17 redenen om dit weekend naar Alcatraz te gaan

1. The prison: een uniek concept, grootse bands maar kleinschalig en gezellig

Alcatraz

Elk jaar opnieuw is het duidelijk dat de organisatoren van Alcatraz blijven investeren in een brede, niet altijd voor de hand liggende line-up. Ook dit jaar kijken we uit naar top bands in alle genres. Jaar na jaar brengt deze affiche meer en meer bezoekers naar de gezelligste gevangenis van het land. Dat maakt het festival net uniek, want naast de gevarieerde line-up is er nog een constante bij Alcatraz. Het DNA van gezellig en klein blijft kost wat kost behouden en bewaakt. Alles is op wandelafstand in maximaal enkele minuten bereikbaar.

2. 63 bands maken hun opwachting in Kortrijk

Alcatraz

Er zijn zomaar eventjes 15 bands toegevoegd aan de affiche in vergelijking met vorig jaar. Een schitterende move met minimale impact op de ticketprijs. Dit komt door een nieuw derde podium, genaamd la morgue! Maar later meer daar over. Van death tot thrash metal, van doom tot stoner, alle genres tekenen present.

3. Het festival duurt 3 volwaardige dagen

Alcatraz

Wat twee jaar geleden begon als een extra gratis avond ter ere van de tiende editie is gaandeweg geëvolueerd naar een volwaardige derde festivaldag. Er bieden zich meer en meer bands aan die hun plaats op een van de stages wil verzilveren en ook het publiek wou een derde dag. En zo geschiede.

4. Alcatraz brengt headliners met een unieke show

Alcatraz

De 3 headliners komen elk met een unieke show naar Alcatraz. Wat niet altijd kan op de grote festivals probeert Alcatraz waar te maken. Saxon, geen onbekende voor de Alcatraz-gevangenis, brengt hun unieke 40th anniversary EAGLE show met zich mee. Avatar, ondertussen recidivisten op de Prison Stage, krijgen hun eerste headliner-spot in hun nog jonge en veelbelovende carrière! Als kers op de taart wordt een officiële DVD opgenomen van hun show. Dit gaat knallen. Avantasia sluit het festival af op hun typerende Rock-Metal opera show. Geen wonder dat de combitickets dit jaar de deur uitvlogen. Ook de headliners van The Swamp zijn niet van de minste: Opeth, Amenra en Soulfly zullen ook daar voor de nodige hoogtepunten zorgen.

5. La Morgue: een nieuw podium

Alcatraz

Daarnet al aangehaald, maar deze nieuwe zone verdient meer uitleg. In deze obscure tent brengen 5 bands per dag een show van 66 minuten voor 666 bezoekers. Hier hebben de organizatoren werkelijk alle registers open getrokken en vooral de bands van de lage landen een podium bezorgd. Een verzameling van schitterende namen zoals Alkerdeel, Wolvennest, Cowboys & Aliens, en veel anderen. Het ontdekken waard!

6. El Presidio

Alcatraz

De ruigste bar van het land opent opnieuw de deuren op de oude bekende plek waar ze ontstaan is. Na een zijsprong in een XL-tent hebben de guards van Alcatraz beslist om het opnieuw kleiner en gezelliger te maken in El Presidio. Geen freakshows dit jaar maar pure metal and hard rock-klassiekers. Dit alles in een sfeer van rock ’n roll, vriendshap en vooral met frisse pinten in de juiste glazen geserveerd.

7. Kortrijk Drumt

Alcatraz

Voor de kampeerders die reeds op donderdag komen is er een speciale act gepland. De mannen van Kortrijk Drumt komen Alcatraz opwarmen, na hun opmerkelijke passage in onder andere Brussel op de nationale feestdag. Het toont nogmaals de verbondenheid die de organisatoren willen uitlichten met hun stad, hun gastheer, Kortrijk.

8. Camping en Glamping

Alcatraz

Meer en meer kampeerders vinden hun weg naar het festival. De reden hiervoor moeten we niet ver zoeken. De camping en de glamping liggen letterlijk naast het festival. De sanitaire voorzieningen zijn dichtbij en verzorgd, er is een uitgebreid ontbijtbuffet, spek met eitjes en ander lekkers inbegrepen, … een goed uitgeruste camping shop en lockers. Frisse sixpacks te verkrijgen, een friendszone om de tenten samen te plaatsen, eigen toiletten/partytenten konden gereserveerd worden. Aan alles is werkelijk gedacht. En als kers op de taart kan je je hanekam opnieuw laten stylen bij de kapper op de camping.

9. Vio-Lence

Het allereerste optreden van deze thrash metalband uit the Bay Area op Europese grond! Deze band alleen al maakt het festival uniek dit jaar. Speciaal voor het festival en hun optreden is er een t-shirt gemaakt. Een echt hebbeding. Een leuk weetje: enkele dagen geleden begonnen op internet de roddels te verschijnen dat de band niet zou komen optreden. De organisatoren contacteerden lead guitarist Phil Demmel die promp op zijn Instagram een boodschap de wereld instuurde om deze rumour de wereld uit te helpen, gevolgd door een live recording van hun repetitie in de studio. Echt cool.

10. Waar een VIP een échte VIP is

Alcatraz

Een hopeloos uitverkochte VIP zone verraadt het al. Dit is een extra troef van het festival waar mensen graag voor terugkomen. Vooral de unieke sfeer in de VIP zone en het schitterende zicht frontstage vanop het deck zorgen voor de populariteit van de tickets. Ook komen er frequent bands en bekenden uit de metalscene langs wat het altijd een leuk onderonsje maakt.

11. Meet the Metal Gods

Alcatraz

Een nieuw concept om fans een unieke ervaring te kunnen bezorgen. Een meet & greet kent iedereen, maar het Meet the Gods concept is een echt onderonsje met bepaalde bands. Enkel weggelegd voor topfans. Samen kunnen ze met de band een frisse pint drinken, en diepere gesprekken hebben, op een plaats met een machtig uitzicht op de prison stage. De Organisatoren zijn er in geslaagd enkele grote namen hiervoor warm te maken.

12. Signings

Alcatraz

Was het niet gelukt om een meet the gods-ticket te bemachtigen, geen nood. Ook dit jaar is er opnieuw een uitgebreide signing sessions gepland. Samen op de foto met je idool of enkele handtekeningen scoren zal dus weer een koud kunstje worden.

13. Cirque Diabolique

Alcatraz

Alcatraz staat ook gekend voor zijn side animation. Tussen, naast of op het podium werkt een equipe van 40 mensen om speciale acts te doen tijdens het festival. Herinner je de airguitar wedstrijd, armworstelen of de bevallige assistentes van Officer Nice in leder pakjes? Dit jaar is het opnieuw van dat. Als kers op de taart is er een aparte tent voorzien waar Cirque Diabolique freakshows en andere rariteiten zal te berde brengen voor een klein publiek. Komt dat zien.

14. Alcatraz fest = Food fest

Alcatraz

De liefde van de metalhead gaat door de maag. Naast de frisse pinten is het festival al jaren bejubeld omwille van hun food line-up. Verse runderburgers, pizza’s in houtoven gebakken, verse pannekoeken, artisanaal ijs uit Kortrijk, the koffiequeen, en tientallen andere lekkernijen zijn te vinden op het terrein. Dit jaar is ook Wurst van de partij, het concept dat van een hot dog een haute dog maakte.

15. De Alcatraz App

Alcatraz

1 uur na het lanceren van de app van het festival waren er al 1.000 downloads. Een duidelijk teken dat het hoog tijd was om een app aan te bieden aan de fans. Samen met woov werd een handige app ontwikkeld die de line-up , de festival grounds en andere praktische zaken combineert. Ook kan je met je buddies groepen maken zodat je elkaar op de map direct terugvindt en planningen kan maken.

16. Payconiq

Alcatraz

Vorig jaar was Payconiq een eerste test op het festival, en ondanks Alcatraz minder bezoekers heeft dan enkele andere grote test-festivals, werd er meer met Payconiq betaald! Een reden te meer om samen met KBC en Payconiq/Bancontact een nieuwe stap te zetten. Er wordt volop de kaart getrokken voor digitaal betalen. Gemakkelijk en veilig voor iedereen. En er is een wedstrijd waardoor je al je uitgaven op Alcatraz kan terug verdienen.

17. En ja, er zijn nog tickets

Maar haast je want ze vliegen momenteel de deur uit nu het weer er absoluut super uitziet.