21 boeken die wij in onze jeugd kapotgelezen hebben en we nog altijd geweldig vinden

Of je nu het ene boek na het andere verslond, of maar sporadisch las: er zijn altijd boeken uit je jeugd die je altijd zijn bijgebleven en die je hebt herlezen en herlezen (en nog eens herlezen). Dit zijn 21 kinder- en jeugdboeken waar we altijd goede herinneringen aan zullen hebben. 

1. Blinker en de bakfietsbioscoop (Marc De Bel)

Wat was het heerlijk om mee te duiken in de schijnbaar eindeloze zomervakantie met Blinker, Nelle en Mats. Avontuur, humor, een absurde wereld waar alles kan en een vleugje romantiek, meer hadden wij echt niet nodig.

2. Het uur nul (Dirk Bracke)

Waarschijnlijk het eerste jeugdboek dat we lazen met rode oortjes. Want het ging niet enkel over aids, maar ook over verliefd zijn, seks, drugs, uitsluiting en zelfmoord. Dit boek heeft een geweldige impact gehad op hele generaties en hoe die aankeken tegen aids.

3. Harry Potter en de steen der wijzen (J.K. Rowling)

Of je nu nog een kind of al een flinke puber was, vanaf de eerste regels zoog J.K. Rowling ons mee in het wonderlijke, magische en avontuurlijke Harry Potter-universum en verdwenen we letterlijk uren van de wereld. We gingen er zo in op dat we nog altijd (niet zo) stiekem wensen dat we een brief gaan krijgen

4. Het dolfijnenkind (Patrick Lagrou)

Het was moeilijk om niet jaloers te zijn op de band die Marijn had met de dolfijnen, hoewel de spannende avonturen die volgden niet voor iedereen waren weggelegd. Er kwam nog een hele reeks boeken, maar geen had de kracht van Het Dolfijnenkind.

5. Blauwe Plekken (Anke de Vries)

Een boek dat ons in aanraking bracht met een zwaar onderwerp, namelijk kindermishandeling en ook duidelijk de boodschap gaf dat het niet kon. Geen boek dat we lazen voor de fun, maar wel een dat ons niet losliet.

6. De GVR (Roald Dahl)

Snoskommers, fropskottel en flitspoppers, heel onze jeugd werd gekleurd door de vreemde woorden van Roald Dahl. Wat leefden we mee met de kleine Sofie en haar grote vriend. Fantastisch boek.

7. Pluk van de Petteflet (Annie M.G. Schmidt)

Nu vragen we ons af hoe oud Pluk is, waar zijn ouders zijn en hoe hij zijn flat betaalt, toen zagen we alleen een ondernemend jongetje dat vriendelijk is tegen iedereen en overal vrienden maakt. Ook met Dollie de duif en Aagje Helderder met de kuiszieke mama. Onvergetelijke personages én tekeningen, dat sowieso.

8. Hasse Simonsdochter (Thea Beckman)

We wisten nog niet wat het woord betekende, maar GIRL POWER. Hasse deed wat ze wilde en leefde zoals ze wilde, en ook al werd ze ‘gered’ door een man, ze werd nooit echt van hem afhankelijk. Al bij al was het boek redelijk gewelddadig, maar daar hadden we toen niet zo’n probleem mee.

9. De babysittersclub (Ann M. Martin)

Toegegeven, niet het meest stoere boek op de lijst maar voor ons toen een belangrijke reeks. Over verantwoordelijk zijn en babysitten, maar ook over vriendschap, verraad en natuurlijk: de liefde.

10. Kruistocht in spijkerbroek (Thea Beckman)

Door de tijd reizen maar ‘vast komen te zitten’: hoe spannend was dat? Al waren we natuurlijk wel blij dat we Dolf niet waren en niet moesten overleven in een kinderkruistocht. En ondertussen waren we ook supergoed mee in de geschiedenisles!

11. De Katten van Kruisem (Marc De Bel)

Weer een heerlijk tienerboek met dezelfde ingrediënten van elk Marc De Bel-boek: vriendschap, liefde en een spannend avontuur. Een boek dat zelfs meisjes verslonden, ondanks de nadrukkelijke rol van voetbal. 😉

12. Pippi Langkous (Astrid Lindgren)

Pippi Langkous is het stoerste, sterkste, rijkste en meest eigenzinnige meisje OOIT. Haar wereld was een fantastische wereld van afwezige ouders, al het geld van de wereld en geweldige avonturen met Tommy, Annika, meneer Nilsson en Klein Witje.

13. Matilda (Roald Dahl)

Als boekenwurmen konden we niet anders dan ons associëren met Matilda, en haar gevoel voor humor en ‘straffen’ waarderen. Een fantastisch verhaal in vele betekenissen van het woord.

14. Het Engelenhuis (Dirk Bracke)

De “Ga niet met vreemde mensen mee”-waarschuwingen van onze ouders maakten weinig indruk toen we 14 jaar waren, maar de boeken van Dirk Bracke deden dat wél. De manier waarop Bo in het prostitutie- en drugsmilieu rolde, was zo herkenbaar dat we er nog altijd de daver op het lijf van krijgen.

15. Tiny (Gilbert Delahaye en Marcel Marlier)

Het was zeer braaf allemaal en ook wel een tikje traditioneel, maar daar kijk je als beginnende lezer helemaal anders tegenaan. Tiny deed heel gewone dingen die wij OOK wilden doen en dat volstond.

16. Het ei van oom Trotter (Marc De Bel)

Wie zich alleen voelde, kon zich goed inleven in de trieste Alexander en wenste dat hij ook zo’n oom had als Oom Trotter. Grappig en spannend als het is, nam het ons mee ver weg van de kamer (en de wereld) waarin we het zaten te lezen.

17. Sjakie en de chocoladefabriek (Roald Dahl)

Dit boek bevatte alles wat een geniaal verhaal moet hebben: (heel veel) chocolade, belangrijke levenslessen en een stevige portie magie. Heel stiekem hopen we nog altijd dat we een Gouden Toegangskaart vinden in onze reep chocolade.

18. Jip & Janneke (Annie M.G. Schmidt)

Jip & Janneke zijn heel gewone kinderen die heel gewone (en soms een beetje stoute) dingen doen, zoals kinderen die graag doen. Heerlijk herkenbaar als klein kind en goed voor vele uren (voor-)leesplezier.

19. Grieselstate (Anthony Horowitz)

Anthony Horowitz kon iets dat anderen niet konden: ons lekker doen griezelen, soms zelfs de stuipen op het lijf jagen, en ons toch laten doorlezen. Zijn wereld zit vol duisternis, maar nooit afschrikwekkend. Héérlijk!

20. Pietje Puk (Henri Arnoldus)

Zeker voor de iets ouderen onder ons een belangrijke reeks. De avonturen van de postbode in een heel gewoon dorp, die zijn eigen liedje had en voor iedereen klaarstaat. Een held op kleinemensenmaat.

21. De koning van Katoren (Jan Terlouw)

Wij supporterden het hele boek door voor Stach die grote uitdagingen op zijn weg krijgt waar hij met gezond verstand en creativiteit uit geraakt. Onder de avontuurlijke oppervlakte schuilen politieke ideeën over milieu en democratie.

En, hoeveel heb jij er gelezen?!

Meer
Lees meer...