25% Amerikanen gelooft dat God Donald Trump als president wou

25% Amerikanen gelooft dat God Donald Trump als president wou

Waarom is Donald Trump verkozen tot president? Volgens een kwart van de Amerikanen is er één hoofdreden: God. Jawel, volgens een enquête van nieuwszender FOX, dat wel een ietwat conservatiever publiek aantrekt, wilde God Trump in het Witte Huis. 

In God We Trust is het officiële motto van de Verenigde Staten en dat mag ook blijken uit de resultaten van een enqête die uitgevoerd werd door FOX News. In die poll blijkt dat maar liefst 25 procent van de ondervraagden gelooft dat God zelf wilde dat Donald Trump president van de Verenigde Staten werd (en ze mogelijkerwijs daarom voor hem gestemd hebben.)

“God wil Trump als president”

62 procent van de bevraagden is het niet met die stelling eens, nog eens 14% is het niet eens, al weten we niet of dat te maken heeft met hun religieuze gevoelens of die over Trump. Nu zou je kunnen stellen dat FOX een conservatief netwerk is en dat de resultaten vervormd worden door hun doelpubliek. Dat zou een ander onderdeel van de resultaten kunnen verklaren.

Want alsof 25% nog niet hoog genoeg is, beweert maar liefst 55% van de Evangelische Christenen (die enkel in het Nieuwe Testament geloven als leidraad), dat God achter de verkiezing van Trump zit. Ter vergelijking: slechts 8% van de stemmers van Hillary Clinton geloofde dat God wilde dat zij in het Witte Huis eindigde.

“Waar gelovigen echt om geven”

Sarah Huckabee Sanders, de perschef van het Witte Huis, had in een interview met het Christian Broadcasting Network gezegd dat “God ons oproept om verschillende rollen te vervullen en ik denk dat hij wilde dat Donald Trump nu president werd en dat is waarom hij nu hier zit. ” Dat kan klinken als een sterk stukje PR, het speelt blijkbaar wel in op het conservatieve, gelovige publiek dat op Trump stemde.

Sanders liet ook nog optekenen dat “Hij een geweldige steun is geweest in topics waar gelovige mensen echt om geven.” Daarmee heeft ze het vermoedelijk niet over de verschillende huwelijken van Trump, typisch nogal een pijnpunt in de geloofsgemeenschap. Ook over abortus heeft Trump zich nog niet helder uitgesproken, al is het wel duidelijk dat met een Republikeinse hooggerechtshofrechter, het eenvoudiger wordt om bepaalde wetten terug te rollen die abortus garandeerden in alle staten.

Sinds ze die uitspraak deed eind januari, kreeg Huckabee-Sanders al behoorlijk wat kritiek. Er stond zelfs een serieuze knipoog naar haar in de eindgeneriek van The Big Bang Theory.

The Trump Prophecy

Maar Sanders is duidelijk niet de enige die God en Trump linkt. Dat blijkt niet alleen uit de poll: recent kwam er ook een film in de zalen: The Trump Prophecy. In de film, gebaseerd op ‘waargebeurde’ feiten, krijgt Mark Taylor, een voormalige brandweerman uit Orlando, een boodschap van God. Hij was aan het zappen in april 2011 toen hij God zou hebben horen zeggen dat hij nu “de stem van de volgende president van de Verenigde Staten zou horen.”

Het duurde nog een jaar of vijf en Obama werd herverkozen tussendoor, maar Trump werd wel degelijk president. Een goede reden voor Mark Taylor, die trouwens aan een serieuze vorm van posttraumatisch stressyndroom leed, om een boek te schrijven, waarop The Trump Prophecy gebaseerd is.

epa

Gesponsorde artikelen