60.000 toeristen vast op Bali door vulkaan Agung

60.000 toeristen vast op Bali door vulkaan Agung

Door het uitbarsten van de vulkaan Agung op het Indonesische eiland Bali zitten voorlopig zeker 60.000 toeristen vast.  In totaal zijn 445 vluchten geannuleerd. De vulkaan spuwt momenteel nog vooral as uit, maar de uitbarstingen worden heviger. De knallen zijn zeker twaalf kilometer verderop nog te horen. Daarnaast wordt er vuur gezien tijdens de uitbarstingen, dat duidt erop dat er binnenkort ook lava kan worden uitgestoten.

Eergisteren barstte de vulkaan uit, waarbij veel as vrijkwam. Daarom werd gisteren het vliegveld op het naburige eiland Lombok gesloten. Daarnaast werd op Bali code rood afgekondigd, wat inhoudt dat een nieuwe uitbarsting wordt verwacht.

De Indonesische autoriteiten hebben het dreigingsniveau verder verhoogd. Inwoners die in een straal van 10 kilometer rond de vulkaan wonen worden geëvacueerd. In september gebeurde dat ook al toen de vulkaan rommelde maar niet uitbarstte.

Lahars

Rond de vulkaan wordt gewaarschuwd voor lahars (modderstromen met vulkanisch materiaal). Omdat er de komende dagen meer regen wordt verwacht op Bali, kunnen verder van de vulkaan ook dat soort modderstromen ontstaan.

In de dorpen rond de berg is sinds zaterdag ongeveer een halve centimeter as neergekomen. Het leger en de politie hebben afgelopen weekend mondkapjes uitgedeeld aan de mensen die in het getroffen gebied wonen. Een deel van hen is inmiddels geëvacueerd.

De vulkaan ligt in het noordoosten van Bali, op ongeveer 70 kilometer van de toeristische badplaatsen Kuta en Seminyak. Jaarlijks bezoeken zo’n 5 miljoen toeristen het Indonesische eiland.

Bij de voorlaatste uitbarsting van de vulkaan, in 1963, vonden meer dan duizend mensen de dood en werden diverse dorpen verwoest.

epa

Gesponsorde artikelen