20 kaarsjes voor ‘American Pie’: van gewaagde sekskomedie tot invloedrijke cultfilm

American Pie
Universal

Vandaag is het op de kop twintig jaar geleden dat American Pie in de VS het daglicht zag. Het werd een kaskraker vanjewelste die wereldwijd meer dan 200 miljoen euro opbracht. Bovendien beïnvloedde het vuilgebekte meesterwerk met Stifler, Noah en Jim talloze comedy’s. 

Op 9 juli 1999 verscheen American Pie voor het eerst op het groot scherm aan de overkant van de Atlantische Oceaan. We kregen een scenario voor de kiezen dat vandaag de dag door heel wat social justice warriors de grond in geboord zou worden.

(DiCaprio en Brad Pitt voor het eerst samen in een film, maar waarom een Oscar niet evident wordt.)

In de hoofdrol hebben we Oz, Finch, Jim, Kevin en Stifler, vijf laatstejaarsstudenten uit de middelbare school. Op een party beweert Stifler dat hij ontmaagd is en de vier anderen zijn stikjaloers. Ze sluiten een pakt om voor het eerst te vrijen op de avond van hun eindejaarsbal en daarvoor slaan ze de handen in elkaar. Alsof dat nog niet kinky genoeg is, filmen de boys ook een naakte, buitenlandse studente zonder dat ze het zelf wist.

(Met deze 8 komedies op Netflix lach je jezelf een breuk.)

Onschatbare invloed op comedygenre

De film gaat over liefde, vriendschap, seksuele klunzigheid en het harde high school-leven. Zonder dat de producers het zelf wilden, luidde American Pie het startpunt in voor een subgenre van lachfilms. Denk aan The 40-Year-Old Virgin, Superbad, Neighbors, Booksmart,Scary Movie en 22 Jump Street

Deze films gingen mee met hun tijd, maar de essentie is hetzelfde gebleven: vuile praat en gênante situaties die betrekking hebben op op seksueel vlak volwassen worden. American Pie werd in een mum van tijd wereldwijd beroemd met scènes zoals het penetreren van de appeltaart, het sperma in het bierbekertje en de koffie met laxeermiddelen.

Erfenis

Er kwamen maar liefst drie vervolgfilms en vier spin-off-films uit. Bovendien leverde American Pie de hoofdrolspelers Jason Biggs, Chris Klein, Eddie Kaye Thomas, Seann William Scott en Thomas Ian Nicholas een bloeiende acteercarrière op.

Je kan erover discussiëren of American Pie gedateerd of nog steeds brandend actueel is, maar vast staat dat de film een gigantische afdruk heeft achtergelaten op de (Amerikaanse) comedy.

(Avengers: Endgame probeert toch nog het Avatar-record aan te tikken.)

Gesponsorde artikelen