16 keer zoveel straling na nucleaire explosie in Rusland: testen met kernwapens?

Op een militaire site nabij de Russische stad Severodvinsk vond vorige week een ontploffing plaats, waarbij vijf mensen omkwamen. Daarna was er in de stad sprake van sterk verhoogde radioactiviteit, maar liefst zestien keer het normale stralingsniveau. Zulke hoge niveaus van bestraling kunnen op termijn kanker en genetische afwijkingen in de hand werken. Volgens opiniemakers en Amerikaans president Trump is Moskou een nieuw wapen aan het testen.

Aanvankelijk verzekerden de Russische autoriteiten dat er na de explosie geen gevaarlijke substanties waren vrijgekomen. Nadien liet Moskou weten dat de radioactieve waarden in de regio toch verhoogd waren. Nu blijkt dat de radioactiviteit 16 keer te hoog was. Dat meldt het Russische persbureau Interfax.

EPA: de plechtigheid voor de ingenieurs

Zo’n 500.000 inwoners

“In zes van de acht sensoren in Severodvinsk werd een overmaat aan gammastraling van 4 tot 16 keer hoger dan normaal gedetecteerd”, klinkt het bij de federale milieuwaakhond Rosgydromet. De stralingsniveaus zouden na het ongeval wel snel opnieuw naar normale waarden gedaald zijn. Toch adviseert Moskou omwonenden van het gebied om hun huis te verlaten.

Ook de nabijgelegen stad Archangelsk werd getroffen. Bij elkaar wonen in die steden zo’n half miljoen mensen. De onrust in het gebied is nu groot.

EPA: de plechtigheid voor de ingenieurs

Testen met kruisraketten?

De oorzaak was de ontploffing van een raketmotor op een militaire site vlakbij Severodvinsk. Vijf nucleaire ingenieurs kwamen om en drie overlevenden werden geëerd met de Orde voor Dapperheid, wat best uitzonderlijk is.

Wat de Russen precies aan het testen waren, is onbekend. Opiniemakers speculeren dat het gaat om een nieuw wapen, waarover president Poetin vorig jaar sprak. De Amerikaanse president Trump schreef op Twitter dat de Russen mogelijk experimenteerden met een door kernenergie aangedreven kruisraket, die volgens de Russen “oneindig” bereik heeft en door geen enkel wapensysteem uit de lucht geschoten kan worden. “De VS leert veel van de mislukte rakettest”, schrijft Trump. “Wij hebben soortgelijke, geavanceerdere technologie.”

Vorige week maandag ontplofte nog een andere militaire basis in Siberië in het noorden van Rusland. De balans: één dode en zeven gewonden. Duizenden mensen moesten uit een dorp geëvacueerd worden en er was een dikke rookwolk te zien.

Meer
Lees meer...