17 kinderen bij 16 verschillende vrouwen: dit is de nieuwste methode voor illegalen om in ons land te blijven

Het schijnhuwelijk, daar heb je vast al van gehoord, maar de wetgeving daarover is nu zodanig streng dat illegalen die op zoek zijn naar een verblijfsvergunning nog een stapje verder gaan: een verblijfsbaby. Het gaat vaak om mannen van vreemde origine die bij Belgische vrouwen een kind verwekken of erkennen. Het meest schrijnende voorbeeld in België is wellicht een Angolese man die maar liefst 17 kinderen van 16 moeders liet erkennen.

Mensen die een kind krijgen bij een Belgische man of vrouw, krijgen na erkenning van het kind, bijna automatisch een verblijfsvergunning. Dat is ook meteen de nieuwste manier waarop illegalen een verblijfsvergunning te pakken proberen te krijgen. Vroeger gingen veel gelukszoekers een schijnhuwelijk aan, maar de wetgeving daarrond is verstrengd.

Meestal gaat het om mannen die een Belgische vrouw zwanger maken en na de erkenning met de noorderzon verdwijnen. Dat zegt Schaarbeeks burgemeester Bernard Guillaume (MR) in De Morgen. Ze kiezen dan een vrouw die intellectueel of psychologisch fragiel is en vatbaar voor manipulatie. De man laat de vrouw dan denken dat hij op zoek is naar een echte relatie. Zodra ze een kind krijgen, laat de man dat erkennen. De gemeente moet die aanvraag sowieso goedkeuren. Nadien krijgt de man vrij eenvoudig een verblijfsvergunning.

17 kinderen

Sommige gevallen zijn echt schrijnend: één man van Angolese afkomst liet zo maar liefst 17 kinderen van 16 verschillende moeders registreren, telkens in een andere gemeente. Dat is erg traumatiserend, ook voor de kinderen, de zogenaamde ‘verblijfsbaby’s’ die geboren worden. Maar de wet staat momenteel machteloos. Momenteel kunnen ze zelfs niet controleren of het koppel in kwestie samenwoont.

De 19 Brusselse gemeenten stuurden gezamenlijk een brief naar justitieminister Koen Geens (CD&V), waarin ze aan de alarmbel trekken en vragen naar een wettelijk kader. Geens bevestigde al dat er wetgeving in de maak is, die ambtenaren de macht geeft om erkenning te weigeren, als het ernaar uitziet dat het om verblijfsbaby’s gaat. De minister wil schijnerkenningen ook strafbaar maken.

De stad Gent wacht niet op de nieuwe wet van Geens. Zij baseren zich op een omzendbrief, waardoor, volgens Freek Coopman, de kabinetschef van de schepen voor burgerzaken Sofie Bracke, de stad Gent en de ambtenaren van de gemeenten in Oost-Vlaanderen, erkenningen kunnen weigeren. Het parket kan ook bestaande erkenningen vernietigen. Momenteel onderzoeken zij zo’n 40 dossiers.

Bron: De Morgen