25.000 man in de val en legertop trekt terug over de Dnjepr: slachtoffert Rusland zijn troepen in Kherson?

De situatie ziet er met de dag slechter uit voor de Russische soldaten in en rond Kherson. De laatste brug over de Dnjepr-rivier is opgeblazen, en personeel over de rivier krijgen kan enkel nog met zelfgebouwde pontonbruggen of ferry’s. De legertop zou zich al hebben teruggetrokken; voor de 25.000 Russische soldaten lijkt de situatie stilaan hopeloos.

Het door Rusland veroverd gebied op de westelijke oever van de Dnjepr wordt enkel met de rest van bezet Oekraïne verbonden met drie bruggen. De Antonivska auto- en spoorwegbrug is de enige die het centrum van Kherson bereikt en werd al op 19 juli deels vernietigd door raketinslagen van Amerikaanse HIMARS-systemen. De brug kon nog wordt gebruikt, maar zware voertuigen (zoals vrachtwagens of pantserwagens) waren simpelweg te zwaar en konden door de brug zakken. Ook de spoorwegbrug werd al onklaar gemaakt door Oekraïense aanvallen.

De drie bruggen over de Dnjepr die door Rusland veroverd gebied verbinden (Screenshot: Yandex Maps)

Daarop bouwden de Russische troepen een pontonbrug over de rivier, en vorderden ze rivierschepen om als ferry te kunnen gebruiken. Op 26 juli werd de brug opnieuw bestookt en daarmee onbruikbaar gemaakt. De Russen konden echter nog wel gebruik maken van de P47, die over de dam bij Nova Kakhovka liep. Oekraïne beweert nu dat het ook deze weg onbruikbaar wist de maken.

Eieren voor zijn geld

Bijzonder slecht nieuws dus voor de Russen, die zo bijna niet meer wegraken: ze worden in de tang genomen, door de Oekraïners voor zich en de Dnjepr achter zich. De legertop die de verdediging van Kherson in goede banen moet leiden, zag de bui al hangen en vertrok naar de overkant van de rivier. Dat vertelde Vitaly Kim, de gouverneur van de Mykolaiv Oblast, de provincie naast Kherson.

De pontonbruggen en ferry’s zijn geschikt om kleine hoeveelheden aan soldaten over te zetten, maar voor de 25.000 Russen die zich nog aan het front rond Kherson bevinden is dat geen optie. Zij blijven achter met lagergeplaatste officieren en steeds minder werkend oorlogsmateriaal. Ook bevoorrading, van nieuwe munitie, bescherming of legervoertuigen, is nu onmogelijk.

De kans lijkt dus groot dat de 25.000 Russen gewoon worden ingesloten door Oekraïne en ten dode opgeschreven zijn. Rusland verplaatste dan wel heel wat troepen van andere fronten richting het zuiden, maar deze lijken eerder te worden ingezet om de stellingen aan de overkant van de Dnjepr en rond de kerncentrale van Enerhodar/ Zaporizja te verdedigen.

(as)

Meer
Lees meer...