20 procent van de producten in de winkel wegen minder dan wat op de verpakking staat

20 procent van de producten in de winkel wegen minder dan wat op de verpakking staat

Bij één op de vijf producten die we kopen in de winkel krijgen we minder dan waar we voor betalen. Die producten wegen namelijk minder dan wat er op de verpakking staat. Dat blijkt uit cijfers van de Metrologische Dienst van de Federale Overheidsdienst Economie over de voorbije vijf jaar.

Je hebt het waarschijnlijk nog nooit zelf gecontroleerd, maar blijkbaar klopt het gewicht dat op de verpakking van producten staat vak niet met hoeveel die echt wegen. Eén op de vijf weegt namelijk minder in het echt.

De voorbije vijf jaar zijn door de Metrologische Dienst in totaal 2.694 controles uitgevoerd. Bij 438 inspecties bleek een probleem met het gewicht van de goederen worden vastgesteld. Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar werden al 714 controles gedaan. Daarbij werden 160 inbreuken vastgesteld. Consumenten zelf merken vaak het verschil niet en dienen dus ook maar zelden een klacht in.

Verpakking meegerekend

“Er mag verwacht worden dat de consument niet misleid of bedrogen wordt door hem onvoldoende waar voor zijn geld te geven”, zegt de politica Leen Dierick (CD&V) die de cijfers opvroeg. “De controles moeten dus zeker opgevoerd worden.”

Het probleem kan verschillende oorzaken hebben. Eerder onderzoek van Test-Aankoop kwam tot de vaststelling dat er vaak technische redenen zijn. Weegtoestellen staan bijvoorbeeld soms verkeerd afgesteld.

In een aantal gevallen was er volgens de consumentenorganisatie sprake van bedrog. Zo rekenen sommige fabrikanten bij de bepaling van het gewicht ook de verpakking mee. Dat is echter wettelijk niet toegelaten.

Gesponsorde artikelen