64-jarige multimiljonair had 23 vuurwapens en duizenden kogels in de hotelkamer liggen van waaruit bloedbad Las Vegas aanrichtte

64-jarige multimiljonair had 23 vuurwapens en duizenden kogels in de hotelkamer liggen van waaruit bloedbad Las Vegas aanrichtte

Er zijn nu al 59 festivalgangers overleden die gisteren vanuit een hotelkamer werden neergemaaid door de 64-jarige Stephen Paddock. Er zijn ondertussen ook al 527 gewonden. Waarom de man dat deed, blijft een raadsel: hij voor zover bekend heeft geen banden met terreurorganisaties en het verhaal van Islamitische Staat dat hij de aanslag in hun naam pleegde, blijkt een broodje aap. De man had niks te kort, was multimiljonair en al jaren op pensioen.

Recap: gisteren schoot een man vanuit een hotelkamer op de 32ste verdieping op de bezoekers van een openluchtfestival in de drukste buurt van het centrum van Las Vegas. Hij kon minutenlang zijn gang gaan, totdat het rookalarm in de kamer afging door al dat schieten. Zo kon de politie vinden in welke van de honderden kamers van het Mandalay Bay Hotel hij zat.

De politie opende de deur van de hotelkamer met explosieven en trof de man binnen dood aan. Hij had zelfmoord gepleegd. In de kamer lagen zeker 23 geweren.

De man was gepensioneerd vastgoedondernemer en woonde in een villagemeenschap in Mesquite in de staat Nevada. Hij was multimiljonair en kwam vaak in Las Vegas om te gokken. Zijn 62-jarige vriendin is door de politie opgespoord en gehoord.

De lokale sheriff zei op een persconferentie dat nog eens 19 vuurwapenswapens, explosieven en duizenden kogels zijn aangetroffen in het huis van de schutter.

In de kamer lagen zeker 23 geweren. De lokale sheriff zei op een persconferentie dat nog eens 19 vuurwapenswapens, maar ook explosieven en duizenden kogels zijn aangetroffen in het huis van de schutter.

Bijna alles mag wat wapens betreft in Nevada

In Nevada is de wapenwetgeving niet heel strikt. Wapeneigenaren moeten geen vergunning te hebben en zijn niet verplicht hun wapens te registreren. Ook het bezit van zwaardere semi-automatische wapens (waarbij de trekker moet worden overgehaald voor elk schot) is toegestaan, alleen moeten deze wel geregistreerd worden. In deze staat is het zelfs legaal om een wapen mee naar het casino te nemen.

Volgens meerdere bronnen zou Paddock minstens een automatisch wapen hebben gebruikt. Die zijn niet verboden in de VS, maar er moet wel aan een aantal regels worden voldaan. De wapens moeten voor 1986 gemaakt zijn en geregistreerd worden.

Het belangrijkste verschil tussen een semi-automatisch wapen en een automatisch wapen is het aantal kogels dat het wapen verlaat bij het overhalen van de trekker. Bij semi-automatische wapens wordt er een kogel afgevuurd, bij automatische wapens blijven de kogels afvuren totdat de schutter geen druk meer op de trekker uitoefent.

Nog nooit in de moderne geschiedenis heeft een aanslag waarbij wapens werden gebruikt in de VS zo veel levens geëist. Vorig jaar vielen bij het bloedbad in de nachtclub Pulse in Orlando 49 doden.

“Dit slaat nergens op”

Eric Paddock, de broer van Stephen Paddock, reageerde verbijsterd tegenover Amerikaanse journalisten voor zijn huis in Florida. Eric Paddock zei dat hij wist dat zijn broer een paar handvuurwapens had, maar daar waren volgens hem geen automatische wapens bij. “Hij heeft zijn pistool nooit getrokken, dit slaat nergens op”, aldus Eric Paddock, die zei begin september voor het laatst contact te hebben gehad met zijn broer.

Stephen Paddock had, voor zover ook Eric Paddock op de hoogte was, geen banden met een politieke of religieuze organisatie. “Hij was een rijk man en hij vond het leuk om online poker te spelen en om op cruise te gaan. Hij had zich teruggetrokken in de heuvels van Nevada, omdat gokken daar wettelijk is toegestaan en omdat hij een hekel had aan de luchtvochtigheid in Florida.”

Gesponsorde artikelen