7 dingen die je nog niet wist over Marine Le Pen

7 dingen die je nog niet wist over Marine Le Pen

De presidentskandidate voor Front National overheerst dan misschien wel de voorpagina’s van de Franse kranten maar echt goed kennen we haar nog niet. Er is nochtans heel wat te vertellen over het leven van Le Pen naast de campagne. Wij zetten hier alvast 7 opmerkelijke feiten op een rijtje over de presidentskandidate uit Nueilly-sur-Seine.

1. Marine heet eigenlijk Marion

Haar echte naam is Marion Anne Perrine. Maar het echtpaar Le Pen had daar al snel twijfels over en koos toen voor Marine.

“Ik stond een beetje onder druk toen we de naam kozen en uiteindelijk verkoos ik toch Marine omwille van haar blauwe ogen.”, zo legt haar moeder Pierette Le Pen uit in het boek La Politique Malgré Elle. Marion Maréchal-Le Pen deelt dus haar voornaam met haar tante. Dat is zowat het enige wat ze op dit moment gemeen hebben.

2. Ze overleefde een bomaanslag toen ze 8 jaar oud was

Het gebeurde bij haar vader thuis in Parijs. Marine kwam er vanaf met enkele schaafwonden door verbrijzeld glas.

Haar twee zusjes, die naast haar lagen te slapen waren ongedeerd. De aanslag gebeurde in 1978. Toen was Marine’s vader Jean-Marie al het mikpunt van haat.

3. Ze verliet het familiehuis door een ruzie over katten en honden

Hoewel Marine Le Pen zich omschrijft als “de kandidaat van het volk” was haar familie meer dan welgesteld. Dat blijkt wel als je kijkt naar het familiehuis dat Marine verliet in 2014. De doberman van vaderlief Jean-Marie had een van Marine’s Bengaalse katten opgepeuzeld. Dat was de druppel.

Nou ja, het is natuurlijk ook gewoon moeilijk om te beweren dat je voor het Franse volk spreekt als je met je familie woont in een villa van 430 vierkante meter met een halve hectare aan terrein middenin Parijs. Nu woont ze in La Celle-Saint-Cloud en hoeft ze haar papa, mama en zus, die nog steeds in het familiehuis wonen, thuis niet meer tegen het lijf te lopen.

4. Ze heeft een zeer moeilijke relatie met haar moeder

Van mama gesproken. Marine heeft het heel moeilijk gehad met de scheiding van haar ouders toen ze 17 was. De scheiding werd breed uitgesmeerd in de media toen. Pierrette Le Pen was vertrokken en trok zich terug met haar nieuw lief in de voorsteden van Toulouse. Maar dat was nog maar het begin.

Pierette deed daarna enkele uitlatingen in de pers over de toenmalige chef van Front National, haar ex-man Jean-Marie Le Pen. Zo zei Pierette dat ze Jean-Marie wel eens “Tonton Dolphy” noemde, naar Adolf Hitler. Volgens Franceinfo werd de relatie tussen ma en pa Le Pen toen pas echt bitter. “Pierette vertrok met het reserve glazen oog van Jean-Marie die op zijn beurt dan weer de urne van de overleden moeder van zijn ex bijhield.” Tof!

Als ultieme steek aan het adres van Jean-Marie poseert de moeder van Marine naakt in Playboy. Ze deed dit als wraakactie voor een aanvallend interview dat Jean-Marie gaf aan het tijdschrift Lui. Marine zag haar moeder niet meer voor 15 jaar. “Vandaag, na die foto’s, kunnen we haar niet meer als onze moeder beschouwen. Dat is nog erger dan haar echt verliezen.”, zo zei Marine tijdens een interview met Paris Match destijds. Vandaag hebben moeder en dochter het bijgelegd dankzij de oudere zus van Marine.

5. Marine Le Pen de clubster

Vandaag probeert Marine zich te profileren als een familievrouw (ze heeft drie kinderen uit een vorig huwelijk) maar de jonge Marine was te vinden op de meest exclusieve dansvloeren van Parijs. Als vrijgezelle ontpopte de jonge Le Pen zich, volgens Paris Match, als een echte nightclubster.

Dat beeld van de jonge Marine wordt alleszins bevestigd: “Marine heeft er altijd van gehouden om te flaneren in clubs waar veel beroemdheden kwamen.”, zo zegt jeugdvriendin Marie d’Herbais in La Politique Malgré Elle. “Je zag aan haar dat ze ervan genoot om te dansen op erogene ritmes”, zo verklaart oud-nachtclubuitbater Hubert Boukobza in hetzelfde boek.

6. Marine Le Pen heeft illegalen verdedigd

Tussen 1993 en 1995 “was ik zeven keer gearresteerd op zeven verschillende plaatsen. Van Parijs tot Marseille. En telkens kwam ze ter plaatse om mij te helpen. Zonder haar was ik op z’n minst in de gevangenis beland”. Deze getuigenis, die we ook in het boek terugvinden, komt van de Algerijn Nour-Eddine Hamidi die Le Pen verschillende keren heeft verdedigd.

Sterker nog, Marine wierp zich op als vrijwilliger om van permanentie te zijn bij snelrechtzaken. Daardoor verdedigde ze vaak illegale en clandestiene immigranten. “Ik zie geen contradictie.”, zei Le Pen aan L’Express in 2015.

7. Ze verloor al 12 kilo tijdens haar campagne in 2017

Na de nieuwjaarsfeesten, zo meldde de campagne van Le Pen, zou de kandidate intussen al 12 kilo afgevallen zijn. Ze deed dat om er goed uit te zien voor de laatste rechte lijn van haar presidentiële campagne. Bart De Wever, anyone?

Gesponsorde artikelen