Left Right
scrollTop top

20 bizarre dingen die je niet wist over mensen met ros haar


20 bizarre dingen die je niet wist over mensen met ros haar

Wie ros haar heeft, moet al eens tegen een grapje kunnen. Maar het is niet alleen de haarkleur die mensen met ros haar heel bijzonder maakt. Denk maar eens aan al deze bizarre weetjes wanneer je de volgende keer in de aanval of verdediging gaat.

1. Rossekoppen voelen pijn, maar ook warm en koud, op een andere manier

Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen met rood haar gevoeliger zijn voor koude en warmte. Hun lichamen veranderen ook sneller van temperatuur. Eigenlijk blijkt dat roodharigen tout court slechter tegen pijn kunnen. Dat komt doordat het gemuteerde MC1R-gen dat rood haar veroorzaakt gelinkt is aan de gevoeligheid voor pijn.

2. Maar ze kunnen wel beter tegen pikant

Tenminste als er capsaïcine in zit, het actieve bestanddeel in chilipepertjes. Er is blijkbaar een onderzoek geweest waarbij ze dat inspoten bij mensen, en roodharigen hadden veel minder pijn. Vraag: wie bedenkt zo’n onderzoek?

3. Roodharigen zijn een beetje hun eigen zonnetje

Roodharigen absorberen minder vitamine D uit zonnestralen, maar dat compenseren ze door het zelf aan te maken. 

4. Roodharigen gaan niet zo snel in slaap

Gemiddeld genomen hebben roodharigen 20 procent meer verdovend middel nodig om onder zeil te geraken, hebben anesthesisten ontdekt. Waarom weten we nog niet.

5. Ooit al een grijze rosse gezien?

Dacht het niet. Mensen met rood haar houden het pigment in hun haar veel langer dan anderen. Het gaat via verschillende tinten rood naar aardbeiblond en eindigt dan in zilverwit.

6. Vampieren. Heksen.

De Oude Grieken waren ervan overtuigd dat roodharige mensen allemaal vampieren werden als ze dood gingen. En rood haar hebben als vrouw was echt niet goed tussen 1483 en 1784, toen er zo 45.000 op de brandstapel belandden in Europa wegens hekserij. De kerk heeft heel lang rood haar als een “teken van de duivel” beschouwd. Want Judas zou een rossekop geweest zijn.

7. Twee ogen zo zeldzaam.

De meeste roodharigen hebben bruine ogen, slechts één procent heeft blauwe ogen. En die mensen zijn de kleinste minderheid van mensen op onze planeet. Of: als je rood haar hebt en blauwe ogen word je ook wel een “human unicorn” genoemd.

8. Uitkijken voor bijen en wespen.

Niemand weet voorlopig waarom, maar roodharige mensen worden sneller gestoken door bijen en wespen.

9. Roodharigen hebben hun eigen festival.

Elk jaar, in Breda, vlak over de grens. Het eerste weekend van september.

10. Roodharigen hebben sneller tandpijn.

Om één of andere reden. Maar is gebleken uit verschillende studies.

11. Roodharigen hebben minder haar.

90.000 haren gemiddeld, blonde mensen hebben er 110.000 en bruinharigen 140.000. Maar omdat rood haar dikker is valt dat niet echt op.

12. Ze waren duurder.

Tenminste in de tijd van de Romeinen. Roodharige slaven waren volgens hen sterker en dus ook duurder.

13. Rusland.

De naam van Putins rijkje komt oorspronkelijk van Land van Roodharigen, door het percentage roodharigen in de regio Kazan. Tien procent van de mensen  daar heeft rood haar.

14. Hitler.

Hitler verbood huwelijken tussen roodharigen, want dat zou “afwijkende” kinderen opleveren. 

15. Schotland is het roodst.

Met 13 procent roodharigen, wonen er nergens meer dan daar.

16. Roodharige mannen vs vrouwen.

Roodharige mannen hebben minder succes bij vrouwen en onderzoeken hebben aangetoond dat vrouwen ook – gemiddeld – minder tot hen aangetrokken zijn seksueel. Omgekeerd is het andere affaire: roodharige vrouwen hebben bij mannen wel een streepje voor. 

17. Wat verklaart dat …

Roodharige vrouwen vaker seks hebben dan andere vrouwen. In 2006 is daar een serieus onderzoek naar gedaan.

18. Roodharigen zijn vaker linkshandig.

Omdat recessieve genen zoals hetgeen dat rood haar veroorzaakt altijd in paren komen, waardoor de combinatie met het gen dat linkshandigheid veroorzaakt bij hen effectief vaker voorkomt.

19. Neanderthalers.

Er is een grote kans dat we roodharigheid van de neanderthalers hebben geërfd. We weten ondertussen dat homo sapiens de neanderthalers niet uitroeide, maar er wel degelijk seksuele interactie was en dat op die manier de “zuivere” neanderthalers verdwenen. Genetisch onderzoek heeft dat de jongste jaren duidelijk gemaakt.

20. Seth. Evil.

In de Egyptische oudheid moesten ze niet veel hebben van roodharigen, die als “kwaadaardig” werden beschouwd. Seth, hun kwaadaardigste god, had rood haar.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…