“2.300 Russische kinderen in Londense elitescholen. Pak die maar eerst aan”

“2.300 Russische kinderen in Londense elitescholen. Pak die maar eerst aan”

Theresa May en haar illustere minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson lijken in de zaak van de moordpoging op voormalig spion Sergei Skripal bang om het echte probleem aan te pakken. Dat is de invloed van het zogenoemde ‘Londongrad’: een mysterieus conglomeraat van oligarchen, spionnen, politieke tegenstanders en ook ‘sponsors’ van de Russische president, die zich na de val van de USSR in Londen hebben gevestigd en miljarden ponden in Britse banken houden.

Het Verenigd Koninkrijk heeft donderdag samen met de Verenigde Staten, Duitsland en Frankrijk een verklaring afgelegd waarin de vergiftiging van voormalig spion Sergei Skripal en z’n dochter Yulia scherp wordt veroordeeld. In het Engelse Salisbury werden Skripal en zijn dochter op 4 maart vergiftigd aangetroffen en ze verkeren nog altijd in kritieke toestand.


De publieke verontwaardiging is groot in het Verenigd Koninkrijk en premier May zet daarom 23 Russische diplomaten het land uit. Maar volgens een journalist zegt dat het Verenigd Koninkrijk naar zichzelf moet kijken, want had het Verenigd Koninkrijk anders gereageerd op de vergiftiging op haar grondgebied van een voormalig Russisch spion in 2006, dan zou Rusland 10 dagen geleden niet opnieuw zijn begonnen, schrijft Stephens in de Financial Times.

2.300 Russische kinderen in elitescholen van ‘Londongrad’

Maar premier Theresa May en haar illustere minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson lijken bang om het echte probleem aan te pakken. Dat is de invloed van het zogenoemde ‘Londongrad’: een mysterieus conglomeraat van oligarchen, spionnen, politieke tegenstanders en ook ‘sponsors’ van de Russische president, die zich na de val van de USSR in Londen hebben gevestigd en miljarden ponden in Britse banken houden.

De Times of Londen berekende dat er sinds 2006 ruim drie keer zo veel Russische kinderen in Britse elitescholen werden ingeschreven voor een totaal van 2.300. De krant denkt dat door deze kinderen uit de Britse scholen te weren de regering May deze oligarchen pas echt zal treffen waar het pijn doet.

Wie zijn die oligarchen?

Volgens Alexei Navalny, de belangrijkste politieke opponent van Vladimir Poetin, die door het Kremlin van deelname aan de presidentsverkiezingen werd uitgesloten, moeten de Britten daarbij 3 Russen viseren:

  • Roman Abramovich, de eigenaar van voetbalclub Chelsea FC (rechts op de archieffoto in gezelschap van Guus Hiddink en Didier Drogba).
  • Alisher Usmanov, die een belang van 30% heeft in de Londense voetbalclub Arsenal en zich recent ook in het dossier rond de overname van RSC Anderlecht manifesteerde.
  • Igor Shuvalov, de vicepremier van Poetin, die een luxeflat bezit in de Britse hoofdstad.

Plannen om het WK voetbal in Rusland deze zomer te boycotten of de door het Kremlin gesponsorde propagandazender RT (Russia Today) uit het Verenigd Koninkrijk te bannen, vindt Navalny geen goed idee. Dat zou net in Poetins voordeel spelen, omdat Groot-Brittannië zich dan intolerant zou tonen.

Gesponsorde artikelen