5 crazy voorstellen om de files op te lossen

5 crazy voorstellen om de files op te lossen

Altijd maar die files, die files… kunnen ‘ze’ niet eens iets doen aan die files? Wel ja, ideeën genoeg om de files op te lossen. De gekste op een rijtje gezet.

1. Verklein de auto’s

Kleinere auto’s betekent meer auto’s op dezelfde oppervlakte en dus kleinere files. Easy. De mini-auto werd bedacht door Formule 1-designer Gordon Murray: hij is zo smal dat er twee naast elkaar kunnen op één rijstrook en zo kort dat er drie kunnen gezet worden op éénparkeerplaats. Hij is ook superlicht (575 kilo), kan 150 km/uur en zou ook niet zo gek veel kosten: 7.500 euro.

Crazy? De meesten zitten wel alleen in de auto naar of van het werk, maar ze gaan ook de kinderen ophalen en/of boodschappen doen voor ze naar huis gaan. Dat kan niet met deze auto. Als tweede auto heeft het ding wel potentieel, maar dan moet het wel populair worden. Zijn voorloper, de Smart, was dat alvast niet.

2. Verdubbel de snelweg

De omgekeerde oplossing van kleinere auto’s: meer wegen. Kleinschalig, zoals het afschaffen van de pechstrook, of grootschalig zoals het bouwen van een tweede verdieping.

Crazy? Een van die ideeën die logisch klinken, maar het probleem op lange termijn alleen maar vergroten. Het zal het fileprobleem tijdelijk oplossen of knooppunten ademruimte geven. Eens mensen doorhebben dat de file minder is, gaan ze zich weer vaker verplaatsen over dit punt en slibt het over een aantal jaar weer dicht. 

3. Dump de bestuurder

Het probleem is niet de wegen, of zelfs maar de auto… maar de bestuurders. Ze nemen slechte beslissingen (zoals niet juist ritsen), laten zich vangen door mist, schatten snelheid verkeerd in en veroorzaken ongevallen. Weg ermee!

Crazy? Niet zo crazy, alleen nog niet voor onmiddellijk: auto’s die zichzelf besturen zijn volop in ontwikkeling, bijvoorbeeld door Google. In afwachting daarvan worden auto’s nu uitgerust met gelijkaardige technologieën, zoals auto’s die zelf remmen of die waarschuwen als je te dicht tegen iemand anders rijdt.

4. Iedereen dezelfde snelheid

Als iedereen op de snelweg exact dezelfde snelheid zou aanhouden, dan kunnen er ook veel meer auto’s terzelfdertijd op een snelweg. De verschillende snelheden en het wisselen van rijstrook maakt dat je soms moet remmen, en dat veroorzaakt een domino-effect aan remmingen, vertragingen en uiteindelijk zelfs file.

Crazy? Het is moeilijk om dezelfde snelheid aan te houden, achter dezelfde auto te hangen. Je wil vooruitgaan, en dat gevoel heb je enkel door mensen voorbij te steken. Zelfs met verplichte snelheidsbegrenzer of cruise control is het vechten tegen de menselijke psyche.

5. Schrap de auto

Zonder auto’s geen files. Geen file zonder auto. Weg met de auto = weg met de file. 

Crazy? Onhaalbaar, ondenkbaar, onnoembaar, onmogelijk. En al die lege wegen gaan alleen maar uitnodigen tot rijden. En dan zitten we binnen de kortste keren weer met een probleem.

Gesponsorde artikelen