7 eenvoudige en verrassende tips om energie te besparen

Ben jij een groene vogel of swingt jouw energiefactuur elk jaar de pan uit? In dat laatste geval kunnen deze 7 eenvoudige tips je helpen om energie te besparen, minder CO₂ uit te stoten én je centen aan iets veel leukers uit te geven:

1. Kies een strategische plek voor je diepvriezer …

Staat jouw diepvriezer in je keuken? Dat is niet zo’n goed idee. Zet hem liever in een niet-verwarmde ruimte zoals een garage of een kelder. Vanaf een kamertemperatuur van 21° C stijgt het verbruik van je diepvriezer namelijk met 2,5 procent. Vergeet zeker ook niet om je diepvriezer tijdig te ontdooien, want een dunne ijslaag van 3 millimeter volstaat al om je verbruik met 30 procent te doen stijgen.

Wil je ook besparen op het verbruik van je koelkast? Lees dan deze slimme tips.

2. … en haal je oplader uit het stopcontact

Een lader die in het stopcontact zit zonder dat hij is aangesloten op het toestel, verbruikt nog steeds elektriciteit. Ook toestellen in waakstand blijven energie verbruiken. Zo zou tussen de 7 en 18 procent van ons totale verbruik afkomstig zijn van zulke toestellen in waakstand. Dat komt jaarlijks neer op gemakkelijk 80 à 100 euro, afhankelijk van het aantal toestellen, die je zou kunnen besparen. Ontdek hier hoe je sluipverbruik kan opsporen.

3. Maak bovendien zo veel mogelijk gerechten in één pan klaar …

Voor wie graag kookt, is dit een interessante tip! Je kookplaten zijn goed voor zo’n 5 à 10 procent van je jaarlijkse stroomverbruik. Door gerechten klaar te maken waarvoor je maar één pan of pot nodig hebt, bespaar je dan ook makkelijk op je energieverbruik. Bovendien heb je zo minder afwas waardoor je ook nog eens op je waterverbruik bespaart én er bestaan echt massa’s superlekkere eenpansgerechten. ?

4. … en kies vervolgens voor het ecoprogramma van je vaatwasser en wasmachine

We denken soms dat afwassen met de hand of snelprogramma’s minder verbruiken, maar dat is een fabeltje. Kies liever voor het ecoprogramma dat doeltreffender is en minder energie verbruikt. Ook al duurt het langer, de gebruikte watertemperatuur ligt lager en vraagt dus minder energie.

Let wel op! In deze tijden van het coronavirus, was je wel best steeds je kledij op 60°C om zeker te zijn dat de bacteriën en het virus vernietigd zijn. Nog meer tips voor je afwasmachine vind je hier.

5. Ook je haardroger en droogkast zijn overrated

Laat voortaan je was lekker aan de lucht drogen en doe gerust hetzelfde met je haar. De hete lucht van je haardroger is bovendien niet zo gezond voor je haar, het wordt er erg breekbaar van. In de zomer kan je je wasgoed buiten hangen, maar in de winter kan je het net zo goed over een droogrek in een goed geventileerde ruimte hangen.

6. Maar zet vooral je verwarming een graadje lager, zeker ’s nachts …

Meer dan 50 procent van de energiefactuur van een Belgisch gezin wordt besteed aan verwarming. Stel je verwarming daarom correct af. Zeker ’s nachts is het niet nodig om overal in huis tot 20 graden te stoken, 16 graden is meer dan voldoende. En ook overdag kan het misschien een graadje minder? Regel je thermostaat zo goed mogelijk af, dan ben je op je gemak. Deze 5 tips helpen je daarbij.

7. … en maak kennis met boxx

Ken jij boxx al? Dat is de slimme thermostaat van ENGIE. Met zijn hulp en slimme technologie bespaar je zonder moeite en in alle comfort op je energie- en waterfactuur. Hij geeft je een seintje als je met een lek zit of voorziet je van praktisch advies en tips om verspilling tegen te gaan. Dat kan ook allemaal via je smartphone. Met de functie ‘waste check’ controleert hij voortdurend het verbruik van je belangrijkste toestellen en dankzij ‘budget optimizer’ stelt hij je een nieuw voorschotbedrag voor op basis van je verbruik. Handig, toch?

Benieuwd hoe energiezuinig jij leeft? Doe dan mee aan deze quiz en ontdek of jij lekker energiezuinig woont of je energie met hopen verslindt.

Meer
Lees meer...