5 manieren om productiever te zijn, volgens Elon Musk

5 manieren om productiever te zijn, volgens Elon Musk

Visionair of gek, Elon Musk maakt heel wat gevoelens los bij mensen. Maar ook hij heeft een aantal gouden regels waar hij niet van afwijkt om productiever te zijn. Nu Musk heel dringend meer dan 2.000 Tesla Model 3’s per week van de band moet laten rollen, vond de CEO het een goed moment om die gouden raden in een emailtje te draaien. De vijf principes sommen we even voor je op.

1. Geen herhaalde meetings

‘Vergaderitis’, blijkbaar bestaat het ook bij Tesla. Het advies van Elon Musk? “Stap weg uit alle grote meetings, tenzij je zeker bent dat het nuttig is voor het hele publiek om daar te zijn. En tenzij er ‘dringende zaken’ op de agenda staan, ga niet naar wekelijkse of maandelijkse vergaderingen.”

2. Ga gewoon weg uit een meeting als je klaar bent

iStock

Volgens Musk is het helemaal niet onbeleefd om weg te stappen uit een meeting als je niet meer moet horen wat er verder nog wordt gezegd, en je zelf klaar bent met meedelen wat moest. Integendeel, het is onbeleefd om mensen hun tijd te verspillen door ze te doen blijven. Ga gewoon weg. Verspil je tijd niet.

3. Gebruik geen afkortingen

iStock

Als we voor alles afkortingen gebruiken, dan heb je binnenkort een soort handleiding nodig om ergens aan de slag te gaan. Afkortingen zorgen ook voor verwarring en slechte communicatie. Dat is tijdsverlies, volgens Musk: gebruik dus gewoon de woorden die je nodig hebt voor de boodschap die probeert over te brengen.

4. Communiceer niet via de commandostructuur: praat zelf

iStock

Mogen projecten alleen ingediend worden bij de plant manager, die het dan met het bestuur moet bespreken die dan een commissie zal aanduiden? Probeer rechtlijnig te communiceren, stelt Musk. Hij dreigde er in zijn e-mail, die Jalopnik te pakken kreeg, zelfs mee om mensen die via dat soort ‘commandostructuren’ communiceren, te ontslaan.

5. Gebruik je verstand

Het klinkt logisch, maar het is niet zo. Musk zegt in zijn mail dat er uiteraard regels bestaan binnen Tesla, maar dat die niet moeten opgevolgd worden alsof ze de wet zijn. “Als de regels volgen, uitmondt in een situatie die een goede aanleiding zou zijn voor een Dilbert-cartoon, dan moeten de regels veranderen”, zei Musk. Geen slecht advies, lijkt ons.

Gesponsorde artikelen