44 New Yorkse ouders moeten éérst kinderen laten vaccineren voor die opnieuw naar school mogen

44 New Yorkse ouders moeten éérst kinderen laten vaccineren voor die opnieuw naar school mogen

Rockland County in New York heeft een probleem: meer dan 167 mensen hebben er mazelen opgelopen. Eén school besliste daarom om kinderen wiens schema niet compleet is niet toe te laten. De rechter heeft die beslissing nu kracht bijgezet en het beroep van de ouders verworpen. 

Green Meadow Waldorf, een school in het New Yorkse Rockland County, heeft gelijk gekregen van de rechter: 44 kinderen die vrijwillig niet gevaccineerd zijn, mogen (tijdelijk) niet naar school. De ouders van de kinderen hadden beroep aangetekend tegen de beslissing van de school en hogere autoriteiten om ongevaccineerde kinderen niet toe te laten.

Mazelen in New York

Er zijn 105 gevallen van mazelen in Rockland Country, New York, dat lijkt niet veel maar is het wel. Want in de hele staat New York zijn het er maar 167, ongeveer een derde van de mazelen komt dus uit één broeihaard. Tachtig procent van de mensen die de mazelen opliep, was niet gevaccineerd: een te groot aantal.

Rockland County is dan ook de plek waar een heel aantal anti-vaccinatiecommunities voet aan grond hebben gekregen. Om verdere epidemies te verspreiden, hadden de schoolautoriteiten beslist om in Rockland County extra maatregelen te nemen. In praktijk: scholen met een vaccinatiegraad van onder de 95% (wanneer kudde-immuniteit in werking treedt) mochten kinderen zonder vaccinaties niet toelaten.

Ook Unicef roept intussen opnieuw op tot vaccineren.

Vaccinatieschema

Het is niet de enige maatregel die Rockland County treft: er zijn versnelde vaccinatieschema’s voor onder andere babies, zodat zij geen nadelen ondervinden van de beslissing van ouders om hun kinderen niet te laten vaccineren. Want niet iedereen kan een vaccin krijgen: baby’s krijgen ideaal het vaccin op twaalf maanden en sommige mensen hun immuunsysteem is gecompromitteerd, waardoor dat nooit kan.

Volgens de ouders wiens kinderen niet meer naar Green Meadow Waldorf gaan, worden de rechten van hun kinderen geschonden. “Mijn kind tegenhouden van naar de les te gaan, zijn leerkracht en klas te zien, heeft een significante impact op zijn sociale en psychische groei”, zegt één van de ouders. “Hij is in de war, zeker gezien zijn jonge leeftijd, over waarom hij niet op de campus wordt toegelaten.”

Maar de rechter vond dat geen argument. “Niemand vindt het leuk om deze kinderen uit de school te houden, maar de maatregelen werken wel. Ze hebben de mazelenuitbraak uit de schoolpopulatie gehouden”, zegt Rockland County-advocaat Tomas Humbach in een persstatement.

Vaccinatiegraad

Toen de maatregel werd ingeroepen, was de vaccinatiegraad op de school 33%, in december 2018. Intussen is ie gestegen tot 56%, maar pas als 95% van de studenten gevaccineerd is, kan de maatregel opgeheven worden. De ouders van de 44 kinderen lijken dat niet van plan.

Er zijn steeds meer kleine ‘vaccinatieloze’ vlekken op de Amerikaanse kaart: groepen ouders vaccineren hun kinderen niet uit angst voor toxische stoffen en autisme. Die veronderstellingen zijn meestal gebaseerd op onderzoeken die intussen opnieuw zijn ingetrokken, maar op internet blijven de complottheorieën bestaan. Dat zorgt voor deze mazelenuitbraak.

Mazelen zijn in Europa zo goed als uitgeroeid, enkel in religieuze gemeenschappen zoals de Pinkstergemeenschap in Nederland, komen er soms gevallen van mazelen voor. Ook zij vaccineren niet. Mazelen is in de meeste gevallen zeer oncomfortabel, maar kan bij uitzondering ook leiden tot een ontsteking van het hersenvlies, wat dodelijk kan zijn.

Gesponsorde artikelen