Left Right
scrollTop top

6 tips om nog betere foto’s te maken met je smartphone


6 tips om nog betere foto’s te maken met je smartphone

De tijd dat je een grote camera moest kopen om prachtige foto’s te maken is ver achter ons. Ik herinner me de hel nog van het binnenbrengen van je filmpjes en hopen dat ze bij het ontwikkelen niet kapot gingen. En de digitale DSLR’s zijn ook niet altijd meer nodig. Hoewel ik fan blijf van mijn Nikon. Maar dat terzijde. 

Door Frederic Paulussen

Je bent op reis, bij je familie, of gewoon in de tuin en wilt een foto maken. Het onderwerp heb je dus al, en met enkele simpele tips kan je die nog beter in beeld brengen dan je al deed.

Wat heb je nodig? Eerst en vooral: je smartphone. Ik gebruik een Huawei P10, maar eigenlijk kan je deze tips toepassen met eender welk toestel. Verder ook Wi-Fi om enkele handige apps te downloaden en ze vervolgens te posten. Laat die likes maar binnenstromen.

1. Zoek een hoger of lager standpunt

Frederic Paulussen

Hiervoor hoef je niet meteen een berg te beklimmen of in de Grand Canyon af te dalen. Je smartphone boven je hoofd houden geeft al een heel ander zicht dan hem gewoon op ooghoogte te houden. Of hurk zodat je dicht tegen de grond kan fotograferen. Ik ga regelmatig zelfs op de grond liggen. Goed voor de foto’s, niet meteen zo leuk voor de was.

2. Kijk eens rond, maar echt kijken

Frederic Paulussen

Zeker als je op reis bent, kan dit je nog meer goede foto’s opleveren. Maak eerst snel die selfie bij de Eiffeltoren, leun even tegen de toren van Pisa en ga dan aan de slag in de omgeving. Er zijn zeker en vast leuke details die je foto’s af maken. Andere toeristen missen die door snel hun lijstje met hotspots af te gaan. En jij krijgt gewoon de kans een unieke foto maken.

Zo had ik bijna dit mooie moment tussen vader en zoon gemist toen ik een zonsondergang in Rotterdam wou vastleggen.

3. Probeer niet bij fel licht te fotograferen

Frederic Paulussen

Tijdens de middag valt de zon recht naar beneden: harde schaduwen en je onderwerp die zijn of haar ogen dichtknijpt is het gevolg. Wil je goed in beeld komen met het beste licht? Zoek even wat schaduw op. Ga onder een boom staan, wandel in een steegje of zoek een terrasje.

4. Gebruik de regel van derden

Frederic Paulussen

Beeld je in dat twee lijnen je foto horizontaal in drie even grote stukken snijden, en vervolgens doe je dat ook verticaal. Zo heb je negen vlakken, vier lijnen en vier snijpunten. Die snijpunten zijn natuurlijke aandachtspunten en trekken het oog naar zich toe.

Als je je ubercoole onderwerp daar plaatst, ziet je foto er direct al veel beter uit. De horizon bij een mooie zonsondergang plaats je dan ook op één van de twee horizontale lijnen.

Op de eerste foto in dit artikel zie je op mijn scherm deze lijnen staan. Veel smartphones hebben de optie om dit te tonen op het scherm terwijl je foto’s neemt. Een aanrader!

5. Gebruik een voorgrond

Frederic Paulussen

Je ziet een geweldig landschap, of zit op een terrasje als je een geweldige zonsondergang ziet. Dat geweldige uitzicht kan je nog beter maken door een voorgrond in je foto te plaatsen. Iets simpel als het glas dat je op dat moment leegdrinkt of een karakteristiek muurtje.

In dit geval heb ik een vriend op de kade geplaatst.

6. Investeer in extra accesoires

Frederic Paulussen

Dit is tip als je echt je foto’s naar een nieuw niveau wilt tillen. Ik heb een rugzak vol met spullen die me helpen betere foto’s te maken. Een klein statief bijvoorbeeld, dat ik voor 3 euro kocht bij Action. En enkele filters die mijn foto’s dat beetje extra kleur geven. Je kan hier zo ver in gaan als je zelf wilt, of ook helemaal niet.

Bonus tip

Gebruik enkele apps om je foto’s te bewerken. Voor de standaard bewerkingen kan je op smartphone het standaard programma gebruiken of een Instagram-filter toepassen. Wil je toch meer controle? Dan kan ik apps zoals VSCO, Snapseed of Lightroom Mobile zeker aanraden.

Sommige smartphones, zoals de Huawei P10, kunnen in RAW fotograferen. Snapseed en Lightroom helpen je die foto’s te bewerken als een echte pro.

Welke tips pas jij toe om je foto’s beter maken? Ik lees het graag in de comments


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…