6 trends voor gezondheids- technologie in 2014

6 trends voor gezondheids- technologie in 2014

De stappenteller was nog maar het begin van wat belooft een echte boom te worden in gezondheidstechnologie. Dit zit er nog aan te komen, en sneller dan je denkt.

Trend 1: iHealth

In de States is ‘health tech’ al meer ingeburgerd: slimme armbandjes of uurwerkachtige toestelletjes, zoals Nike+,  iHealth of FitBit, meten naast het aantal stappen ook het aantal afgelegde kilometers en verbrande calorieën. Hoe geavanceerder, hoe meer wordt gemeten: bloeddruk, slaap(kwaliteit), gewicht, activiteit en zelfs suikerniveaus.

Trend 2: iWear

Een armband of uurwerk is niet jouw stijl? Geen nood, er wordt hard gewerkt aan kledij met ingewerkte sensoren en toepassingen voor de huid zoals pleisters of zelfs tatoeages. Zo kan je gewoon aandoen wat je wil en toch allerlei nuttige informatie over je levensstijl en gezondheid vergaren.

Numetrex, onderdeel van Textronics van Adidas, was de eerste die e-textiel op de markt bracht. De sportbeha die ook je hartslag meet, werd algemeen goed onthaald. Voor mannen is er een T-shirt met een iets meer futuristische look.

OM Signal ziet het groter: ze verwerken sensoren in alledaagse kledij en meten zo hartslag, ademhaling en activiteitsniveau. De gegevens worden naar je smartphone gestuurd. Ze maken zich sterk dat de sensoren na verloop van tijd zullen vervangen worden door weefbare technologie.

Trend 3 : iFood

Als je je gezondheid wil meten, is activiteit niet voldoende: ook wat door je mond en maag passeert, zal worden gemeten. Dat kan nu op een omslachtige manier door hoeveelheden en soorten voeding in te geven op een app of een website, binnenkort doen toestelletjes dat voor jou.

TellSpec is een scantoestel dat je vertelt wat écht in de voeding zit die je wil kopen of eten. Naast usual suspects als calorieën, koolhydraten, proteïnen, suikers en vetten, meet het ook gluten, allergenen en chemicaliën, nuttig voor wie lijdt aan vele allergieën.

De AIRO armband gaat verder en meet naast calorieën ook de kwaliteit van je maaltijden, en ook nog je stressniveau, slaapkwaliteit en fitness. Het ding komt eind 2014 pas uit in de States en een richtprijs is er nog niet. Als het efficiënt is gebleken zou deze armband vele andere uit de markt kunnen concurreren.

Trend 4: iDoctor

Thinkstock

Vertel een dokter dat je iets hebt opgezocht online en meteen is zijn/haar stressniveau een pak hoger, de info onbetrouwbaar en jij een pak idioter in zijn/haar ogen. Maar ze zijn blind voor een realiteit: gezondheid is een van de belangrijkste onderwerpen online, en in appstores. Hoe vaker we zelf onze gezondheid zullen meten (bloeddruk bijvoorbeeld, maar ook bloedsuikerniveau of urinestalen), hoe vaker deze data als extra bron zal gebruikt worden bij dokters en ziekenhuizen.

Data is namelijk een ding, maar de juiste interpretatie (door dokters of verplegend personeel) blijft noodzakelijk. Al kunnen die data wel tijd (en geld) besparen. Probleem met deze (soms gevoelige) informatie is veiligheid. Ook dat wordt een werkpunt voor de toekomst.

Trend 5: Doctor at Home

Waarom naar de dokter gaan… als de dokter naar jou kan komen? Niet letterlijjk, zoals een (duur en tijdrovend) huisbezoek maar wel via een app (Talk to docs) of online verzamelplaats voor dokters (Google Helpouts). Het principe is simpel: je kan je mentaal of gezondheidsprobleem gewoon voorleggen aan een dokter, uiteraard tegen betaling. Ideaal voor wie iets wil bespreken of wil weten of verdere opvolging nodig is, zonder dat er onmiddellijke actie of medicatie nodig is.

Trend 6: iReward

Gamification is everywhere, niet alleen op newsmonkey.be. Waarom zou je gezond leven als je er niets voor krijgt? LifeVest speelt daarop in en kan vrienden, familie en zelfs je werkgever inschakelen om je te belonen voor je inspanningen. Financieel zelfs: ‘investeer in je gezondheid’ wordt heel letterlijk genomen. GymPact borduurt voort op hetzelfde principe: je wordt betaald telkens je gezond leeft, betaald door mensen die het niet doen. Als je je gezondheidsdoel verzaakt of skipt, krijg je een boete.

Bron: Mashable

Gesponsorde artikelen