Per hoofd van de bevolking nu 60 procent minder bos dan 60 jaar geleden

In de afgelopen 60 jaar is het wereldwijde bosareaal met 81,7 miljoen hectare afgenomen, een verlies dat heeft bijgedragen aan de afname van het wereldwijde bosbestand per hoofd van de bevolking met meer dan 60 procent. Dit verlies bedreigt de toekomst van de biodiversiteit en heeft volgens een nieuwe studie gevolgen voor het leven van 1,6 miljard mensen wereldwijd.

Een team van onderzoekers heeft ontdekt dat het wereldwijde bosareaal tussen 1960 en 2019 met 81,7 miljoen hectare is afgenomen. Het team gebruikte een dataset voor wereldwijd landgebruik om te onderzoeken hoe bossen wereldwijd zijn veranderd in ruimte en tijd. De afname van wereldwijde bossen in combinatie met de toename van de wereldbevolking in de periode van 60 jaar geleid tot een afname van het wereldwijde bosareaal per hoofd van de bevolking met meer dan 60%, van 1,4 hectare in 1960 tot 0,5 hectare in 2019.

Het voortdurende verlies en de degradatie van bossen tast de integriteit van bosecosystemen aan en vermindert hun vermogen om de biodiversiteit in stand te houden. Het heeft ook gevolgen voor het leven van ten minste 1,6 miljard mensen wereldwijd, voornamelijk in ontwikkelingslanden, die voor verschillende doeleinden afhankelijk zijn van bossen.

De resultaten toonden ook aan dat bosverliezen voornamelijk plaatsvinden in de lage-inkomenslanden in de tropen en bosaanwinsten in de hogere-inkomenslanden.

(as)

Meer
Lees meer...