14.000 ton per seconde: ook op Groenland smelt ijs nu dramatisch sneller

14.000 ton per seconde: ook op Groenland smelt ijs nu dramatisch sneller

Uit nieuwe cijfers over de ontwikkeling van het smeltende landijs op Groenland blijkt dat in 2012 meer dan 400 miljard liter water in zee belandde. Dit is vier keer de hoeveelheid die in 2003 op deze manier in zee terechtkwam. Het is een nieuwe indicatie dat onze planeet sneller opwarmt dan wetenschappers tot nu toe dachten.

Het is het tweede alarmerende onderzoek naar de situatie in het noordpoolgebied in een maand tijd. Eerder meldde het jaarlijkse Arctic Report van de Amerikaanse overheid dat de dikste en oudste ijslaag in het Arctisch gebied de afgelopen dertig jaar met 95 procent is afgenomen. (Lees: Nog 1% over: de oudste ijslaag aan de Noordpool nu bijna helemaal verdwenen)

Maar niet alleen het ijs op de Noordpool, maar ook het landijs op Groenland smelt sneller dan verwacht. Wetenschappers waarschuwen voor de effecten hiervan in een rapport dat deze week is gepubliceerd. Zij verwachten dat het water dat hierdoor in zee belandt flink zal bijdragen aan het verder stijgen van de zeespiegel in de komende twee decennia.

Meer dan Antarctica

Het smeltende ijs in het Arctisch gebied levert hiermee een grotere bijdrage aan het stijgen van de zeespiegel dan het ijs op Antarctica, hoewel dit continent rond de Zuidpool van de aarde veel meer ijs bevat.

Rond beide polen is de snelheid waarmee het ijs smelt in de afgelopen jaren flink toegenomen. Uit nieuwe cijfers over de ontwikkeling van het smeltende landijs op Groenland blijkt dat in 2012 meer dan 400 miljard liter water in zee belandde. Dit is vier keer de hoeveelheid die in 2003 op deze manier in zee terechtkwam.

Waarom dit betekent dat we zaak onderschatten

De hoeveelheid is onder meer toegenomen doordat kleine gletsjers meer landinwaarts ook zijn gaan smelten. Deze ijskappen werden in het verleden niet meegerekend als het ging om metingen met betrekking tot het smeltende ijs. Het nieuwe rapport bevestigt wat uit eerdere rapportages in 2018 al bleek: de stijging van de zeespiegel en de stijging van de temperatuur van het water in het poolgebied zullen meer impact hebben op de opwarming van de aarde dan eerder werd verwacht.

Als in het Arctisch gebied grote hoeveelheden oerijs niet meer aangroeien en het land dus niet afkoelt daardoor, betekent dat vrijwel zeker dat de planeet sneller opwarmt dan wetenschappers tot nu toe dachten. De hitte van de zon die door de dikke ijslaag werd weerkaatst, komt nu in het oceaanwater terecht.

De wetenschappers beklemtonen dat deze trend alleen maar een halt kan worden toegeroepen als de CO2-uitstoot over de hele wereld heel snel wordt teruggebracht. Het stijgen van de zeespiegel wordt beschouwd als een van de duidelijkste effecten van de opwarming van de aarde en als een van de grootste bedreigingen voor de mens.

Gesponsorde artikelen