Left Right
scrollTop top

3 tegen 1. N-VA, Open Vld en MR volgen werkgevers niet: “Als de factuur voor ons is, buigen ze als een knipmes voor vakbonden”


3 tegen 1. N-VA, Open Vld en MR volgen werkgevers niet: “Als de factuur voor ons is, buigen ze als een knipmes voor vakbonden”

De kans dat deze regering het akkoord over het brugpensioen van de Groep van Tien zomaar overneemt, is niet groot. De regering zit vandaag over de kwestie bijeen, maar is verdeeld. Terwijl CD&V-vicepremier Kris Peeters fel vasthoudt aan het volgen van dat sociaal akkoord, zijn N-VA, Open Vld, maar ook de premier helemaal niet geneigd om dat zomaar te volgen. “Dit raakt de kern van ons regeerakkoord. Dat gaan we niet zomaar opgeven” klinkt het.

Het is drie tegen één vandaag in het dossier van het brugpensioen: CD&V staat alleen. De christendemocraten zijn als enige voorstanders van het uitvoeren van het sociaal akkoord dat de Groep van Tien sloot over brugpensioen. Daarin schroefden de werkgevers en werknemers de activering van 55-plussers weer terug, een proces dat om de zoveel jaar gebeurt. Brugpensioen is immers een geweldig smeermiddel bij saneringen: de overheid betaalt dan de factuur, die zo doorgeschoven wordt naar een jonge generatie.

Maar binnen de regering zijn de posities ondertussen behoorlijk duidelijk: N-VA en Open Vld gaven al aan bijzonder moeilijk te kunnen aanvaarden dat het regeerakkoord zo uitgehold wordt. Ook de MR zit op die lijn. In het dossier van de indexsprong voor de huurprijzen zat MR nog meer aan de linkerkant: ze zijn voor zo’n sprong, “maar daarbij gaat het eerder om een symbooldossier met weinig budgettaire impact”. “Dit is van een heel andere orde, hier moet je fundamenteel de principes van het regeerakkoord opgeven. En dat willen we niet doen. De vakbonden overschatten manifest hun macht”, valt daar te horen.

epa

“Zolang de werkgevers de factuur maar kunnen doorschuiven, is er geen probleem”

Terwijl CD&V-vicepremier Kris Peeters in de Kamer gisteren nog eens het “cruciale belang” van het sociaal overleg onderstreepte en daarbij ook bijval kreeg van premier Charles Michel, is achter de schermen de frustratie van N-VA, maar ook van de twee liberale partijen over de sociale partners bijzonder groot. Zeker de werkgevers krijgen er flink van langs. Want die hebben met het akkoord deze hete aardappel naar de regering doorgeschoven.

“Wat heb je aan Unizo? Karel Van Eetvelt is de eerste die allerlei doemscenario’s afroept als de regering niet genoeg doet ‘om het land op orde te zetten’. Maar blijkbaar geldt dat dus enkel als het over zijn winkel gaat. Want die plooien zoals een knipmes als het niet met hun geld is dat er akkoorden moeten gesloten worden. Zolang de factuur maar doorgeschoven wordt naar de belastingbetaler, en vooral de jonge generatie, dan is er geen probleem.” Bij de N-VA-top zijn ze bijzonder kritisch voor de sociale partners en met name de werkgevers. 

Zenuwachtigheid bij Open Vld: volgt de N-VA ons?

Bij Open Vld een soortgelijk geluid: “Als we hierin meegaan, dan zetten we heel ons voornemen om het met deze regering anders te doen op de helling.” Maar bij de liberalen kijkt men ook wat argwanend naar N-VA: de partij kwam niet tussen in de Kamer en bleef gisteren voor de camera’s behoorlijk rustig over de zaak. Bij de Vlaams-nationalisten willen ze niet constant als asociale rechtse partij worden neergezet. 

Dat leidde tot wat zenuwachtigheid bij Open Vld: Kamerlid Egbert Lachaert trok z’n vraag aan Kris Peeters over de zaak in. Dat hij en N-VA-fractieleider Hendrik Vuye wél bij Linda De Win in Villa Politica de zaak gingen becommentariëren, leidde tot frustratie bij de oppositie: “Daar wél je uitleg durven gaan doen, maar hier in het halfrond niet? Dat is pure politieke lafheid”, fulmineerde Kristof Calvo (Groen). 

N-VA-fractieleider Hendrik Vuye verwoordde in Villa Politica overigens wat al langer leeft binnen de N-VA: het huidige systeem van sociaal overleg is niet werkbaar meer. Telkens beslissen vakbonden en werkgevers op eigen houtje en moet de regering daarna die beslissing aanvaarden. Daarom dat Vuye aanstuurde op een ‘tripartiete’ overleg: met meteen de regering erbij. Dat model staat overigens ook in het regeerakkoord en wordt op Vlaams niveau al toegepast. 

Als vakbonden niet plooien komt er een clash

Het is duidelijk dat niemand dit conflict nu op de spits wil drijven: CD&V was gisteren ook zeer voorzichtig in haar communicatie. Maar de kans dat het sociaal akkoord in haar huidige vorm wordt overgenomen, is bijna ondenkbaar. Bruggepensioneerden iets meer met rust laten is een optie, zo valt het horen. Maar voor iedereen die in de toekomst in het systeem van SWT (brugpensioen) stapt, moet die activering blijven gelden, is het voornemen van drie partijen in de regering.

Daarmee komt er sowieso een clash met de vakbonden. Het ABVV dreigde de regering af “geen komma” aan het sociaal akkoord te mogen veranderen. Dat gebeurt sowieso. Vraag is of ABVV en ACV dan gaan staken. De boel is ondertussen al flink opgenaaid. Zowat alle centrales binnen ACV en ABVV dienden al actie-aanzeggingen in. Grote groepen, zoals ABVV-metaal, de bediendenbonden BBTK en LBC en de transportbonden staan te trappelen om maandag actie te gaan voeren.

“Dit is een techniek van de jaren 60, toen de bomen nog in de lucht groeiden: de werkgevers en vakbonden gooien het op een akkoordje, dreigen wat, en de regering betaalt. Dat zal deze keer niet pakken”, zo valt bij de N-VA-top te horen. Enige mogelijkheid om zo’n clash te vermijden: het dossier even uitstellen. Bij verschillende partners is te horen “dat dat niet ondenkbaar is”. “Het is zo’n complex dossier, we moeten niet absoluut nu beslissen. Indien we meer tijd nodig hebben, nemen we die gewoon.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Biden vs Trump

Amerikaanse verkiezingen live

Nog >>

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.011.246
 • Aantal
  doden
  1.180.948
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  392.258
 • Aantal
  doden
  11.308