15 beroepen die heel snel aan het verdwijnen zijn

15 beroepen die heel snel aan het verdwijnen zijn

Het internet heeft ons leven in veel opzichten gemakkelijker gemaakt, maar het is ook de belangrijkste reden waarom ooit heel normale beroepen op het punt staan te verdwijnen. Het Amerikaanse bureau voor de statistiek bracht een lijst uit met beroepen die een sterke terugval kennen, en de meerderheid van deze jobs zal ook bij ons niet gespaard blijven.

15. Drukker

Getty Images
Drukkerijen zullen nog wel een tijdje blijven bestaan, maar ze zullen minder personeel nodig hebben om toe te kijken of alles goed gaat. Zo zal er steeds minder gedrukt worden, aangezien kranten en tijdschriften noodgedwongen nieuwe digitale formats moeten verkennen.

14. Visser

Getty Images
Zit er straks nog vis in de zee? Door overbevissing kunnen vissers nu al veel minder vaak uitvaren en dat zal alleen maar erger worden. Bovendien wordt het materiaal waarmee ze vissen ook beter en is minder mankracht nodig. En dan is er nog de komst van viskwekerijen waardoor we onze vis al lang niet meer uitsluitend uit de zee halen.

13. Desktop publisher

Getty Images
Zelfs in de computerwereld zijn bepaalde beroepen al in gevaar. Desktop publishers zijn mensen die bijvoorbeeld software hanteren om de layout van kranten en boeken te maken. Hun taak wordt overgenomen door specialisten in webdesign en door grafische ontwerpers. Of misschien is dit beroep gewoon aan het evolueren.

12. Metaalarbeider

Getty Images
Arbeiders die aan een machine werken die metaal of plastic produceert zullen de komende jaren ook in aantal verminderen. Dat komt omdat er sterke vooruitgang in technologie is geboekt, maar ook omdat de nieuwe industrielanden de productie hiervan aan het overnemen zijn.

11. Verzekeringsacceptant

Getty Images
Dit zijn mensen die inschatten hoe groot het risico is voor een maatschappij om een klant te verzekeren. Heel dat proces wordt intussen geautomatiseerd, waardoor de controle via apps veel sneller kan gebeuren dan wanneer nog een tussenpersoon nodig is.

10. Steward(ess)

Getty Images
Een beetje verrassend misschien en dit zal zeker niet wereldwijd het geval zijn, maar het Amerikaanse bureau voor de Statistiek verwacht wel dat er weinig extra personeel zal worden aangenomen door de economische crisis en problemen met contracten.

9. Operator in een kerncentrale

Getty Images
Een levensbelangrijke job, want dit zijn de mensen die aan de knoppen van een kernreactor zitten. Maar ook hier is de technologie al serieus geëvolueerd en er ontstaan natuurlijk ook nieuwe vormen van energie.

8. Bloemschikker

Istockphoto
De tijd dat we het met bloemen zeiden lijkt ook voorbij, want mensen kopen steeds minder bloemstukken om het huis op te fleuren. En dus zullen er minder bloemisten nodig zijn.

7. Houthakker

Getty Images
Net zoals de visserij een industrie die stilaan verzadigd is geraakt. Natuurlijk zal dit geen wereldwijde trend worden, maar op plaatsen waar de houtkap wordt teruggedrongen zullen bijgevolg ook minder houthakkers nodig zijn.

6. Juwelier

Getty Images
Dit beroep zal niet meteen verdwijnen, maar veel juwelen worden in het buitenland geproduceerd. China heeft zich deze markt toegeëigend. De terugval zal mogelijk wel voelbaar zijn in de VS, aangezien dat land nu nog één van de andere grote producenten is.

5. Reisagent

Istockphoto
Hoe lang is het geleden dat je nog in een reisbureau bent geweest? Voor veel mensen is dat al even geleden, aangezien het nu via het internet zo gemakkelijk geworden is om reizen te boeken, hotels te vergelijken en beoordelen, etc. En toch missen we die momenten wel een beetje, want wat is er leuker dan over je vakantie gaan praten?

4. Journalist

Getty Images
Deze moeten we met pijn in het hart in dit lijstje zetten, want ook ons eigen beroep gaat achteruit. Door een terugval van de inkomsten uit advertenties zullen vooral tv-zenders, radiozenders en kranten het met minder journalisten moeten doen.

3. Landbouwer

Getty Images

Grondstoffen worden duurder en kleine boeren zullen het steeds moeilijker hebben om te overleven. Vooral kapitaalkrachtige landbouwbedrijven zullen de kleintjes opkopen. Onlangs kwamen de boeren ook in Brussel protesteren omdat ze te lage prijzen krijgen voor hun producten.

2. Bewerker van halfgeleider

Getty Images
Een moeilijke naam voor een minder bekend beroep. Deze mensen volgen de productie van materialen in halfgeleiders, maar door toenemende automatisering zijn ze steeds minder nodig. Robots nemen hun job geleidelijk aan over.

1. Postbode

Getty Images
Geen verrassing dat deze bovenaan staat, want we sturen minder en minder brieven. De post is al jaren het grootste slachtoffer van het internet, want iedereen stuurt nu gewoon een e-mail. En in de sorteercentra zal alles steeds meer automatisch gaan verlopen. (Bron: Amerikaans bureau voor de Statistiek, Business Insider)

Gesponsorde artikelen