32 momenten die van 2016 een geweldig Vlaams televisiejaar maakten

2016 was het jaar van de comebacks, met natuurlijk ‘De Mol’ en ‘Temptation Island’. Maar het was ook het jaar van verrassende nieuwe programma’s die de grenzen weer wat verlegden. Denk maar aan ‘Blind Getrouwd’ en ‘Sorry voor alles’. We konden onmogelijk alles iN ons jaaroverzicht opnemen, maar deze 32 momenten tekenden voor ons het televisiejaar 2016.

1. Het strafste concept: ‘Blind Getrouwd’ levert toch één gelukkig koppel op

We vielen toch even achterover toen we hoorden met welk programma VTM in het voorjaar zou uitpakken. Blind Getrouwd stelde zich voor als een sociaal experiment, maar eentje dat de grenzen van wat men doet voor een tv-programma toch serieus verlegde. Twee mensen die elkaar totaal niet kennen werden door de wetenschap met elkaar in contact gebracht omdat ze perfect bij elkaar zouden passen. Enige voorwaarde: ze moesten bij hun kennismaking meteen trouwen. En dat was toch serieus slikken voor de drie nieuwe koppels.

Uiteindelijk is het koppel uit het filmpje bij elkaar gebleven. Stijn en Nuria zijn intussen al een jaar man en vrouw en onlangs vertelden ze elkaar nog altijd graag te zien. Binnenkort start een tweede seizoen van Blind Getrouwd.

2. Johannes Genard maakt een geweldige hit in ‘Liefde Voor Muziek’

Medialaan

Je kende hem al dan niet bewust als de zanger van School is Cool, maar Johannes Genard werd in 2016 bij het brede publiek als artiest bekend dankzij Liefde voor Muziek. Hij kon het heel goed vinden met Dana Winner, maar scoorde een radiohit met een nummer van Belle Perez.

En aan ons verklapte hij dat hij een boontje heeft voor Dana Winner. Dat bleek bovendien wederzijds…

3. We leerden ook dat Dana Winner eigenlijk een geweldige zangeres is

Weinig jongeren luisteren naar Dana Winner, en ook bij oudere muziekfans kan ze met haar Vlaamse muziek niet iedereen bekoren. Maar op VTM bracht ze een prachtige cover, eveneens van Belle Perez, en daarbij hield die laatste het niet droog. Maar check vooral deze adembenemende cover van Whitney Houston.

4. Gert Verhulst was op echt elke zender te zien

Als we één tv-gezicht van 2016 moeten noemen, dan is het wel Gert Verhulst. Hij pendelde vooral tussen VTM en VIER, waar hij ofwel gast ofwel gastheer van een programma was. Meestal nam hij geen blad voor de mond, maar één keer zagen we hem op een onverwacht emotionele manier. Bij Luk Alloo die verschillende bekende personen een tijdje volgde. Toen hij met Gert terugging naar de vakantieplek uit zijn jeugd, kon die het niet meer houden.

Volgend jaar zouden we Gert enkel nog op VIER zien, omdat hij een exclusiviteitscontract heeft getekend. Maar intussen heeft de topman van Studio 100 ook daar een mouw aan gepast. We gaan hem opnieuw op VTM zien als jurylid in Mijn Pop-uprestaurant, en hij is er voor de allerkleinsten met een nieuw seizoen van Samson.

5 Het tv-moment van het jaar: toen Gilles als De Mol tevoorschijn kwam

Wekenlang hebben we op VIER gezocht naar De Mol, en iedere week waren we gefrustreerd toen onze favoriet het niet bleek te zijn. Maar dan was er de spannende finale tussen Gilles, Hanne en Cathy. Uiteindelijk kwam Gilles in een prachtig beeld in de duisternis als de enige echte mol tevoorschijn. Cathy ging met de overwinning lopen. En eigenlijk hadden we het altijd kunnen weten dat hij het was… In 2017 doen we het nog een keer, en dan wordt Zuid-Afrika het decor.

6. Gilles werd ook nog eens De Slimste Mens

Wat een crazy jaar was het toch voor Gilles Van Bouwel. Na De Mol brak hij nog een tweede keer door dankzij De Slimste Mens ter Wereld. In de finale klopte hij Eva De Roo en topfavoriete Olga Leyers. Een ideaal scenario voor VIER dat Gilles aan meer dan een miljoen kijkers kon tonen. In 2017 zal de zender zonder twijfel hopen dat hun nieuwe gezicht echt kan doorbreken.

7. Maar hét moment van #dsmtw waren de tranen van Olga Leyers

We wisten al dat Olga Leyers altijd wil winnen en dat verliezen meestal een beetje moeilijk valt. Ze was de Danira van dit seizoen in De Slimste Mens, want veel mensen stoorden zich aan haar gedrag. Nochtans was Olga gewoon zichzelf en daardoor werd ze natuurlijk bij evenveel mensen erg populair. We gunden het haar wel om de jongste Slimste Mens te worden, maar we gaan haar zeker langer herinneren dan Gilles. Al is het maar omdat niemand anders ooit zo huilde na een nederlaag in De Slimste Mens.

8. Gelukkig kon Olga zich als bokster uitleven

Twee nieuwe zenders dit jaar: ZES, dat de hele dag Amerikaanse series in bingewatch-stijl uitzendt, en Caz, de nieuwe mannenzender die Medialaan uit het verdwenen Acht liet ontstaan. En die tweede begon met een heus boksgala met BV’s. Geen BV’s die het doen voor de show, maar echt mensen die eens stevig op elkaars bekende gezicht wilden slaan. Olga nam dat letterlijk en gaf Josje een flink pak rammel. Het Nederlandse ex-K3’tje stond zelfs even te wankelen op haar benen.

9. Uiteraard was ook Gert Verhulst van de partij, en hij ging helemaal los voor zoon Viktor

Wij zaten in de tribune tijdens het boksgala van CAZ en we herinneren ons vooral hoe Gert Verhulst op z’n stoel stond te springen toen zijn zoon Viktor tegen Maarten Breckx moest vechten. Het was immers ook het jaar waarin we zijn zoon leerden kennen.

10. En Viktor Verhulst bewees dit jaar: zo vader, zo zoon

Medialaan

Viktor haalde meteen de boekskes door een relatie te beginnen met Marthe van K3. De zwarte, uitgerekend degene die papa Gert in het oude K3 niet kon krijgen. Dat soort grapjes deden meteen de ronde, maar uiteraard wensen we hen samen het beste in 2017. En het was leuk om te zien dat ook de familie Verhulst zelf er graag mee spot.

11. Martin Heylen maakte het ‘must see’-programma van het jaar

We zijn er dit jaar nog eens aan herinnerd dat Martin Heylen echt een steengoede journalist en reportagemaker is. Hij nam de vluchtelingencrisis onder de loep en maakte er voor VIER twee programma’s over. In De bril van Martin liet hij een camera in zijn bril plaatsen om er in een vluchtelingencentrum in Sijsele te gaan filmen. Maar het hoogtepunt was de reis die hij zes BV’s in Terug naar eigen land liet afleggen. In twee groepjes vertrokken ze uit oorlogsgebieden – in Afrika en de grens van de Islamitische Staat – om de gevaarlijke oversteek naar Europa te maken. Een programma dat iedereen moet gezien hebben om de crisis te begrijpen.

12. Maar ons tv-programma van het jaar is Sorry Voor Alles

Zelden hebben we een programma gezien dat zo goed in elkaar stak. Niet alleen was het format heel sterk, maar ook het werk dat in de show is gestoken moet fenomenaal geweest zijn. Een maand lang kwamen nietsvermoedende personen de gekste situaties tegen, maar ze mochten pas op de avond van de show te weten komen dat er met hun voeten gespeeld is. Daarvoor werden ze naar een locatie gelokt, waar de muur plots omhoog ging en ze in de show terechtkwamen.

Koen Crucke die met je auto naar Nederland trekt om drugs te kopen, of die bij je in bed komt liggen. Tom Waes die boven staat te douchen terwijl je beneden in de keuken staat. Vrienden die plots bekennen dat ze helemaal niet getrouwd zijn en je naar een fake huwelijk geweest bent. We vielen van de ene verrassing in de andere. Dit was echt goede televisie.

13. Herken je dit kleed uit Eurosong 2016 nog?

Ze ging er niet mee naar het Eurovisiesongfestival, maar we herinneren ons wel nog het kleed waarmee Amaryllis het probeerde. Het liedje gaan we je besparen, dat ben je vast en zeker al lang vergeten.

14. Maar Laura Tesoro deed het uitstekend in Stockholm

We stuurden onze rijzende ster Laura Tesoro naar het Eurovisiesongfestival, en die deed het daar wel goed. Ondanks de vele berichten over plagiaat in het begin van haar nummer, sloeg What’s The Pressure aan. Ze werd er knap tiende mee.

En ze kent intussen dankzij ons ook al een beetje Zweeds.

15. Een zingende Jan Decleir kon ook in 2016

Geen Eurosong-materiaal, maar wel een tv-moment dat ons is bijgebleven. Eén van de meest bizarre fictiereeksen van het jaar was Den Elfde van den Elfde, over een plekje in het Waasland waar alles rond carnaval draait. Jan Decleir moest de fakkel als prins doorgeven, maar begon tot grote verbazing van Vlaanderen plots te zingen. En nog meer acteurs zouden zijn voorbeeld in de korte serie volgen. Drama én zang op zondagavond op Eén, ’t was even wennen…

16. Maar wie herinnert zich de winnaar van The Voice van Vlaanderen nog?

Ze zit in ons overzicht, maar het wordt hoog tijd dat de winnares van The Voice nog eens van zich laat horen. Voor zij die het niet meer weten: Lola haalde het dit jaar. En dat was voor haar coach Koen Wauters meteen de eerste eindoverwinning in al die jaren dat hij al meedoet. Maar we herinneren ons vooral de intrede van Bart Peeters. Bij hem viel de oude rocker Jan het meeste op. We vrezen dat ze in 2017 allemaal even snel weer in de anonimiteit zullen verdwijnen, maar hier is nog één keer Lola. Want niet vergeten dat ze ons wel heeft weggeblazen met deze James Bond-soundtrack:

17. Je hoefde niet groot te zijn om talent te hebben

Ook kinderen kunnen veel talent hebben en dat mochten ze bij Natalie Meskens komen vertellen. Wie herinnert zich nog deze schattige Koreaan die zijn kunstjes aan Natalie kwam tonen?

18. Sugar Jackson ging veel te ver voor Eeuwige Roem

Ex-bokser Sugar Jackson kreeg van veel kijkers eeuwige roem voor de inzet die hij toonde in het gelijknamige programma. VIER besloot na enkele jaren nog eens een nieuw seizoen van de wedstrijd voor topsporters uit te zenden. In de eerste aflevering moest Sugar al naar het ziekenhuis omdat hij bijna verdronk. Hij kan namelijk niet zwemmen.

Wesley Sonck won de finale die voorts enkel uit vrouwen bestond. Hockeyspeelster Charlotte De Vos viel in de halve finale af, turnster Aagje Van Walleghem won brons en atlete Hanna Mariën moest tevreden zijn met zilver.

Wij organiseerden ook een wedstrijdje met enkele van de atleten:

19. Het koppel van het jaar: Miss Piggy en haar kokende Minion

Doorgaans haalt een uitspraak van Sergio Herman het jaaroverzicht, maar Mijn Pop-uprestaurant had dit jaar twee erg opvallende kandidaten. Ze waren dolverliefd op elkaar, en heel Vlaanderen zag dat, maar ze wisten het zelf nog niet. Amanda en Sven waren iedere keer erg jaloers wanneer de andere wat aandacht kreeg van een potentiële concurrent.

Gelachen hebben we zeker, want Sergio doopte hen tot Miss Piggy en haar kokende Minion. Hopelijk zijn ze ook in 2017 nog gelukkig samen, want ook zonder de overwinning was het programma een zege voor de twee. Oh ja, de zusjes Chloë en Magali wonnen uiteindelijk.

20. Vers van ’t gat: West-Vlaams Engels werd naar nieuwe hoogtes getild

Hanne zorgde al voor een West-Vlaamse noot in De Mol, maar dan was er natuurlijk het vervolg op Eigen Kweek. Met onze favoriete quote: “It’s good egg hé, it’s vers van ’t gat.” Ontbijten zal nooit meer hetzelfde zijn.

21. Het programma waar zogezegd niemand naar keek: Temptation Island

Het was de guilty pleasure van het jaar. Marginaal tot en met als je mensen in de trein of op café hoorde praten over de terugkeer van Temptation Island. Maar toch waren zij het meestal die trouw keken naar het overspel van de deelnemers. Hoe verklaar je anders de sterkste kijkcijfers die VIJF ooit haalde? “Ik ben Jill en ik krijg altijd wat ik wil.” Een quote die iedereen zich herinnert.

En wij maakten er voor De Mol een eigen variant op:

22. Jan Balliauw wil na 2016 nooit nog naar het voetbal

Hij is al op veel plaatsen geweest, maar één van de reportages die Jan Balliauw niet snel zal vergeten is die op het EK voetbal in Frankrijk deze zomer. Hij krijgt het live in Het Journaal aan de stok met een dronken supporter. Maar ons eeuwig respect voor de professionele manier waarop hij dit oplost.

23. Intussen waagde Jani zich op Graspop

Hij was dit jaar niet van televisie weg te slaan. Enerzijds dankzij z’n VIJF-programma Zo Man Zo Vrouw, maar ook dankzij Jani gaat… Daarvoor moest hij dingen doen die hij misschien liever niet deed, zeker als er een fleece bij betrokken was. Maar hij heeft ook nieuwe, onverwachte vrienden gemaakt. Zo is de metalwereld tegenwoordig zot van Jani Kazaltzis. En speciaal voor hen bezocht hij Graspop. Wij ploeterden ook enkele uurtjes door de modder om Jani te volgen:

24. Helaas namen we ook afscheid in 2016: van Yvetje uit Thuis

Gelukkig niet van de actrice zelf, maar Chris Boni besloot op een welverdiend pensioen te gaan als Yvetje in Thuis. En zoals dat dan gaat met soappersonages moeten ze dan vaak de pijp aan Maarten geven. Hoewel iedereen wist dat dit moment zou komen, was ook iedereen er echt even niet goed van toen Madam Toertjes haar laatste adem uitblies. 2016 heeft dus ook fictieve levens geëist, en Thuis-fans namen massaal afscheid van Yvette.

25. In Familie was de slechterik die stierf

De dood van June dompelde maar weinig Familie-fans in rouw. Het mysterie over wie haar vermoord heeft hield iedereen veel meer bezig. VTM organiseerde zelfs heuse zoektochten met tips in heel Vlaanderen. Het krikte in elk geval de kijkcijfers van de soap – mede door de komst van Kürt Rogiers – aardig op. Een aangename manier om het 25ste jaar Familie af te sluiten.

26. Zelfs de leukste serie van het jaar eiste een slachtoffer: R.I.P. Jay Vleugels

Matteo Simoni als callboy? Het idee alleen deed vrouwenharten sneller slaan en Callboys stelde niet teleur. Eén van de grote hits van VIER dit jaar, en bovendien eentje waar ze de inspiraties eens niet in de archieven van Woestijnvis hadden gezocht. Maar wat een vreemd einde toch. Jay Vleugels die het eerste seizoen niet overleefde. Half het land was in rouw, maar acteur Rik Verheye werd er wel één van de tv-gezichten van 2016 mee.

27. Gelukkig liep het met Michel Van den Brande wel goed af

Het seizoen van The Sky Is The Limit was volop bezig toen één van de protagonisten plots spoorloos verdween. Michel Van den Brande liet dagenlang niks van zich horen, en na perikelen met z’n lief maakte iedereen zich zorgen. Gelukkig liep het goed af en mocht programmamaker Peter Boeckx via de sociale media melden dat zijn “grote teddybeer” weer thuis is.

28. Het meest gênante moment: Liesbeth Homans die iets te diep in het glas had gekeken tijdens De Nacht van de Vlaamse Televisiesterren

Niemand sprak over de Vlaamse Televisiesterren, wel over Liesbeth Homans die toch een beetje te veel gedronken had. Ach, het is haar vergeven. We hebben tenminste eens goed gelachen.

29. En we lachten nog meer met politiek dankzij De 16 op Canvas

In bijna Britse stijl konden we op Canvas genieten van een zesdelige persiflage op de Belgische politiek. Zelfs met de VRT zelf werd een beetje gespot. De serie werd heel positief onthaald en was na Bevergem vorig jaar misschien wel beste wat Canvas 2.0 al heeft voortgebracht.

30. De onverwachte hit was Spoed 24/7

VRT

Het concept klonk mooi, maar Spoed 24/7 heeft ons toch verrast. Op een druk bezette maandagavond ging één hier wekelijks met 1,2 miljoen kijkers lopen. Zo’n 60 camera’s filmden de spoedafdeling van het UZ in Leuven. Ze hingen echter op afstand, zodat iedereen al snel vergat dat er gefilmd werd. Uiteraard gingen de camera’s pas aan na de toestemming van de patiënt of de familie. Het leven zoals het is, maar dan anno 2016. En het goede nieuws: het vervolg komt er al over iets meer dan een week aan.

31. Josje was heel openhartig bij Cath Luyten

In Buurman, wat doet u nu trok Cath Luyten naar Nederland om er bekende mensen van onze noorderburen op te zoeken. Dat was niet altijd even boeiende televisie, maar de aflevering met Josje was dat natuurlijk wel. Nu ze niet meer bij K3 hoort, vertelde ze openhartig over de dingen die gebeurd zijn. En zo was ze blijkbaar samen met een bekende man waarmee ze kinderen wou. Wie? Dat weten we nog altijd niet…

32. En we sluiten af met een prachtig emotioneel moment in Music for Life

Eva De Roo is dan wel niet De Slimste Mens geworden, ze verdient van ons wel een prijs in de categorie Mooiste Mens van het jaar. Oprechte tranen rolden over haar wangen toen enkele jongens over de zelfmoord van hun broer vertelden. Hij was immers nog maar enkele weken geleden gestorven. Plots voelden we allemaal waarom de Warmste Week broodnodig was. Met een schitterend recordbedrag van net geen 9 miljoen als resultaat.

Op naar een geweldig televisiejaar 2017!

Meer
Lees meer...