Je moet je goed voorbereiden op wat er op jou zal afkomen. 

1. Cosplay-alert!

Een Harry Potter-film gaan kijken? Een reden genoeg om zijn/haar cosplay–outfit en toverstaf naar boven te halen. Bij deze ben je officieel gewaarschuwd.

2. Dus je hebt de boeken nog altijd niet gelezen???

Enkel de films kijken volstaat niet. Als je je Harry Potter fan-vriendje écht plezier wil doen: LEES DE BOEKEN. Zo snel mogelijk. Ze zijn even heilig als een bijbel, niet-lezen is een zonde, wel lezen is +1000 points to your attractiveness.

3. Pas op: spoilers!

De neiging om een plot-twist te spoilen is te groot. Hij/zij moet echt altijd een commentaar geven over hoe zal uitdraaien want Harry is weeral niet slim genoeg geweest… Oren dicht of de suspense is weg.

4. Karaoke-time! No? Too bad for you!

Yep, zo goed als alle dialogen meezeggen met de personages: dat is wat geen enkele Potterhead kan weerstaan. “Zwijg a.u.b., ik probeer hier te volgen,” sorry, gaat niet gebeuren!

5. Dit klopt niet!

Je weet het nog niet maar in de boeken is het anders gebeurd. En elke verandering gaat jouw vriendje uitbundig bespreken met een diepgaande analyse. Just accept it.

6. Al mijn favoriete nevenpersonages zijn weggegooid!

Weeral een reden genoeg om de boeken te lezen om te weten wat je lief zo furieus maakt aan die films.

7. Hij/zij ziet totaal niet uit als in het boek beschreven is

Ja, ja, juiste uiterlijk is suuuperbelangrijk. De personage moet tot op de puntjes uitgewerkt zijn, anders gaan er opmerkingen komen. Veel opmerkingen.

8. Neen die boekpersonage zou zich nooit zo gedragen!

Brace yourself. Jouw lief zal pas écht emotioneel reageren als dat gebeurt. Popcorn in de lucht, roepen: een voetbalfan in een mietje in vergelijking met een Potterhead die in de furie vliegt over zulke grove ‘overtredingen’.

9. Arghhh zo veel plotholes die alleen in het boek uitleg krijgen

De films zijn goed en mooi, maar je zal nooit begrijpen waarom elke ‘onbelangrijke’ detail zo veel aandacht en emoties bij je schat opwekt, tenzij de nodige uitleg over wat er allemaal in het boek zich afspeelde.

10. Nooit, nooit, nooit afdelingen beledigen!

In de films zijn de Zweinstein-afdelingen inderdaad erg cliché. Maar als je luidop durft te zeggen dat er alleen maar slechteriken in Zwadderich zitten… OH WAY ALL HELL BREAKS LOOSE!

11. Ah, the ships…

Wat je zeker ook liefst niet zegt tijdens een Harry Potter-film? “Je weet toch dat die twee niet samen zijn, waarom ship je ze dan nog?” Ships zijn essentieel en eeuwig. De echte fan zal altijd voor One True Pairing strijden, ook al klopt dit niet met wat de auteur heeft besloten.

12. Ooh the feels, hoe kan dat na duizend keer de films zien?

Je bent gewaarschuwd dat het niet zomaar film kijken is. Harry Potter is geen gewone film, Harry Potter is leven. Alle dramatische momenten beleeft jou lief nog emotioneler dan de personages. Een voorraad zakdoeken en chocolade moet al lang klaar staan nog voordat de film begint. En het maakt niet uit hoeveel keer je lief die films al gezien heeft.

13. Wanneer gaan we hem nog eens kijken?

Herbekijken is een must. Het is een traditie om op regelmatige basis Harry Potter-marathons te houden. En als je zelf een voorstel indient om de films nog eens samen te zien… een feestje is gegarandeerd!