6 feiten over alcohol waardoor je met plezier een tijdje zal willen detoxen

feest alcohol

Of je nu meedoet met Dry January of volgende maand met Tournée Minérale … veel mensen beslissen deze periode van een maand geen alcohol te drinken. Hier zijn een paar cijfers die tonen waarom dat zeker een goed idee is!

1. Doden

Berekenen hoe dodelijk alcohol exact is, is heel moeilijk. Maar volgens het laatst rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie is alcoholgebruik verantwoordelijk voor 3,3 miljoen doden per jaar.

Dat komt neer op 5,9 procent van de overlijdens en vooral jongeren zijn daarbij vaak het slachtoffer. In Europa is alcohol, na roken en een hoge bloeddruk, de derde grootste oorzaak van vroegtijdig overlijden.

Dat aantal overlijdens ligt in werkelijkheid waarschijnlijk nog een stuk hoger want vaak wordt de link met alcohol niet gelegd. Ook de onrechtstreekse doden, bijvoorbeeld door geweld, worden hier niet meegeteld.

2. Hersenen

Zelfs als alcohol niet dodelijk is, is het nog altijd heel slecht voor je lichaam. Aangezien je hersenen pas rond je 24ste voltooid zijn, is zeker daarvoor alcohol drinken schadelijk voor de vorming ervan.

Bij jongeren die regelmatig bingedrinken zou de hippocampus, het deel van je hersenen dat verantwoordelijk is voor je geheugen, tot 10 procent kleiner te zijn dan bij niet-drinkers. Onderzoekers spreken van bingedrinken al je zes consumpties drinkt op twee uur tijd.

3. Kanker

Het grootste gezondheidsrisico dat verband houdt met alcohol is kanker. Er zijn heel wat kankers die in verband gebracht worden met alcohol en in naar schatting zo’n 12 procent is alcoholgebruik de oorzaak van de ziekte.

Het slechte nieuws is je vaak zelfs niet veel moet drinken om een verhoogd risico te hebben. Eén derde van de overlijdens door kanker treedt op bij mensen die minder dan tien glazen per week drinken. Zo verhoogt het risico op borstkanker al met 7 à 10 procent bij één glas alcohol per dag.

4. Geweld

Alcoholgebruik zorgt ook voor geweld. Volwassenen die vaak drinken hebben twee keer zoveel kans om partnergeweld te plegen dan wie niet of weinig drinkt. Dat geweld is ook vaak zwaarder omdat mensen onder invloed zichzelf minder kunnen inschatten.

Ook in de helft van de gevallen van seksueel geweld is de dader op het moment van de feiten onder invloed.

5. Verkeer

Het is geen verrassing dat alcohol ook in het verkeer een dodelijke rol speelt. Zelfs met, het in het verkeer toegelaten alcoholgehalte van, 0,5 promille loop je al 2,5 keer zoveel kans op een dodelijk ongeval, bij 1,5 promille is die kans zelfs 16 keer zo hoog.

Het is moeilijk om te zeggen in hoeveel van de dodelijke verkeersongevallen alcohol een rol speelt omdat de bestuurder niet altijd getest wordt. Naar schatting is dat het geval in 10 tot 25 procent een van de oorzaken bij bij een dodelijk ongeval.

6. Kosten

Ook financieel is alcoholgebruik voor de maatschappij een zware kater. Volgens een studie zou alcoholgebruik in België jaarlijks 2,2 miljard euro kosten aan de maatschappij. Andere studies noemen zelfs nog veel hogere bedragen. Ook voor werkgevers loopt de kost vaak hoog op.

Tot slot: wist je dat er op dit moment ongeveer 40 miljoen mensen dronken zijn?

Gesponsorde artikelen