3 films die je precies meenemen op wereldreis

3 films die je precies meenemen op wereldreis

Stiekem dromen we er allemaal wel van om één keer in ons leven gewoon op avontuur te vertrekken. Even vaarwel zeggen, een rugzak volproppen en ‘hupla’ de wijde wereld in! Helaas heeft het digitale spaarvarken daar vaak niet genoeg centen voor bij elkaar gesprokkeld of zit er wel een sociaal aanvaarde verplichting in de weg waar een mens niet zomaar van weg van. Als dat allemaal het geval is, zijn er gelukkig nog genoeg wereldfilms te vinden die je meenemen op ontdekkingstocht naar andere culturen en vele landen. Met behulp van onderstaande kijktips kan je voorlopig al doen alsof je ver hebt gereisd:

1. India – The Lunchbox (2013, Ritesh Batra)

Verwacht geen typische Bollywoodprent met foute muzikale pauzes (die overigens ook best vermakelijk zijn), maar een mooi subtiel verhaal van twee eenzame mensen in het moderne India die op een ongewone manier bij elkaar worden gebracht. Of misschien toch niet? We spoilen niks. 😉

Onder het motto ‘de liefde van de man gaat door de maag’ slooft een jonge vrouw Ila – gespeeld door Homeland-actrice Nimrat Kaur – zich uit om manlief dagelijks een culinair orgasme te bezorgen. Helaas ziet hij haar ’s avonds nog altijd niet staan en is zijn gsm schijnbaar veel belangrijker. Wanneer de lunchbox met lekkers op een dag verkeerd bezorgd wordt, ontstaat er tussen Ila en de mannelijke Saajan een ontroerende briefwisseling.

Genoeg filosofische citaten zullen in je hoofd blijven plakken, want de film is niet vrij van een nootje maatschappijkritiek. Gelukkig ligt dit niet als een blok op de maag, want je krijgt gegarandeerd zin in het all-you-can-eat-buffet en een mango lassi bij de plaatselijke Indiër! 

2. Hong Kong – Chungking Express (1994, Wong Kar-Wai)

Regisseur Wong Kar-Wai draaide deze film in amper 23 dagen, maar het resultaat mag er best wezen. Kort gezegd vertelt Chungking Express twee liefdesverhalen zonder dat je van die twee aparte delen maar iets merkt. Het is dan ook zo’n film waar alles naar elkaar verwijst zonder dat het stoort.

Wie zich alleen voelt, kan zich nooit zieliger voelen dan het hoofdpersonage dat op zijn verjaardag 30 blikjes ananas smult en zelfs van zijn hond geen genegenheid moet verwachten. Of hoe tragiek toch grappig kan worden. Het ziet er niet altijd even rooskleurig uit, maar de veelgebruikte soundtrack van The Mamas & Papas laat je zeker niet ongelukkig achter.

3. Walkabout (1971, Nicolas Roeg)

Een zwarte keverauto staat in het midden van de Australische woestijn. Wat moet je daar in godsnaam van verwachten? Walkabout is een mysterieuze film waar je enkel kan raden naar een betekenis, want niks wordt expliciet gezegd. Toch levert de kruisbestuiving van het moderne en primitieve een visueel interessante boodschap die verder vertaalt naar de vraag welk leven op aarde nu het moeilijkste is: dat van de drukbezette moderne mens of dat van de Aboriginal die voortdurend bezig is met enkel overleven?

Het klinkt allemaal een beetje raar, maar je kan ook gewoon de oren spitsen voor de traditionele muziek en geluiden van de inheemse Aboriginals en je oogjes de kost geven. Het is geen film die om popcorn vraagt – al lusten we daar altijd wel een emmer van –, maar diep nadenken is helemaal niet verplicht. 

En er is nog veel meer, dus blijven ontdekken maar!

Dit artikel werd niet door onze eigen redactie geschreven, maar is een bijdrage uit onze Zoo.

Gesponsorde artikelen