Left Right
scrollTop top

Print, bak en eet: zou jij een 3D-geprinte steak eten?


3D geprint biefstuk
© Twitter: @Nova_Meat

Onze vleesconsumptie staat de laatste jaren ter discussie. Novameat, een Spaans bedrijf, denkt de oplossing te hebben. Het bedrijf is al even bezig met het ontwerpen van een steak met enkel veganistische ingrediënten. Nu komt er een tweede versie uit van het nagebootst vlees.

Tegenwoordig zijn al heel veel variaties van vegetarische of veganistische burgers te vinden in de winkelrekken. De ene burger lijkt al wat meer op vlees dan de andere. Novameat maakt er zijn opdracht van om de smaak en textuur van een biefstuk zo goed mogelijk na te bootsen. Dat gebeurt met een 3D-printer.

De oprichter, Giuseppe Scionti, is een biomedisch ingenieur en ziet de technologie als de volgende stap in het ontwerpen van alternatieve vormen voor onze inname van proteïnen. Vooral de textuur is uniek, de spieren van een normale biefstuk worden nagebootst. Zo krijg je bij het eten meer het gevoel dat het om echt vlees gaat.

Ingrediënten

Wat de gebruikte ingrediënten betreft, wordt het plantaardige eiwit gewonnen uit rijst, erwten en algenvezels. Bovendien bevat het natuurlijke plantaardige kleurstoffen zoals paella voor het uiterlijk, en sommige vetten zoals olijfolie, koolzaadolie en kokosolie.

Een steak printen duurt ongeveer 20 minuten. Om een kilogram te printen is bijna 30 euro nodig. Naarmate er biefstukken worden geproduceerd, kan de prijs nog veel zakken. Scionti hoopt dat tegen eind 2020 zijn steak beschikbaar is in restaurants.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.195.366
 • Aantal
  doden
  1.144.069
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  287.700
 • Aantal
  doden
  10.658