Deze 7 Belgische wereldrecords kwamen allemaal in het Guinness Book of Records

Wereldwijd zijn er al duizenden wereldrecords gehaald en verbroken. Ook Belgen doen geregeld een gooi naar een wereldrecord. Het ene wereldrecord is al absurder dan het ander.

Op alle gebieden kan je proberen de beste te zijn en die gedachte lijkt velen te inspireren. Wij zochten voor jou uit welke de meest opvallende Belgische wereldrecords zijn.

1. Langste regeringsformatie – 541 dagen zonder regering

Beginnen doen we met de formatie van een nieuwe federale regering in 2010 en 2011. Op 13 juni 2010 vonden in België federale verkiezingen plaats. Het duurde dan nog tot 5 december 2011 totdat toenmalig koning Albert Elio Di Rupo aanstelde als premier. In totaal zat ons land 541 dagen zonder een regering. België verbrak toen het record van Colombia, dat ooit 354 dagen zonder een regering zat.

Yves Leterme diende zijn ontslag in voor de verkiezingen waardoor de teller eigenlijk op 589 dagen staat.
(bron: ISOPIX)

In principe zou het Belgische wereldrecord op 589 dagen kunnen staan, want premier Yves Leterme diende voor de federale verkiezingen zijn ontslag in waardoor de regering vroeger was ontbonden (zoals ook het geval was bij de vorige federale verkiezingen van 2019).

Op papier verbrak Noord-Ierland ons Belgisch record maar dat land maakt in feite deel uit van het Verenigd Koninkrijk en wordt daarom niet meegerekend in het Guinness Book of Records.

2. Wereldrecord Ronde van Italië – 5 keer gewonnen

Ook in de sport weten de Belgen wereldrecords te verbreken. In de wielersport won nog nooit iemand vijf keer de Giro. Onze landgenoot Eddy Merckx slaagde daar wel in en is daarmee wereldrecordhouder van de Ronde van Italië.

Eddy Merckx tijdens een ceremonie van de start van de Ronde van Frankrijk
(bron: ISOPIX)

In 1972 vestigde Eddy Merckx al een werelduurrecord. Hij legde toen 49,43 kilometer af in een uur en verbeterde toen onderweg ook de wereldrecords 10 en 20 kilometer. Het straffe aan het verhaal is dat Eddy Merckx dat wereldrecord verbrak met een ‘gewone’ fiets en dus niet met een koersfiets zoals we die kennen bij wielrenners. Momenteel staat het werelduurrecord op naam van een andere landgenoot. In 2019 reed Victor Campenaerts namelijk 55,01 kilometer in één uur.

3. Grootste diamantroof ooit – 100 miljoen euro buit

Op de derde plaats vinden we geen personen maar wel de stad Antwerpen. Zij haalden in 2003 de wereldpers toen er in het Diamond Center uit verschillende kluizen voor 100 miljoen euro aan diamanten uit verdween. De diamantroof wordt beschouwd als de ‘kraak van de eeuw’ en heeft daarom een plaats in het Guinness Book of Records gekregen.

Leonardo Notarbartolo werd veroordeeld voor de diamantroof, maar de gigantische buit is nooit teruggevonden. In 2009 kwam de Italiaan vrij. Maar vier jaar later, in januari 2013, werd hij opnieuw opgepakt omdat hij de voorwaarden van zijn voorwaardelijke invrijheidstelling had geschonden.

4. Meeste toeschouwers tijdens tenniswedstrijd – 35.681

Kim Clijsters en Serena Williams
(bron: ISOPIX)

Kim Clijsters ging het op 8 juli 2010 normaal opnemen tegen haar toenmalige concurrente Justine Henin, maar Henin moest afzeggen met een elleboogblessure. Het was de Amerikaanse Serena Williams die toen haar plaats innam.

Maar liefst 35.681 fans kwamen naar het Koning Boudewijnstadion om de wedstrijd te volgen. Het toeschouwersaantal was nog nooit zo hoog en is daarom goed voor een plaats in het Guinness Book of Records. Clijsters won de wedstrijd toen ook met 6-3 en 6-2.

5. Gsm-werpen – 110,42 meter

Dries Feremans als winnaar van het BK gsm-werpen
(bron: ISOPIX)

Niet alle wereldrecords hoeven van bekende namen te komen. Dries Feremans, een speerwerper uit Wilsele bij Leuven, verbrak het wereldrecord gsm-werpen in 2014. De toen 18-jarige Dries gooide zijn mobieltje 110,42 meter weg. Hij deed dat op de terreinen van zijn atletiekclub DCLA in Kessel-Lo. Hierdoor vindt Dries Feremans nu zijn naam terug in het Guinness Book of Records. Het vorige record stond op naam van de Brit Chris Hughff.

Voor hij een gooi deed naar het wereldrecord gsm-werpen, had hij ervoor ook al een Belgisch record gsm-werpen. De afstand stond toen op 92,80 meter.

6. Langste marathon tappen – 111 uur lang

In Opglabbeek bij Genk stond Ruth Brands in 2012 een verbluffende 111 uur lang achter de toog van café ’t Gildenhuis. De stunt was niet alleen een gooi naar een wereldrecord, maar ook een actie voor het goede doel. Er werd namelijk 12.111 euro ingezameld voor Louise4Kids, een vzw die zich inzet voor kinderen met een beperking en hun familie.

In 2009 werd het record onofficieel verbroken door Sander Haeghebaert van café de Piraat in Lichtervelde. Hij stond toen 120 uur achter de toog! Maar omdat het geen officiële wereldrecordpoging was, staat niet hij, maar wel Ruth Brands in het Guinness Book of Records.

7. Duurste duif verkocht via internetveiling – 1,25 miljoen euro

Joël Verschoot moest waarschijnlijk enorm verschoten zijn toen een Chinese kandidaat 1,25 miljoen euro wilde neertellen voor zijn duif Armando tijdens een internetveiling. De duurste duif ooit werd in China geveild voor een bedrag van 2,78 miljoen euro. Ook duif Armando zal zijn leven in China voortzetten. Voor ex-eigenaar Joël Verschoot uit Ingelmunster is zijn broodje gebakken. In één klap verdiende hij wat hij anders nooit in zijn leven had kunnen bereiken.

Tijdens dezelfde veiling bood Joël nog 177 andere duiven aan. De totale opbrengst van de veiling is niet bekend, maar het staat nagenoeg vast dat de kaap van twee miljoen euro gehaald werd. De opbrengst van duif Armando op de online veiling was alleszins goed voor een plaats in het Guinness Book of Records.

Meer
Lees meer...