19 dorpkes in ’t Meetjesland waar ze het wellicht niet eens merken als de stroom straks uitvalt

Gij zijt van waar? En waar ligt dat? Hier zijn 19 parels van isolement, waar iedereen iedereen nog kent, waar ze één keer per jaar kermis kunnen vieren als nergens anders, maar waar voor de rest niet echt een zak te beleven valt. Het is een definitie van het woord “paradijs” als een andere, zeker?

1. Poeke

Poeke is een deelgemeente van Aalter en telt zo’n 600 inwoners. Maar vergis je niet: Poeke heeft heel wat te bieden. Een eigen wapenschild, een écht kasteel en de Artemeersmolen. En dat is nog niet alles: de bekende dichter Guido Gezelle kwam dikwijls naar Poeke én schreef er een gedicht over! Nog een interessant weetje: elk jaar wordt in Poeke een kerstmarkt georganiseerd, met maar liefst 30 kramen én een levende kerststal. Allen daarheen is de boodschap.

2. Boekhoute

Boekhoute (deelgemeente van Assenede) noemt zichzelf het vissersdorp … zonder haven, want het ligt al sinds 1952 niet meer aan de zee. Maar dat laten de iets meer dan 2.000 inwoners niet aan hun hart komen: er zijn nog echte garnaalvissers én elk jaar organiseren ze de Garnaalfeesten, mét verkiezingen van een Garnaalprinses. Oh, en ze hebben ook een eigen streekbier: de Girnaert, of het garnalenbier. Klinkt euhm … speciaal!

3. Balgerhoeke

Balgerhoeke is geen echte deelgemeente van Eeklo, maar het is wel een zelfstandige parochie. De bezienswaardigheden volgens de website van Balgerhoeke? Het egelhof (een biologische tuin waar ook zieke egeltjes verzorgd worden), de Sint Antoniuskerk, het sas, de spoorwegbrug, de Sherman-tank (een monument ter ere van de Canadezen) én … de verbrandingsoven, waar het afval van de Meetjeslanders verwerkt wordt!

4. Kerkbrugge-Langerbrugge

Kerkbrugge-Langerbrugge is een woonkern in Evergem met zo’n 1.500 inwoners, die bestaat uit twee aaneengegroeide delen én in het havengebied van Gent ligt. Bezienswaardigheden? Euh ja, eentje: een veerdienst, die je gratis naar de andere kant van het kanaal Gent-Terneuzen brengt. Best wel cool, eigenlijk.

5. Kluizen

Kluizen: ooit een zelfstandige gemeente, daarna deel van Ertvelde, en nu deelgemeente van Evergem, met iets meer dan 1.500 inwoners. Eerlijk is eerlijk: veel is er in de dorpskern niet te zien, buiten de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk. Maar ’t is wel belangrijk voor het Meetjesland, want in Kluizen vind je het waterspaarbekken die zorgt voor drinkwater in het gebied. Aan de overkant was er vroeger een camping voor naturisten … maar die is – volgens velen: driewerf helaas – verdwenen.

6. Rieme

Rieme ligt op het grondgebied van Ertvelde (deelgemeente van Evergem), telt iets meer dan 1.300 inwoners en ligt in de industriezone van de Gentse haven. Behalve de industrie is Rieme bekend om haar executieoord, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog verzetsstrijders werden gefusilleerd. Alleen: door de uitbreiding van de kanaalzone is dat executieoord verplaatst naar de overkant van het kanaal, in Oostakker. En daarmee is de huidige grootste bezienswaardigheid van Rieme – afgezien van de kerk – een oud spoorwegstation, dat nu een opslagplaats is … Wel ja, moet kunnen.

7. Vinderhoute

Vinderhoute, deelgemeente van Lovendegem, dichtbij Gent en nog geen 1.500 inwoners. De moeite waard? De Sint-Bavokerk, het kasteel van Schouwbroek (mét de dikste tamme kastanje van België!!) en de Van Vlaenderensmolen. Ook bekend: het nieuwbouwcohousingproject in Vinderhoute was het eerste in Vlaanderen. Er wonen daar 18 gezinnen, elk met een woning en privétuintje, maar ook met een gemeenschappelijk huis. Samen delen ze bijvoorbeeld wasmachines, auto’s en logeerkamers. Als dat niet hip is!

8. Middelburg

Middelburg, deelgemeente van Maldegem, met iets meer dan 600 inwoners. Maar ooit – heel lang geleden – was Middelburg een echte stad, opgericht door Pieter Bladelin, mét kerk, stadhuis, kasteel, burgerhuizen, stadsmuren én poorten. Niet moeilijk dat Middelburg het allereerste dorp in Vlaanderen was dat in zijn totaliteit geklasseerd is als beschermd archeologisch monument, eat that! En er is nog: Middelburg heeft een eigen bezoekerscentrum, waar je het verleden van het stadje kan zien én naar de spannende kortfilm Het Bladelin-Mysterie kan kijken … En dat in een dorpje van amper 5,86 km², straffen toebak.

9. Donk

Donk is ook een deelgemeente van Maldegem en telt zo’n 1.000 inwoners. Bezienswaardigheden: de Sint-Jozefkerk én een smalspoormuseumlijn, die naar het Stoomcentrum Maldegem loopt. En niet te vergeten: een landbouwmuseum, met de klinkende naam Smoufelbeekhoeve. Daar kan je een smidse, tractoren en oude landbouwgereedschappen zien … Must see, denken wij zo.

10. Kleit

Kleit, deelgemeente van Maldegem met bijna 2.700 inwoners, heeft véél te bieden. Een neogotische kerk, de abdijhoeve van Papinglo (zie foto), de Burkelhoeve, een natuurlijke heuvel (de Kampel). Maar er is meer: Kleit is ook een belangrijke bedevaartplaats. In de meimaand komen ze van heinde en verre naar Kleit om de Mariagrot met het processiepark te bezoeken. En de kapel Onze Lieve Vrouw van de Doorn, met een houten Mariabeeld van Spaanse (!) afkomst. Jawaddedadde.

11. Poesele

Wat kunnen we zeggen over Poesele? Dat het een deelgemeente is van Nevele, dat er amper 500 mensen wonen, dat er een kerk is en een voetbalclub. En dat de naam teruggaat op Poksela, een samentrekking van Poka (Poekebeek) en sali (boerenhuis). Dat is het, eigenlijk.

12. Sint-Margriete

Deelgemeente van Sint-Laureins, zo’n 700 inwoners: dat is Sint-Margriete. Bezienswaardigheid: de Sint-Margaretakerk, de vijfde (!) kerk van het dorp, nadat de vorige het slachtoffer werden van overstromingen van de Westerschelde. Hoogtepunt van het jaar in Sint-Margriete: de kermis, mét het Kampioenschap Houtzagen. “Een SPECTACULAIRE wedstrijd waarbij veiligheid, precisie, snelheid & behendigheid van het houtzagen met kettingzagen en beilen wordt beoefend”, aldus de organisatoren. Niet te missen.

13. Waterland-Oudeman

Nog geen 450 mensen wonen er in deze deelgemeente van Sint-Laureins. Hét pronkstuk van het dorp is “Als de vos de passie preekt, boer pas op uw ganzen”, een beeldengroep die gewonnen werd bij de “Een thuis voor een beeld”-wedstrijd van de Provincie Oost-Vlaanderen en Radio 2. En ook de Sint-Niklaaskerk (uit 1670) en de Waterlandmolen zijn naar ’t schijnt de moeite waard.

14. Watervliet

Watervliet (niet te verwarren met de twee gelijknamige plaatsen in de VS, die gesticht zijn door Vlaamse immigranten!) is een deelgemeente van Sint-Laureins, ligt aan de grens met Nederland en telt zo’n 1.700 inwoners. Het dorp heeft naast het beschermde dorpsgezicht ook een pak beschermde gebouwen: de Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk (die ook wel de Kathedraal van het Noorden genoemd wordt!), de pastorie, de kiosk én … de waterpomp.

En nog veel straffer: de kiosk is wereldberoemd bij iederéén die naar AVS kijkt, want ze wordt gebruikt in de intro van het gelijknamige programma Kiosk (voor de niet-Oost-Vlamingen: AVS is onze regionale zender).

15. Sint-Jan-in-Eremo

En nog een laatste deelgemeente van Sint-Laureins, met iets meer dan 1.000 inwoners: Sint-Jan-in-Eremo. 75 procent daarvan woont echter in de kern Bentille (zie hieronder), Sint-Jan-in-Eremo zelf is maar een paar huizen groot. Het dorp is omgeven door kreken – waaronder de Boerekreek – waar in de zomer écht wel veel volk zit. Andere bezienswaardigheden: de Sint-Jan-de-Doperkerk én de watertoren in de vorm van een paddenstoel. Dat is het zo’n beetje.

16. Bentille

Bentille is een moeilijk geval, want het ligt verspreid over drie gemeenten: Sint-Jan-in-Eremo, Watervliet (deelgemeenten van Sint-Laureins, zie hierboven) en Kaprijke. Het is dus geen ‘echt’ dorp. Bezienswaardigheden? De Sint-Eligiuskerk. Voor de rest is het nogal … euhm … landelijk. Maar wel schoon!

17. Beke

Beke wordt ook wel Waarschoot-Beke of Zomergem-Beke genoemd, omdat het een gehucht is dat op de grens ligt tussen die twee gemeenten. Vroeger lag er in Beke een tolbrug over de Lieve (een kanaal van Gent naar de Noordzee), vandaag vind je er nog de Sint-Mauruskerk. Maar als ‘Beke’ een belletje doet rinkelen bij jou, dan is dat wellicht door het voedingsbedrijf dat er gevestigd is, met de toepasselijke naam: Ter Beke.

18. Ronsele

Ronsele is een deelgemeente van Zomergem en telt iets meer dan 600 inwoners. Door haar strategische ligging – ten oosten werd in 1855 het Schipdonkkanaal gegraven – kreeg Ronsele het zwaar te verduren tijdens de twee wereldoorlogen. Bezienswaardigheden: de Sint Gangulfuskerk, de pastorie, het kerkplein mét waterpomp en … een kasteel! Jaja.

19. Oostwinkel

Nog een deelgemeente van Zomergem, met zo’n 700 inwoners: Oostwinkel. De naam betekent eigenlijk woeste uithoek (van het Germaanse wostu winkila), en dat is zowat het meest spectaculaire aan dit dorpje. Alhoewel, de naam van de kerk is toch ook wel speciaal: de Sint-Jans-Onthoofdingskerk. En niet te vergeten, hét evenement van het jaar: de tractor-en quadpulling … niet te missen!

Tot slot nog enkele eervolle vermeldingen … 

… voor Aalter-Brug en Maria-Aalter (dorpen in de kern Aalter), Bus en Pokmoere (gehuchten van Eeklo), Wippelgem (deelgemeente van Evergem), Ursel (deelgemeente van Knesselare), Merendree (deelgemeente van Nevele), Voorde, Arisdonk en Oostmoer (gehuchten van Waarschoot) en De Katte (een wijk in Zelzate).

Meer
Lees meer...