19 liedjes die alleen échte West-Vlamingen kunnen meezingen

Flip Kowlier
Instagram/Kowlier

West-Vlamingen hebben een heerlijk accent, dat weten we allemaal. En dat is niet alleen geschikt om mee te praten, maar ook om geniaal goeie liedjes mee te maken. Dit zijn 19 nummers die alleen échte West-Vlamingen kennen, kunnen verstaan én kunnen meezingen.

1. O’Djavel – ’t Zwien

Smoet, vet, espe & spek. Voor wie naar ‘Bevergem’ gekeken heeft, zal deze zin wel een belletje doen rinkelen. En echt waar, net zoals in de serie kan élke West-Vlaming dit meezingen … toch?!

2. Flip Kowlier – Min moaten

Dit nummer kreeg enkele jaren geleden de ‘Gouden Gerrit’, als beste West-Vlaamse klassieker. En terecht, want ’t is quasi onverstaanbaar voor niet-West-Vlamingen én geniaal goed ;-).

3. Willem Vermandere – Blanche en zijn Peird

Willem Vermandere is in West-Vlaanderen nog lang niet vergeten. Integendeel: zijn nummers worden door jong en oud luid meegezongen, en dat geldt zéker voor Blanche en zyn Peird, dat eigenlijk een prachtig verhaal is.

4. Lucy Loes – Mien Zeekapiting

Als je een goed gevoel wil krijgen, dan luister je gewoon naar dit nummer van de enige echte Ostensche zangeres Lucy Loes. Volume op het maximum en keihard meezingen: check!

5. Het Zesde Metaal – Ploegsteert

Wannes Cappelle speelde niet alleen de geweldige rol van politieman Wantje in ‘Bevergem’, maar is ook de zanger van Het Zesde Metaal. Een heerlijk accent en een geweldige tekst: wij West-Vlamingen hebben niks meer nodig.

6. Preuteleute – Bluuf me je fikn van me velo

Preuteleute brengt ‘comedy-rock’ en dat blijkt goed uit dit nummer … en de bijhorende videoclip. In één woord: genieten!

7. Johny Turbo – Slekke

Zowat alle nummers van Johny Turbo zijn geniaal goed, maar van deze Slekke worden we ook nog eens super goedgezind. Want … ge moe nie zjeevren hé ;-).

8. ’t Hof Van Commerce – Jaloes

Een liedje uitkiezen van ’t Hof van Commerce, da’s bijna onbegonnen werk. Wij kozen voor deze Jaloes, omdat het er eentje is die je op een geweldige manier kan meezingen. TOCH?!

9. ’t Westvlams Gemiengeld Vintekoor – De sauna

’t Westvlams Gemingeld Vintekoor is wereldberoemd in West-Vlaanderen, en terecht, want live zijn deze mannen geweldig goed. De sauna is een vertaling van The Bad TouchZwêet meisje zwêet ;-).

10. Two Russian Cowboys – Gegingegeugengie

Quasi onuitspreekbaar voor West-Vlamingen, deze titel. En dat maakt het zo zalig goed. P.S. Je kent de zanger inderdaad uit Bevergem, waarin hij de leider van de ‘Bende van de Roste’ speelt.

11. Willy Lustenhouwer – Zie je van Bruhhe, zet je vanachter

Als je een échte West-Vlaamse meezinger zoekt, is dit sowieso een goeie keuze. Want elke West-Vlaming kent minstens het refrein van dit lied.

12. De Dolfijntjes – Geofrey

De groep van Wim Opbrouck – aka Gerrit Callewaert – en Wim Willaert kan hier uiteraard niet ontbreken, want dat zijn nog eens échte West-Vlamingen. YouTube aanzetten en … geef ma buzze!

13. Sliek de Zeesterre – Up en neere

Wie van ’t zeetje is, kent deze klassieker sowieso. De rap-hiphopgroep Sliek De Sterre is afkomstig uit Blankenberge en trakteert ons op hun gewéldige dialect. ’t Neusje van de zalm, jaja ;-).

14. Kenji Minogue – Danny

Kenji Minogue = crazy. Maar voor een West-Vlaming is ’t gewoon heerlijk om naar te luisteren en mee te brullen. En niet vergeten: aj nie kun komn, wel kom gie ton nie ;-).

15. Kamiel – Me wuf is weg

Aiaiaiai, me wuf is weg, me wuf is weg. Veel meer krijg je niet te horen in dit liedje, maar da’s ook niet nodig, want het vrolijke deuntje doet ons sowieso glimlachen. Aiaiai ;-).

16. Flip Kowlier – In de fik

Nog eentje van Flip Kowlier: In de fik. Gewoon omdat dit echt zo’n typische meezinger is, die enkel en alleen bestemd is voor West-Vlamingen. Want geef toe: de rest verstaat er gene zak van.

17. Willem Vermandere – Lat mie mor lopen

En ook nog eentje van Willem Vermandere, die een prachtig verhaal vertelt in dit liedje. En eigenlijk gewoon met rust gelaten wil worden, net als wij. Me ons lief da we zo geiren zien ;-).

18. Johny Turbo – Margrietje

In een kizzig kaffee, me ne veule wc en nen trap zonder leuninge an, drinkt Marcel an den bar … Meer hebben we hierover niet te zeggen ;-).

19. Maaike Cafmeyer – Andere plannn

Mi zoetje, mi bietje, kzing een melodietje voor ik en gie. Tis zo simpel lik één twee drie … Een prachtige afsluiter, dit zeemzoete liedje van Maaike Cafmeyer. En op en top West-Vlaams, duh!

Zeg het eens, West-Vlamingen, welk liedje is jullie favoriet? En welke nummers ontbreken nog?

Gesponsorde artikelen