Left Right
scrollTop top

Hier zijn de 13 meest betrouwbare occasiewagens


Toyota iQ
© By M 93 – Self-photographed, Attribution, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7092528

Een occasiewagen is meestal de goedkoopste oplossing voor mensen die een eerste auto willen aanschaffen. Het is soms moeilijk te weten waar je moet beginnen zoeken. We lijsten de meest betrouwbare tweedehands auto’s voor je op en hopelijk kunnen we je helpen bij je keuze.

Als student of beginnende werknemer is het niet zo evident om al een auto te kunnen aanschaffen. Daarom lijsten we hier de wagens op die het minste onderhoud vragen en die tamelijk goedkoop zijn. Twee dingen hebben invloed op de kijk naar betrouwbaarheid: hoe vaak de auto moet worden gerepareerd en hoeveel het kost om hem te repareren.

Een auto kan bijvoorbeeld vijf keer kapot gaan en maar 50 euro per keer kosten om te repareren. Het kan ook dat hij één keer kapot gaat en dat je 1.000 euro moet betalen.

Reliability Index

Warranty Direct, een Brits verzekeringsbedrijf, stelde een betrouwbaarheidsindex op aan de hand van verschillende elementen. Er wordt rekening gehouden met hoeveel keer een auto in panne valt en de kosten voor reparatie. Ook hoeveel tijd de auto niet op de baan is door reparaties en de ouderdom en kilometerstand van de wagen is belangrijk.

Het gemiddelde van alle auto’s is 100, wat betekent dat als het cijfer voor de auto die je bekijkt een hoger dan gemiddelde index heeft (118), dit aangeeft dat die auto minder betrouwbaar is dan het gemiddelde. Als er echter een lager dan gemiddelde index is (60), dan is de betrouwbaarheid beter dan het gemiddelde.

Flag: Japan on Google

1. Toyota iQ (3.00)

Wikimedia Commons

Toyota wordt al lang aanzien als een van de meest betrouwbare merken en daarom is het ook geen verrassing dat er een model bovenaan dit lijstje staat. Op de Reliabilty Index voor merken staat Toyota op de vierde plaats. Daihatsu, Honda en Suzuki presteren beter. Opvallend: de top vijf bestaat enkel uit Japanse automerken. Dat telt wel als betrouwbare occasiewagen!

De Toyota iQ is een klein stadswagentje dat nu niet meer geproduceerd wordt. De auto is minder dan drie meter lang en is zeer zuinig. Hij wordt als meest betrouwbare wagen gezien wanneer je de criteria van de Reliability Index gebruikt. Een gemiddelde herstelling kost ongeveer 250 euro. Dat is tamelijk prijzig en dat komt omdat hij juist zo betrouwbaar is. Voor kwaliteit moet je betalen. Meer weten? Klik hier.

Flag: Japan on Google

2. Mitsubishi Lancer (4.00)

Wikimedia Commons

Dit is waarschijnlijk het sportiefste model in de lijst met de zwaarste motor. De voordelen zijn de prestaties en hoe praktisch hij is. Ook de betrouwbaarheid is een van de speerpunten van dit model. Maar er zijn ook wat nadelen aan verbonden.

Zo heeft de auto wel wat noodzaak aan een regelmatig onderhoud en is hij niet zo zuinig. Ook de verzekering voor deze wagen kost tamelijk veel. Maar de gemiddelde reparatiekost ligt wel een pak lager dan bij de Toyota iQ, je moet ongeveer 80 euro inrekenen. Meer weten? Klik hier.

Flag: Germany on Google

3. Opel Agila (7.00)

Wikimedia Commons

Alhoewel Opel, in Groot Brittanië Vauxhall, wordt aanzien als de minderwaardige Duitse wagen, staat de Agila toch wel op een mooie derde plaats. De auto is praktisch en vooral zeer betaalbaar.

Een nadeel zijn de prestaties van de wagen. Voor zo’n klein wagentje is geen grote en krachtige motor nodig en op de snelweg is dat toch wel goed te voelen. Een gemiddelde herstelling kost ongeveer 130 euro. Meer weten? Klik hier.

Flag: South Korea on Google

4. Hyundai Getz (9.00)

Wikimedia Commons

Hyundai spreekt de meeste mensen niet echt aan en dat heeft zo zijn voordelen. Deze wagentjes zijn zeer goedkoop te vinden en zijn over het algemeen zeer sterk. De afwerking is wel wat minder, zeker door het plastiekerig gevoel.

Ook dit kleine occasietje heeft geen krachtige motor, om snel te rijden is het dus niet direct de juiste aankoop. Maar voor wie weinig geld heeft en een klein beginnertje zoekt, is dit wel een goeie optie. Een gemiddelde herstelling kost wel tamelijk wat, bijna 240 euro. Meer weten? Klik hier.

Flag: Japan on Google

5. Honda Jazz (10.00)

Wikimedia Commons

De Honda Jazz is de betrouwbaarste gezinswagen. Alhoewel het niet zo’n groot model is, past er wel echt veel in. Ook de efficiëntie van de motor is een pluspunt. Er is blijkbaar veel vraag naar, dus lopen de aankoopprijzen wel op.

Maar die prijs wordt dan weer gecompenseerd door de lage verbruikskosten en de grote ruimte in de kleine wagen. De wagen durft wel al eens wat lawaai maken en de meeste problemen komen dan ook voor bij de ophanging. Daardoor is een gemiddelde reparatie wel wat duurder, bijna 450 euro. Meer weten? Klik hier.

Flag: South Korea on Google

6. Hyundai i10 (12.00)

Wikimedia Commons

De tweede hyundai van de lijst is ook wel opvallend. Deze auto is een van de goedkoopste wagens qua verzekering, wegentaks en verbruik. Er zijn maar weinig wagens zo goedkoop in onderhoud.

Ook al lijkt de auto klein vanbuiten, binnenin is er redelijk wat ruimte. Met wat geluk krijg je vijf personen in de wagen. Ook de i10 is niet zo’n fan van de autosnelweg. Door zijn wat hogere dak is hij ook vatbaar voor de wind. Een gemiddeld herstelling kost bijna 200 euro. Meer weten? Klik hier.

Flag: Japan on Google

7. Nissan Almero Tino (12.00)

Wikimedia Commons

Weer een kleine gezinswagen in onze top 13. Ook hier zijn vijf comfortabele zitplaatsen. De Tino is zeer geschikt voor een gezin en dat heeft hij mede te danken aan de opstelling van de zetels. De voorste zetels zijn wat meer naar buiten geschoven, zo kan je makkelijker naar je kinderen achter je kijken.

Motorisch gezien is het een zeer goede auto en je kan er dus gerust mee rijden op de autosnelweg. Een gemiddelde reparatie kost ongeveer 190 euro. Meer weten? Klik hier.

Flag: South Korea on Google

8. Hyundai i20 (14.00)

Wikimedia Commons

Qua betrouwbaarheid telt Hyundai wel. Met drie auto’s in de top 13 steken ze de andere merken de loef af. Dit model is er gekomen door het succes van de i10 die eerder al voorkwam in de lijst. Deze versie is zeer populair en er zijn dus veel modellen beschikbaar op de tweedehands markt.

De Hyundai i20 is zeer gemakkelijk om mee te rijden en is goed uitgerust. Hij is ook tamelijk ruim binnenin en goedkoop om mee te rijden. De aanschafprijs laat dan weer wel te wensen over en de rijervaring is maar middelmatig. Een gemiddelde reparatie kost ongeveer 140 euro. Meer weten? Klik hier.

Flag: France on Google

9. Citroën C1 (14.00)

Wikimedia Commons

De eerste Fransman in de lijst en dat is toch wel verwonderlijk. Citroën staat niet direct bekend om zijn betrouwbare wagens. Het merk komt pas op de 21e plaats qua betrouwbaarheid. Ondanks zijn grootte en betaalbaarheid is dit stadswagentje ook goed voor lange afstanden.

De auto’s zijn ook redelijk betrouwbaar, hoewel de bouwkwaliteit een van de tekortkomingen van de C1 is. Veel van de rubbers en dichtingen zijn aan de zwakke kant. Je moet dus al wat meer geluk hebben. Een gemiddelde herstelling kost bijna 300 euro. Meer weten? Klik hier.

Flag: Japan on Google

10. Suzuki Alto (16.00)

Wikimedia Commons

De Suzuki is de goedkoopste betrouwbare occasiewagen in deze lijst. Het kost bijna niets voor een reparatie, hij verbruikt zeer weinig en de aankoopprijs is ook miniem. De perfecte beginnerswagen dus.

Bij vele reviews spreken de eigenaars vol lof over het kleine wagentje. Hij rijdt vinnig en is zeer praktisch in een stadsomgeving. Juist de hoge koffer valt wel wat tegen, maar van een auto van 3,5 meter lang moet je niet veel meer verwachten. Een gemiddelde reparatie kost juist iets meer dan 100 euro. Meer weten? Klik hier.

Flag: Japan on Google

11. Honda Insight (17.00)

Wikimedia Commons

Deze auto is naar onze mening een van de lelijkste in de lijst, maar dat betekent niet dat hij daarom minder betrouwbaar is. De Insight was eigenlijk de eerste hybride op de markt en was toen een driedeurs. Maar de Toyota Prius kwam uit met vijf deuren en Honda liep de aandacht mis.

De Insight is bedoeld als gunstig geprijsde hybride en wordt daarnaast aanzien als zeer betrouwbaar. Maar als beginnersauto kan hij wel tamelijk prijzig zijn om aan te schaffen. Je moet er wat voor over hebben om elektrisch te rijden. Een gemiddelde herstelling kost ongeveer 180 euro. Meer weten? Klik hier.

Flag: United States on Google

12. Ford Ka (17.00)

Wikimedia Commons

Ook de overzeese automerken mogen we niet vergeten in dit lijstje. De Ford Ka oogt al wat leuker dan de andere wagens en hij maakt die leukheid ook waar tijdens het rijden. De vorige editie van de Ford Ka was een echt icoon en brak vele records.

Deze versie is in samenwerking met de Fiat 500 gemaakt. Ford scoort trouwens ook niet slecht qua betrouwbaarheid. Ze staan op de zevende plaats in de rangschikking van merken. Een gemiddelde reparatie van de Ka kost bijna 200 euro. Meer weten? Klik hier.

Flag: South Korea on Google

13. Kia Picanto (18.00)

Wikimedia Commons

In Zuid-Korea gaat de Picanto onder de naam Kia Morning. Kia is zeer erg zeker van de betrouwbaarheid van de wagens, want je krijgt zeven jaar garantie bij aankoop van een model. Dat vinden we zeker al geruststellend. Zo is de kans ook groter dat je occasiewagen nog garantie heeft.

De oude Kia’s waren minder betrouwbaar, maar tegenwoordig krijg je wel echt waar voor je geld. De auto is over het algemeen ook goed uitgerust en wordt gezien als een serieuze uitdager voor de Fiat 500 en Hyundai i10. Een herstelling kost gemiddeld 180 euro. Meer weten? Klik hier.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.944.089
 • Aantal
  doden
  1.166.685
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  333.718
 • Aantal
  doden
  10.899