5 afwegingen die je moet maken voor je een smartphone koopt

Ooit was het pakken wat er te pakken viel, maar tegenwoordig vliegen de smartphones letterlijk om onze oren. De kans dat je door de bomen het bos niet meer ziet, is bijgevolg groot. Gelukkig zijn er enkele afwegingen die je vooraf kan maken om het koopproces een pak vlotter te laten verlopen.

1. Hoeveel wil je ervoor betalen? 

getty images

Spreek met jezelf vooraf een bedrag af, zodat je weet over welke smartphones je meer info kan vergaren en welke je meteen links kan laten liggen. Smartphones zijn niet bepaald goedkoop, maar de prijs varieert sterk van merk tot merk en model tot model. Hoe nieuwer het model, hoe duurder natuurlijk. 

Kwestie van een idee te geven: voor de nieuwste Samsung Galaxy S5 betaal je ongeveer 600 euro, tegenover +/- 400 euro voor de S5 mini en +/- 350 euro voor de oudere S4. De iPhone 6 (16 GB) heb je voor +/- 700 euro en de 5S (16 GB) voor +/- 600 euro. Maar bij de Chinese fabrikant Huawei schommelen de prijzen van de nieuwste modellen slechts rond de 300 à 350 euro.

2. Hoe groot mag je smartphone zijn?

Wil je een groot scherm waarop je teksten duidelijk kan lezen maar dat bijgevolg minder makkelijk in je zak of handtas past? Of toch liever een kleiner model waarbij je iets meer moet scrollen, maar dat handiger op te bergen is? Het aanbod op de markt is aanzienlijk, het enige wat jij moet doen, is kiezen wat je wil.

getty images

Toestellen met een scherm tussen 4 en 4,7 inch: iPhone 5C, iPhone 5S, HTC One M7, iPhone 6 of de oudere Moto X of Nokia Lumia 928.

Toestellen met een scherm tussen 5 en 5,2 inch: Samsung Galaxy S5, HTC One M8, LG G2, Samsung Galaxy S4.  

Indien je echt een héle grote gsm wil (tussen 5,5 en 5,7 inch), zijn je mogelijkheden beperkt tot een Galaxy Note 4, Note 3, iPhone 6 Plus en de LG G3.

3. Welk besturingssysteem wil je?

Niet onbelangrijk is de keuze van het besturingssysteem. Aangezien elk systeem zijn voor-en nadelen heeft, is het belangrijk om afhankelijk van jouw smaak, vereisten en voorkeuren te bepalen welk systeem je wil. Je kan kiezen tussen  iOS (Apple), Android (Samsung, HTC, LG), Windows Phone (Nokia, HTC) en BlackBerry.

Enkele weetjes die je keuze kunnen vereenvoudigen:

  • Android en iOS zijn de twee populairste besturingssystemen waardoor ze het meeste apps ter beschikking hebben en populaire apps vaak sneller kunnen aanbieden aan hun gebruikers dan Windows Phone en BlackBerry
  • iOS heeft de eenvoudigste user interface
  • Android is heel gebruiksvriendelijk en beschikt over het ruimste gamma toestellen waaruit je kan kiezen.
  •  De user interface van de Windows Phone is qua design waarschijnlijk de bijzonderste, vooral als je eerder Android of iOS gebruikte.

4. Wil je jouw batterij kunnen vervangen?

Hoe vanzelfsprekend het ook lijkt, de batterij van je smartphone vervangen of uitnemen is niet bij alle toestellen mogelijk. Het is bijgevolg handig dat je op voorhand weet of je dit wel of niet nuttig of noodzakelijk vindt.

Is je antwoord op de vraag ‘ja’? Koop dan geen iPhone of HTC One. Deze smartphones zijn gemaakt uit aluminium en beschikken over een zogenaamd unibody design. Bijgevolg kan je de achterkant van de cover niet openmaken om de batterij eruit te halen. Bij de meeste toestellen van Samsung, LG en Motorola is dit wel mogelijk. 

5. Hoeveel belang hecht je aan de special features?

getty images

Hoe nieuwer het toestel, hoe specialer de functies natuurlijk. De kans dat de special features van een toestel de dominerende reden is om het wel of niet te kopen, is klein, maar ze even in overweging nemen, kan nooit kwaad.

De Galaxy S5 beschikt bijvoorbeeld over een monitor die je hartslag meet, terwijl de iPhone 5S, iPhone 6 en iPhone 6 Plus over een bijzondere processor beschikt die je stappen telt. Zowel de iPhone 5S, iPhone 6, iPhone 6 Plus en de Galaxy S5 hebben bovendien een ingebouwde scanner die je vingerafdrukken neemt om zo je toestel te ontgrendelen (als alternatief voor de vertrouwde pincode). 

Bron: businessinsider.com
Meer
Lees meer...