67 van de 70 keren gewoon langs security met wapens en explosieven: beveiliging vliegvelden zo lek als een mandje

67 van de 70 keren gewoon langs security met wapens en explosieven: beveiliging vliegvelden zo lek als een mandje

Undercoveragenten in de VS probeerden 70 keer de jongste weken met nepwapens en -explosieven de security te verschalken op de belangrijkste Amerikaanse luchthavens. Het resultaat was ontstellend: 67 keer geraakten ze gewoon op het vliegtuig.

Of: in 95 procent van de gevallen faalde de apparatuur die dat moest ontdekken of zagen de jongens of meisjes die op het schermpje zitten kijken van de scanner van je handbagage het gewoon niet. De test werd gedaan door leden van het Red Team van Homeland Security, die zich voor de gelegenheid vermomden als gewone passagiers.

Die controles zijn de bevoegdheid van de TSA, de Transport Security Administration. Als gevolg van de resultaten is TSA-directeur Melvin Carraway is overgeplaatst ondertussen. De Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid, Jeh Johnson, is naar verluidt gewoon razend. De VS gaven meer dan 500 miljoen euro uit de jongste jaren aan betere detectiesystemen, en er wordt jaarlijks 11 miljoen besteed om de veiligheidsagenten bij te scholen.

In 2013 ook al

Het is bovendien niet de eerste keer. In 2013 slaagde een agent van het Red Team er al in om met een bom op z’n lijf door de security te wandelen op Newark Liberty Airport. Ook dit keer gebeurde dat scenario weer. Deze keer ging het alarm wel af toen hij door de scanner liep, maar bij de daaropvolgende fouillering werd niks gevonden.

SPOT

De resultaten zijn extra wraakroepend omdat eind maart nog een SPOT Referral Report uitlekte over “Screening Passengers by Observation Techniques”. Daarin stond een checklist van 92 dingen waaraan veiligheidsmensen aan de security gate zogezegd konden zien dat ze een terrorist voor zich hadden. “Excessief geeuwen, verlegen kijken, een sterke lichaamsgeur, lachen, goed geluimd zijn, de verkeerde kleren aanhebben, voortdurend kapsel goedleggen en er gestresst uitzien” waren maar een aantal van de dingen die volgens het geheime document een TSA-agent genoeg en gerechtvaardigde reden gaf om iemand tegen te houden, te ondervragen en zich te laten uitkleden. Ook “koppels die niet van dezelfde leeftijdscategorie lijken te zijn” zijn bijvoorbeeld verdacht.

Het SPOT-programma heeft sinds 2007 900 miljoen euro gekost aan opleidingen van duizenden TSA-agenten. Maar toen wetenschappers en psychologen het gelekte document onder ogen kregen waren ze unaniem: het slaat nergens op en er is geen enkel bewijs voor dat het werkt.

Gesponsorde artikelen