20 pareltjes van winterbieren die je zeker nog niet kent

In België is ieder seizoen goed voor een speciaalbier. En tijdens de wintermaanden worden we overstelpt met kerst- en winterbieren. Enkele weken geleden brachten we onze selectie van de beste gemakkelijk verkrijgbare kerstbieren, dus is het nu tijd voor de minder bekende godendrankjes.

Hoe verzamel je in hemelsnaam winterbieren die eerder lokaal of op kleinere schaal worden gebrouwen? Gelukkig telt de bierwereld enkele jaarlijkse festivals waar brouwers en/of hun bier elkaar ontmoeten. En eind december is het O.B.E.R. Kerstbierenfestival in Essen ’the place to beer’. Meer dan 200 soorten werden over twee dagen aan duizenden bezoekers uit België en buurlanden geserveerd. We hadden onze lijst dus gerust nog een stuk langer kunnen maken, maar kozen uiteindelijk, in willekeurige volgorde, voor deze 20 winterbieren.

1. Stille Nacht

*Brouwerij: De Dolle Brouwers

*Stad: Esen (West-Vlaanderen)

*Alcoholpercentage: 12%

Niet zo onbekend voor de meeste bierliefhebbers, maar zeker niet overal verkrijgbaar is de Stille Nacht van de Dolle Brouwers. Het is een amberkleurig kerstbier dat altijd in de smaak valt. Liefst vijf keer is het al uitgeroepen tot het beste winterbier op het festival in Essen. De smaak is volmondig en zoet, met een fruitig aroma waarin je vooral banaan, limoen en toetsen van honing proeft. Het is wel een bijzonder zwaar bier, wat dan weer als voordeel heeft dat je het erg lang kunt houden. Als je er eentje op de kop kunt tikken, mag het gerust voor tien jaar in je bierkelder verdwijnen.

2. Melchior, Gaspar & Balthazar

*Brouwerij: Alvinne

*Stad: Moen (West-Vlaanderen)

*Alcoholpercentage: 11% – 8% – 9%

Ook wanneer straks Driekoningen wordt gevierd, bestaat er bier dat je specifiek op die dag kunt serveren. Brouwerij Alvinne heeft iedere Wijze een eigen bier geschonken. Melchior is het zwaarste van de drie, een amberkleurig bier dat een jaar op Calvados-vaten heeft gelegen. Balthazar gaat qua alcoholpercentage een trapje lager. Met dit bruine bier is de wintercollectie van de brouwerij eigenlijk begonnen. En wie het nog iets lichter wil, kan best voor Gaspar kiezen, een donkerblond bier. Onze persoonlijke voorkeur gaat naar Melchior, een erg kruidig bier met een bittere smaak.

3. Winterbol

*Brouwerij: Loterbol

*Stad: Diest (Vlaams-Brabant)

*Alcoholpercentage: 9%

Misschien heb je al eens van de Loterbol gehoord. Dat is het blonde en bruine bier van de gelijknamige brouwerij. Daarnaast brouwen ze allerlei speciallekes: de Rodenbol wordt met krieken gebrouwen, en de Tuverbol met lambik. Winterbol wordt echter heel beperkt gebrouwen en is enkel te verkrijgen in twee Diestse café’s… en op het kerstbierenfestival. Ieder jaar kan het recept ook licht verschillen, dus de Winterbol kan je ieder jaar opnieuw verrassen. Het gaat doorgaans om een Engelse bitter.

4. Baiser de la Belle de Noël

*Brouwerij: L’art d’en brasser

*Stad: Horrues (Henegouwen)

*Alcoholpercentage: 8%

Nog een bier dat bijzonder beperkt wordt gebrouwen. Deze microbrouwerij is misschien wel een voorbeeld voor iedereen die ambities heeft om zelf te gaan brouwen. Het gaat om een koppel dat onlangs net over de taalgrens een eigen brouwerij is gestart. Heel kleinschalig, maar ze zouden iedere zaterdag wel twee brouwsels maken. Aanvankelijk gingen ze hun winterbier Baiser de la Mère de Noël noemen, maar dat zagen hun iets grotere collega’s uit Melle niet zitten. Zij maakten al een bijna gelijknamig bier (het woordje ‘mère’ is het probleem). La Belle de Noële is een donker bier met veel kruiden, gember en kaneel. Het smaakt wat naar gebrande koffie. Kijk zeker ook eens naar hun ietwat bizarre website.

5. Abbaye des Rocs Spéciale Noël

*Brouwerij: Abbaye des Rocs

*Stad: Montignies-sur-Roc (Henegouwen)

*Alcoholpercentage: 9%

Van een gloednieuw bier naar eentje dat een veel langere geschiedenis achter de rug heeft. Abbaye des Rocs wordt al 120 jaar door de gelijknamige Waalse brouwerij gemaakt. En met kerst brouwen ze hun Spéciale Noël, een koperkleurig bier dat je ook weer gerust een paar jaar aan smaak kunt laten winnen. Je ruikt steranijs en koriander.

6. Boucanier Christmas

*Brouwerij: Van Steenberge

*Stad: Ertvelde (Oost-Vlaanderen)

*Alcoholpercentage: 9,5%

Deze brouwerij ken je zonder twijfel van enkele bieren die de laatste jaren zeker in de smaak vallen. Denk maar aan Augustijn of Gulden Draak. Of Piraat, best lekker bij een portie mosselen. Hun Boucanier Christmas is een goud-amberkleurig bier met een heel fruitige smaak. Bijgevolg is het een vrij zoet bier dat ook de rest van het jaar absoluut kan smaken.

7. Braven Apostel Kerstbier

*Brouwerij: de ‘Proefbrouwerij’

*Stad: Lochristi (Oost-Vlaanderen)

*Alcoholpercentage: 10%

Dit bier wordt voor een amateurbrouwer gemaakt in de ‘Proefbrouwerij’. Daar kunnen derden van de infrastructuur gebruik maken om bier te laten brouwen. Eén maal per jaar is er Braven Apostel Kerstbier, een zeer donker bier met een aroma van gebrande mout, koffie en mokka, dat toch nog behoorlijk fruitig smaakt. Echt iets voor de koude wintermaanden dus.

8. Bruut’n Triest

*Brouwerij: Triest

*Stad: Kapelle-op-den-Bos (Vlaams-Brabant)

*Alcoholpercentage: 9%

Een alternatief voor de klassieke winterbieren met de eindejaarsperiode is een champagnebier. Bruut’n Triest is een bier dat wordt gebrouwen met bier- en champagnegist. De schuimkraag zal snel verdwijnen, zoals bij een glas champagne. Een lekker bier dat heel vlot drinkt, met een fruitige smaak en toetsen van vanille.

9. Diôle Bière de Noël

*Brouwerij: Carrières

*Stad: Basècles (Henegouwen)

*Alcoholpercentage: 8,5%

Heel wat bierprojecten die de voorbije jaren zijn ontstaan, maken intussen een winterbier. De brouwerij Carrières is een initiatief van twee vrienden die sinds twee jaar in een oude houtzagerij brouwen.Veel van de ingrediënten zijn afkomstig van lokale boeren, alsook van hun eigen hopveld. Hun bruine kerstbier is karamelzoet en je herkent een geur van cuberdons.

10. Douce Vertus Bière de Noël

*Brouwerij: Millevertus

*Stad: Breuvanne (Luxemburg)

*Alcoholpercentage: 7%

Een brouwerij waarvoor we helemaal naar het zuiden van het land moeten afzakken. Millevertus heeft al succes geoogst met hun Douce Vertus. Zeker de moeite om eens te passeren als je deze brouwerij volgend jaar op een bierfestival zou zien staan. Hun kerstbier is donkerrood, heeft een lichte citrussmaak, je herkent ook rode bes en andere vruchten, maar uiteindelijk overheerst de karamelmout.

11. Drupneuze

*Brouwerij: Tseut

*Stad: Oosteeklo (Oost-Vlaanderen)

*Alcoholpercentage: 8,5%

Tseut betekent in het lokale dialect varken en dat is de bijnaam die Oosteeklonaren krijgen. De brouwerij koos dat varken dan ook als vast symbool op de etiketten van de bieren. Binnen het aanbod heerlijke namen zoals Krulsteirt en Hoppesnoet. En hun winterbier kreeg de al even mooie naam Drupneuze. Dat laatste is een bruin bier met een licht zurige en kruidige geur. De nasmaak is eerder zoet, perfect om de feestmaaltijd mee af te sluiten.

12. Forestinne Nordika

*Brouwerij: Caracole

*Stad: Falmignoul (Namen)

*Alcoholpercentage: 7,5%

De artisanele brouwerij Caracole kan je misschien kennen van de Nostradamus. Met kerst maakt de brouwerij voor twee vrienden die aan de boeg van de Forestinne-bieren staan, de Forestinne Nordika. Dit goudblonde bier is heel kruidig met een overheersend aroma van steranijs en jeneverbes. Lust je graag pastis, dan moet je dit zeker eens proberen.

13. Kerstbal

*Brouwerij: De Graal

*Stad: Brakel (Oost-Vlaanderen)

*Alcoholpercentage: 8%

Alweer een bier dat onder het dak van een grotere brouwerij wordt gebrouwen, maar het is wel degelijk het initiatief van een hobbybrouwer die zijn passie met ons wil delen. Brouwerij De Graal maakt dus niet enkel eigen bier, maar laat klanten ook hun eigen brouwsel produceren. Het begon voor de brouwer met een bierwinkel en een biercafé, de volgende stap was dus logisch. De Kerstbal is een zoetfruitig en kruidig bier.

14. Kerstpater

*Brouwerij: Van den Bossche

*Stad: St.-Lievens-Esse (Oost-Vlaanderen)

*Alcoholpercentage: 9%

Nog een mooie artisanale brouwerij is Van Den Bossche. Je kent ze van bieren zoals Pater Lieven, Livinus en Buffalo. Van dat laatste bier konden bezoekers van het kerstbierenfestival overigens een hele mooie stout proeven. Maar om in de kerstsfeer te blijven, houden we het bij een kerstpater. De typische smaak is aanwezig: gebrande mout, rood fruit, maar ook een toets van chocolade, kruiden en karamel.

15. Kerstvuur 2014

*Brouwerij: Pirlot

*Stad: Zandhoven (Antwerpen)

*Alcoholpercentage: 9%

En weer eentje om hobbybrouwers een hart onder de riem te steken. Voor deze brouwer werd de ketel thuis te klein en na een passage bij de Proefbrouwerij startte hij zijn eigen brouwerij. Zijn bekende bier is Kempisch Vuur, vandaar de kerstversie Kerstvuur. Een fruitig amberbier met kruidige toetsen van peper, kaneel en koriander.

16. Kraaike Winterbier

*Brouwerij: Craywinckelhof

*Stad: Lubbeek (Vlaams-Brabant)

*Alcoholpercentage: 7,5%

In het Hageland vind je het gastenverblijf Craywinckelhof. De eigenaar heeft een passie voor Schotland en zo wordt er naast bier ook whisky gemaakt. Het bier kreeg de naam Kraaike en heeft naast verschillende klassieke vormen ook een winterversie gekregen. Dat bier bevat veel gebrande smaken zoals koffie en chocolade.

17. Rogier Winterbier

*Brouwerij: Traagwater

*Stad: Heverlee (Vlaams-Brabant)

*Alcoholpercentage: 9%

Aanvankelijk moest dit bier het stadsbier van Leuven worden, maar aangezien het te zwaar was voor recepties is een lichtere variant gebrouwen en werd dit bier uiteindelijk voor het winterseizoen voorbehouden. Een ijzerig aroma met een lichte bittere afdronk.

18. Toetëlèr Kerstbier

*Brouwerij: Toetëlèr

*Stad: Hoeselt (Limburg)

*Alcoholpercentage: 8%

Bier en dialect, dat gaat goed samen. Toetëlèr betekent in het Limburgs vlierstruik. Vroeger werd het hout daarvan wel eens gebruikt om toeters te maken. Het zal je dus niet verwonderen dat in de gelijknamige bieren eveneens vlierbloesem wordt verwerkt. Het resultaat van het kerstbier is een goudblond brouwsel dat scherp kruidig en lichtzoet is. De afdronk is lichtbitter en kruidig.

19. Tsjeeses

*Brouwerij: Struise Brouwers

*Stad: Woesten (West-Vlaanderen)

*Alcoholpercentage: 10%

Wat zou een kerstbierenlijstje zijn zonder de Struise Brouwers. Altijd goed voor hele speciale en vaak toch geslaagde bieren. Hun Tsjeeses ging op het kerstbierenfestival ooit al met de hoofdprijs lopen. Zoals we hen kennen is dit toch weer een bijzonder complex bier met een geur van sinaasappel, appel, kaneel, kardemom, anijs en munt. De smaak is mooi fruitig en kruidig.

20. Vicaris Winter

*Brouwerij: Dilewyns

*Stad: Dendermonde (Oost-Vlaanderen)

*Alcoholpercentage: 10%

In Dendermonde is een mooie brouwerij aan het groeien. De Vicaris beginnen we, zeker op bierevenementen, steeds vaker tegen te komen. En op het kerstbierenfestival hebben ze de Vicaris Winter in huis gehaald. Dit donkerbruine bier heeft een complexe kruidsmaak met toetsen van steranijs, ahornsiroop en chocolade.

(Bron: O.B.E.R. Kerstbierenfestival 2014)
Meer
Lees meer...