7 dagen lang boven de 30 graden in groot deel van het land

7 dagen lang boven de 30 graden in groot deel van het land

Minderen? Vergeet het! De jongste voorspellingen zien het nog warmer worden de volgen de week dan de modellen enkele dagen geleden lieten zien. In een groot deel van het land wordt het meer dan 30 graden overdag, tot zeker volgende week woensdag. Zelfs aan zee kan de kaap van de 30 graden worden genomen. De natuur begint ondertussen wel serieus af te zien van dit aanhoudend warme weer.

De hogedrukblokkade die het weer in West- en Noord-Europa al enkele weken bepaalt, gaat voorlopig niet weg. Na een niet geslaagde aanval door een lagedrukgebied boven de Britse Eilanden zal de hoge luchtdruk zich de komende dagen weer herstellen en krijgen we een zwoel verlengstuk van het zomerweer.

In Antwerpen en Limburg gaan ze vanaf morgen dagelijks weer boven de 30 graden, en dat zal zo zeker zijn tot volgende week woensdag. Er zit daar voor zaterdag zelfs 35 graden in. Meer naar het Westen toe – Oost-Vlaanderen – flirten ze morgen en overmorgen nog met 28 graden, maar ook daar wordt het vanaf vrijdag warmer dan 30.

Warme nachten

Zelfs aan de zee zit het erin dat die kaap van 30 graden wordt genomen, wellicht maandag. Vanaf vrijdag tonen de voorspellingen voor Oostende 27 à 28 graden, maar ook daarvoor is het 24 à 25 graden.

Er staan ook weer warme nachten klaar. Wie in de Kempen woont, moet er niet op rekenen dat het frisser wordt dan 18 graden ’s nachts vanaf vrijdag. En, voor wie nog moest twijfelen om een barbecue te houden: regen zit er niet in.

Waarom de bladeren aan de bomen verkleuren

Helaas, eigenlijk, want de droogte – wat er de jongste dag is uitgedruppeld is verwaarloosbaar op de meeste plaatsen, als ze al iets kregen – begint serieus z’n tol te eisen.

De grondwatertafel is nu zo diep gezakt dat zelfs heel veel bomen niet meer met hun wortels aan water geraken. Om water te besparen laten die bomen dan bladeren afsterven. Dat is de reden waarom de bladeren al aan het verkleuren zijn. In een volgende fase vallen ze gewoon.

Domper: geen paarse hei dit jaar

Ook een domper is dit: verwacht dit jaar geen spectaculaire paarse bloeiende heide. Door de droogte hebben de heideplanten een flinke tik gekregen. Op sommige plekken is de heide zelfs afgestorven.

Normaal gesproken begint rond deze tijd de heide paars te kleuren. Het hoogtepunt ligt rond half augustus. Maar dit jaar zal het niet zijn als andere jaren, en wie een mooie tocht langs de hei heeft gepland, is bij deze gewaarschuwd: veel gaat er niet te zien zijn.

Op de Kalmthoutse Heide dreigt een groot stuk heide af te sterven door de droogte. Het komt vaker voor dat er bruine plekken zijn wanneer het wat warmer is, maar wat de natuurbeheerders daar nu zien hebben ze nog nooit zo meegemaakt. De droogte van dit jaar, zal waarschijnlijk ook de komende jaren nog zichtbaar. Het kan drie tot vijf jaar duren voor zo’n heideplant weer helemaal is hersteld en weer mooi bloeit en nectar geeft.

Ook dikke problemen voor dieren

De droogte heeft ook gevolgen voor de fauna. De dieren blijven nu ondergronds. Daardoor hebben ze minder kansen om voedsel te zoeken en dat gaat gevolgen hebben voor de voortplanting. Waarschijnlijk weten we pas over enkele jaren wat de effecten hiervan zullen zijn.

Ook de vlinders en bijen ondervinden problemen door de droogte. Die hebben geen nectar omdat de planten niet bloeien. Op sommige plaatsen in natuurgebieden mogen al geen bijenkasten meer opgehangen worden omdat er zo weinig nectar is.

Gesponsorde artikelen