17 bergen die bijna iedereen kan beklimmen

Op zoek naar avontuur, maar geen ervaring met klimmen? Geen paniek, er zijn ook bergen voor jou bestemd. Wij zetten de makkelijkste beklimmingen op een rijtje. Bij deze beklimmingen kan je alles wandelen en hoef je niet te klimmen. Opgelet, een stevige conditie en voorbereiding is wel nodig!

We gaan het lijstje af van laag naar hoog. Het is wel belangrijk om te onthouden dat je een goeie conditie nodig hebt om deze mastodonten te bewandelen. Bij sommige is ervaring op grote hoogte ook handig en dan vooral om het gevoel van ijle lucht wat gewoon te zijn.

Hoogteziekte kan leiden tot hoofdpijn, misselijkheid, slapeloosheid en duizeligheid. Soms kan dit zelf overgaan tot braken. Daarom een paar kleine tips om hoogteziekte te vermijden: wandel op een rustig tempo en neem genoeg pauzes, drink veel water en neem genoeg snacks mee, probeer eerst een paar dagen te acclimatiseren op hoogte en neem indien nodig medicatie.

Mount Kosciuszko – Australië (2.228 meter)

ISOPIX

Mount Kosciuszko is de hoogste berg van Australië en is op verschillende manieren te bereiken. Hier geven we de makkelijkste route mee. Deze route neemt niet super veel tijd in beslag, maar je bent er wel een dagje zoet mee. In Thredbo kan je plaatsnemen op een stoeltjeslift en deze brengt je naar de start van de wandeling. Heen en terug is het een mooie 13 kilometer wandelen.

Het hoogste punt van de lift is 1.925 meter en dat wil zeggen dat je nog een goeie 300 meter moet stijgen. De wandeling heen en terug neemt ongeveer vier à vijf uur in beslag. Dat hangt natuurlijk af van hoe lang je op de top wil blijven staan. De beste periode om te gaan is van december tot maart. Dan zijn de alpinebloemen in bloei. Meer weten? Klik hier.

Sinaïberg – Egypte (2.285 meter)

ISOPIX

Deze heilige berg staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en sommigen noemen de berg Mount Moses. Dat komt door het verhaal dat Mozes 40 dagen op de berg heeft doorgebracht en hier de Tien Geboden heeft ontvangen van God. Heen en terug naar de top is iets minder dan 11 kilometer wandelen.

De makkelijkste route is via het zogenaamde kamelenpad. De wandeling naar de top duurt dan ongeveer drie uur. Het einde van de route is wel pittig, maar liefst 3.750 treden van berouw liggen er op je weg naar de top. Veel mensen bezoeken de berg bij zonsopgang of zonsondergang en daarom kan je ook vlakbij de top blijven slapen. Meer weten? Klik hier.

Huayna Picchu – Peru ( 2.720 meter)

ISOPIX

Iedereen kent Machu Picchu wel, de ruïnestad van de Inca’s, maar velen vergeten de berg naast de vroegere stad. De Huayna Picchu ziet er uit als een moeilijk te beklimmen berg, gelukkig is dat niet het geval. Het is wel een steile klim en soms moet je je handen wel eens gebruiken om naar boven te geraken.Maar wanneer je boven bent, ongeveer 360 meter boven de stad, krijg je een wonderbaarlijk zicht.

Vanaf de top kan je Machu Picchu in zijn volle glorie aanschouwen en zelfs tijdens de wandeling kan je de stad ook vanuit verschillende perspectieven zien. Door de vele toeristen is er wel een strenge regelgeving en je moet ook betalen om de top te kunnen beklimmen. De wandeling naar de top neemt maar een uurtje in beslag. Meer weten? Klik hier.

Triglav – Slovenië (2.863 meter)

Instagram: lukaesenko

De Triglav is de hoogste berg van Slovenië en je mag jezelf geen echte Sloveen noemen als je hem nog niet hebt beklommen. Deze berg past niet volledig in het lijstje, aangezien je een klein stuk met via ferrata moet doen. Dat lijkt een beetje op klimmen, maar is minder gevaarlijk. Je hangt met ijzeren kabels vast aan de muur. Kinderen vanaf 10 jaar mogen de route wel al beklimmen en dat is een goed teken.

Om de Triglav op een makkelijke manier te beklimmen, moet je wel twee dagen inrekenen. Je bent wel 12 tot 14 uur aan het wandelen eer je de top bereikt. Maar een nacht slapen in een berghut is natuurlijk ook een leuke ervaring. Meer weten? Klik hier.

Moesala – Bulgarije (2.925 meter)

PIXABAY

De hoogste berg van de balkan mag niet ontbreken uit dit lijstje. Deze berg is zeer populair en zeker bij de Bulgaren. Ook hier zijn er skiliftjes en deze besparen je een zeer pittige wandeling. Vanaf je uit de lift stapt, duurt de toer ongeveer vijf uur. De lift stopt op 2.369 meter, de rest moet je zelf doen.

De weg naar de top is blijkbaar zeer aangenaam en dat is vooral te danken aan de plaatsen waar je een verfrissing kan kopen. Het laatste stukje van de route is het zwaarst en dat is bij wel meer wandelingen het geval. De wandeling naar het hoogste punt duurt ongeveer drie uur. Meer weten? Klik hier.

Phan-xi-păng / Fansipan – Vietnam (3.143 meter)

Afbeelding van athree23 via Pixabay

Deze berg, met veel verschillende manieren om te schrijven, is de hoogste berg van Indochina. Vroeger was het moeilijk om hem in een dag te overwinnen, nu lukt dat al veel makkelijker door een controversiële kabellift. De wandeling naar de top duurt ongeveer zes tot negen uur, gelukkig kan je terug naar beneden met de lift.

Er zijn wel wat nadelen aan de lift. De prijs is bijvoorbeeld niet zo mals en kost bijna 27 euro. Door de lift zijn er ook heel wat meer mensen die ‘het dak van Indochina’ bezoeken en daardoor is er heel wat meer toerisme. Zeker op voorhand ook naar het weer kijken, want de mist kan ervoor zorgen dat je voor niets naar boven bent gewandeld. Meer weten? Klik hier.

Lassen Peak – Verenigde Staten (3.189 meter)

ISOPIX

Deze slapende vulkaan biedt ook een leuke wandeling aan op tamelijk grote hoogte. Je kan met de auto tot aan Lassen Peak parking rijden en vanaf daar starten met je weg naar de top. De rondtrip duurt ongeveer drie tot vijf uur en levert blijkbaar zeer mooie uitzichten op.

Na vier kilometer wandelen, ben je al op de top. De parking ligt op 2.590 meter en de top is 3.189 meter hoog. Het is dus maar een korte wandeling, maar wel met een pittige hellingsgraad. Meer weten? Klik hier.

Hintere Schöntaufspitze – Italië (3.325 meter)

FB: Doris Mussner

Ook bij deze berg in de Italiaanse Alpen komen er liftjes aan te pas. Ze brengen je tot op een hoogte van 2.581 meter, de rest moet je wandelen. Voor ongeoefenden is de top redelijk makkelijk bereikbaar en toch is het geen sinecure. De wandeling duurt ongeveer zes uur en heeft heel wat hoogtemeters in petto.

Tijdens de wandeling heb je zicht op drie andere mastodonten, de Königspitze, Zebrú en Ortler. Dat zijn de drie hoogste toppen van het Ortlergebied in Zuid-Tirol en worden ook wel eens ‘Drei Stirne’ genoemd. Meer weten? Klik hier.

Mount Temple – Canada (3.544 meter)

Twitter: @DailyNatureShot

Deze berg is minder makkelijk te bereiken dan de rest van de lijst. Wandelervaring is toch wel aangeraden en dan vooral door de losse stenen. Het gevaar voor lawines is reëel en het dragen van een helm wordt aangeraden. Tijdens de route is de kans groot dat je je handen ook wel eens moet gebruiken.

De wandeling heen en terug is 16 kilometer lang en duurt tussen de zeven en twaalf uur. Er zijn al tamelijk wat ongevallen gebeurd op deze route en daarom heeft de overheid een soort van gids beschikbaar gesteld. Meer weten? Klik hier.

Fuji – Japan (3.776 meter)

Afbeelding van kimura2 via Pixabay

Fuji is de hoogste berg van Japan, maar eigenlijk is het geen berg. Het is een slapende vulkaan die laatst actief was in 1707. Je kan de vulkaan beklimmen in een dag of twee dagen. De meeste mensen raden twee dagen aan, zo heb je minder kans op hoogteziekte en kan je het uitzicht bewonderen bij zonsopgang.

Je kan de berg beklimmen tussen juli en september. De populairste route naar de top duurt ongeveer vijf tot zeven uur en de afdaling drie tot vijf uur. Zoals eerder gezegd is het aangeraden om in een berghut te overnachten tijdens de wandeling. De route begint op 2.300 meter. Meer weten? Klik hier.

Cerro Chirripó – Costa Rica (3.819 meter)

By Axxis10 – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=21495441

De Cerro Chirripó is de hoogste berg van Costa Rica en ook hier is het aangeraden om twee dagen te wandelen. De hoogtemeters zullen je anders parten spelen. Het is een lastige wandeling en dat komt vooral omdat je beginpunt op 1.350 meter ligt, er zijn jammer genoeg geen liftjes.

Groot nadeel: maar 60 mensen per dag mogen de berg beklimmen en je moet veel op voorhand een vergunning aanvragen. Voor de rest is het volgens ons zeker de moeite waard! Blijkbaar kan je op een mooie dag zowel de Caraïbische Zee als de Grote Oceaan zien. Het is 15-20 kilometer naar de top, smeer je kieten maar al in. Meer weten? Klik hier.

Klein Matterhorn – Zwitserland (3.883 meter)

Twitter: @KentonCool

Eigenlijk hoort deze berg ook niet in ons lijstje, aangezien je er bijna geen moeite voor moet doen om hem te bereiken. Er wordt veel verwezen naar de Klein Matterhorn als ‘Matterhorn Glacier Paradise’. De berg heeft zijn naam te danken aan zijn grote broer, de Matterhorn (4.478 meter)

De rit op de verschillende kabelbanen duurt ongeveer 45 minuten en is voorzien met extra uitleg over de omgeving. Dit is waarschijnlijk de makkelijkste berg uit ons lijstje. Meer weten? Klik hier.

Gunung Kinabalu – Maleisië (4.095 meter)

ISOPIX

De eerste berg uit dit lijstje boven de 4.000 meter! En jammer genoeg ook wel een van de duurste. Vroeger kon je de berg nog in een dag bewandelen en maximum 50 euro betalen voor een vergunning en dergelijke. Dat is nu niet meer het geval. De tocht kost gemakkelijk 400 euro.

Hier is twee dagen klimmen niet aangeraden, maar verplicht. De bijna 18 kilometer lange wandeling is een stevige stijger. Moest je nadien toch nog energie over hebben, is er ook de kans om de hoogste via ferrata van de wereld te gebruiken. Meer weten? Klik hier.

Toubkal – Marokko (4.167 meter)

Twitter: @BobathWales

Mount Toubkal is de hoogste berg van Noord-Afrika en ligt in het Atlasgebergte. De wandeling naar de top duurt drie dagen of meer en ook hier heeft dat te maken met het verschil in hoogte. Je begint op 1.850 meter en moet dus 2.317 meter stijgen.

Wederom een zware route, maar zeker haalbaar voor iedereen met een degelijke conditie. Onderweg heb je de kans om te stoppen in dorpen van Berbers. De prijs voor een gids, slaapplaats, eten en transport is ongeveer 300 euro per persoon. Dat is dan voor 3-5 dagen en met een groep van 5 of meer personen. Meer weten? Klik hier.

Mount Whitney – Verenigde Staten (4.421 meter)

ISOPIX

Deze berg is de grootste van de Verenigde Staten, zonder Alaska mee te rekenen. Je kan de piek alleen trotseren, maar dat vraagt wel veel voorbereiding. Al tamelijk wat mensen zijn gered moeten worden met een helikopter, omdat ze de wandeling onderschatten.

Er zijn veel verschillende routes en de duur is afhankelijk van je eigen conditie. Er zijn veel mensen die de berg op hun bucketlist hebben staan en daarom werkt het park met een soort loterij. Je moet dus geluk hebben om een vergunning te krijgen. Meer weten? Klik hier.

Yala Peak – Nepal (5.732 meter)

Instagram: @jibigyan

Deze berg is voor de iets sportievere mens onder ons. De bergtop wordt aanzien als een mooie introductie tot het bergbeklimmen. Voor deze tocht heb je wel al wat wandelervaring nodig, de tocht duurt namelijk bijna twee weken. In die twee weken bezoek je ook wat toeristische bezienswaardigheden.

Tijdens de tocht wordt er ook een basis aangeleerd voor het gebruik van stijgijzers, ijsbijlen en touw. Wanneer je op de top staat, word je omringd door gigantische pieken. Zo is er een berg in de buurt van wel 8.000 meter. Opletten, je bent makkelijk een maandloon kwijt aan deze uitstap. Meer weten? Klik hier.

Kilimanjaro – Tanzania (5.895 meter)

ISOPIX

Toch wel een van de bekendste bergen in dit lijstje. De Kili wordt aanzien als de gemakkelijkst te beklimmen berg van de Seven Summits, dat zijn de hoogste bergen per continent. De berg is trouwens ook de hoogste alleenstaande berg ter wereld. De tocht naar de top duurt ongeveer vijf tot negen dagen.

Ook bij deze berg is voorbereiding zeer belangrijk. Veel mensen bereiken de top niet en dat heeft vooral te maken met een slechte voorbereiding en de snelheid van stijgen. Meer weten? Klik hier.

Meer
Lees meer...