Onder het motto: ‘onbekend is onbemind’ trekken we vandaag ten strijden tegen de onwetendheid en demonisering rond psychedelica. En omdat we ergens moeten beginnen zijn hier alvast 6 straffe feiten die op zijn minst enkele boeiende cafégesprekken zullen opleveren.
1. Niet verslavend
Iets wat wellicht velen niet graag zullen horen. Narcotica en stoffen als cocaïne die de heropname van neurotransmitters (geassocieerd met plezier en leren), zoals dopamine, verhinderen kunnen leiden tot een verslaving voortkomend uit de sterke belonings-feedback cyclus. In tegenstelling hiermee reageert de psychedelische stof psilocybine (de actieve stof in ‘magic mushrooms’) heel sterk als de neurotransmitter serotonine. Serotonine wordt op zijn beurt respectievelijk gekoppeld aan het geheugen en een meer algemener welbevinden en minder aan korte termijn beloningsmechanismen.
2. Bondgenoten in het genezen van verslavingen
Uit een stijgend aantal klinische studies en duizenden anekdotes blijkt dat psychedelica zeer succesvol zijn in het behandelen van verslavingen zoals: alcoholisme, roken en cocaïne- heroïneverslavingen.
3. Psychedelica worden succesvol als medicijnen en therapeutische stoffen ingezet, zelfs bij terminale patiënten
Een verscheidenheid aan psychische aandoeningen zoals depressie en posttraumatische stressstoornis (PTSS) blijken goed behandelbaar te zijn met psychedelica en dit zonder gepaard te gaan met de nare bijwerkingen van vele reguliere medicijnen die nu gebruikt worden. De onderzoekers Sewell, R.A., Halpern, J.H. en Pope, H.G. Jr. konden in 2006 zelfs vaststellen dat aanvallen van clusterhoofdpijn succesvol vermeden en behandeld kunnen worden met lsd en psilocybine!
Bij terminale patiënten kunnen psychedelische stoffen zoals DMT, mescaline, lsd, psilocybine en MDMA een waardevolle bondgenoot zijn in het verlenen van een menswaardig palliatieve zorg door het verlichten van pijn en angsten omtrent het naderende levenseinde.Het verhaal van de 33 jarige Mara Howell die overleed aan kanker kan je hier lezen.
4. Neuroplasticiteit
Dit zijn veranderingen in de organisatie van de hersenen als gevolg van een stimulus die hormonaal, gedragsmatig of door een omgevingsverandering kan ingezet worden. In het geval van psilocybine zag men dat het de groei, ontwikkeling en overleving van neurale verbindingen stimuleert. Verder zijn er verschillende onderzoeken (waaronder door het Johns Hopkins Medical Institutions en het Heffter Research Institute) die aantonen dat er reeds bij eenmalig gebruik blijvende positieve gedragsveranderingen kunnen optreden. Zo constateerde men verlaagde stress en depressie niveaus, en verhoogde graden van empathie, openheid, abstract denken en inbeeldingsvermogen.
5. De meest potente psychedelische stof voor de mens is dimethyltryptamine (DMT)
Sterker nog, het is een lichaamseigen stof die ieder van ons bezit! DMT wordt in de hersenen aangemaakt in pijnappelklier of epifyse, ook wel romantisch het ‘derde oog’ genoemd. Bij kinderen is de epifyse goed ontwikkeld maar na de puberteit wordt hij kleiner, bij oudere mensen is de klier vaak verkalkt en niet meer functioneel. Welke functie DMT heeft in het lichaam is voor de wetenschap voorlopig niet duidelijk, maar het wordt gelinkt aan bijna-doodervaringen en visueel dromen.
Bij dieren zoals vissen, amfibieën, reptielen en vogels is dit derde oog zelfs een lichtgevoelig orgaan. Daarnaast komt DMT vrijwel in elk ecosysteem op onze planeet voor in verschillende fauna en flora, zoals bijvoorbeeld de acacia en de blauwe waterlelie (niet toevallig twee heilige planten bij onze vrienden uit het de oude Egypte).
Voor de mogelijke gerechtelijke consequenties verwijs ik u graag door naar het dichtstbijzijnde advocatenkantoor. U bent immers in overtreding met de Belgische drugwetgeving, foei.
6. Van de prehistorische mens tot moderne Nobelprijswinnaars
Gaande van onze prehistorische voorouders die magnifieke grottekeningen maakten, de eerste gnostische sekten die de Dode zeerollen schreven, de oude Grieken en hun mysteriën van Eleusis, Steve Jobs tot de Nobelprijswinnaar Francis Crick die op het idee kwam van de dubbele DNA-helix structuur tijdens een lsd trip. Sinds het begin der tijden heeft de mens gebruik gemaakt van stoffen die het bewustzijn beïnvloeden. Willen of niet, vrijwel in elke samenleving die er ooit geweest is en die ooit zal komen zullen deze stoffen een niet te onderschatten rol spelen.
BONUS
7. De mens is niet het enige dier dat doelbewust ‘drugs’ gebruikt om veranderingen in het bewustzijn te bekomen
In tegenstelling tot wat velen denken is het opzoeken van andere bewustzijnsvormen is geen uitsluitend menselijke eigenschap. Van verschillende dieren zoals dikhoornschapen, lemuren, kapucijn aapjes, olifanten, jaguars en dolfijnen is het inmiddels geweten dat ze bewust dronken worden of hallucinogene stoffen innemen.
Enkele leuke voorbeelden om af te sluiten: