483 euro voor ‘arme schoenen’: schaamteloos of haute couture?

483 euro voor ‘arme schoenen’: schaamteloos of haute couture?
Nordstrom

Schoenen die eruit zien alsof ze net uit een vuilnisbak zijn gehaald, vangen in Groot-Brittannië veel kritiek omdat ze armoede belachelijk zouden maken. Verschillende ngo’s noemen de schoenen smakeloos.  Niet om hoe ze eruit zien, maar omdat ze een serieus prijskaartje hebben. 

483 euro: zo veel betaal je voor één van de creaties van Golden Goose, een modemerk dat onder andere bij Nordstrom verkocht wordt. De schoenen, een gewoon paar sneakers, zien eruit alsof ze op zijn minst behoorlijk lang gedragen zijn. Daarnaast hebben ze een opvallend detail: een stukje tape dat moet doen uitschijnen dat de schoenen bijna uit elkaar vallen.

Used look

Het is niet de eerste keer dat jeansbroeken, regenjassen of schoenen een used look krijgen: de meestverkochte jeansbroeken zijn er met scheuren en geschaafde plekken op. Maar bijna vijfhonderd euro voor een paar dat er letterlijk uitziet alsof ze bijeengehouden worden door tape, daar kunnen verschillende organisaties tegen armoede in het VK niet mee lachen.

De vertegenwoordiger van People against Poverty, Val Huxley, zegt aan The Evening Standard dat “we mensen aanmoedigen om, als ze kleren weggeven, enkel die stukken af te geven die ze zelf nog zouden dragen. Wij werken alle dagen met armen en dat een modebedrijf zo’n twist kan geven aan armoede, is vreselijk. Als iemand deze schoenen aan ons had gegeven, ik had ze weggegooid.”

Plak wat tape aan je schoenen

Ook over het prijskaartje heeft Huxley iets te zeggen. “Geef je 428 pond (zo veel kosten de schoenen in het VK) aan het goede doel. En plak wat tape aan je sneakers als je echt deze look wil voor je schoenen.”

Op Tiwtter komen er veel boze reacties aan het adres van Golden Goose, van simpelweg “wansmakelijk” tot “in mijn tijd werden kinderen gepest omdat ze dit soort schoenen en kleren droegen.” Bijna vijfhonderd euro lijkt dan ook een belachelijk hoog prijskaartje.

Anderen steunden het merk dan weer. De afgesleten look behoort tot de kenmerken van Golden Goose, klinkt het online. Het staat hen dan ook vrij om zo’n prijs te vragen, het blijft aan de

Gesponsorde artikelen