7 iconische verbeteringen van hoe wij naar muziek luisteren

Zestig jaar geleden zaten onze grootouders nog samen rond de radio om het nieuwste liedje van Frank Sinatra te beluisteren. Ondertussen zijn we via de transistorradio, de walkman, de MP3-speler en vele andere apparaten uitgekomen bij de modernste manieren om naar muziek te luisteren. Bose SoundTouch is zo’n voorbeeld van de nieuwe ontwikkelingen in hoe wij naar muziek luisteren.

1. Muziekdoos

De uitvindersnatie bij uitstek, Zwitserland, kwam begin de 19de eeuw met deze instrumenten, die een voorgeprogrammeerd riedeltje konden afspelen wanneer je ze opende. Deze dozen waren de eerste muzikale spelers die voor het grote publiek gemaakt werden en vonden makkelijk een plaatsje in de woonkamer. De Zwitserse oorsprong ervan is niet geheel verrassend, aangezien een muziekdoos hetzelfde mechanisme gebruikte als dat van horloges. Sommige muziekdozen werden zelfs vervaardigd tot horloges.

2. Transistorradio

In tegenstelling tot ervoor konden mensen eindelijk zelf bepalen waar ze naar de radio luisterden en hoefden ze niet langer bij de radio te gaan zitten. Deze draagbare radio’s kwamen op de markt in de jaren 50 en creëerden de behoefte bij mensen om steeds meer muziek bij zich te hebben. De stijgende populariteit van de popmuziek en de opkomst van de transistorradio gaan dan ook hand in hand.

Shutterstock

3. Grammofoon

Edison vond de fonograaf een dikke eeuw geleden uit, maar het is de grammofoon die eruit voort vloeide die het populairst werd. Dankzij de platenspeler en de bijbehorende grammofoonplaten kon je naar hartenlust je favoriete muziek afspelen bij je thuis. Platenspelers waren in de jaren 70 en 80 zo populair dat ze in handige koffertjes gemaakt werden die je kon meenemen naar waar je ook maar wilde. In het daaropvolgende decennium raakten de vinylplaten echter op de achtergrond door de opkomst van de cd’s, maar tegenwoordig worden de langspeelplaten steeds meer gesmaakt door verzamelaars en andere liefhebbers van kwaliteitsvolle muziek.

Shutterstock

4. Jukebox

De platenspeler voor op café bevatte meerdere singles waaruit klanten konden kiezen voor een klein bedrag. In plaats van een liedje aan te vragen bij de DJ of de barman, kon je destijds zelf beslissen waarop er gedanst ging worden. Tegenwoordig kun je er nog af en toe eentje terugvinden in een bruin café, maar meer dan nostalgie vind je er niet in terug.

5. Walkman

De walkman kon zowel cassettes als cd’s bevatten. De eerste versies met cassettes werden al in de jaren 70 gelanceerd en werden meteen enorm populair bij jongeren, die ze gebruikten om naar muziek te luisteren tijdens het wandelen en fietsen. Zowel de walkmans die cassettes als cd’s afspeelden begonnen rond de eeuwwisseling in populariteit te dalen door de opkomst van de MP3-spelers.

Shutterstock

6. Boombox

De boombox of gettoblaster is een grote radio en cassettespeler die zeer populair was in de jaren 80 en bij ons vooral te zien was in de videoclips op MTV destijds. Deze muziekspeler kreeg zijn naam omdat jongeren het vaak gebruikten om anderen te laten meegenieten van hun muziek op openbaren plaatsen of werden gebruikt door breakdancers tijdens straatoptredens.

7. MP3-speler

Zoals de cd de vinylplaat uit het beeld verdrong, zo zorgde de MP3-speler ervoor dat de walkman achteraan de kast belandde. Eind jaren 90 konden MP3-spelers een half uur aan muziek herbergen en werkten ze vaak op batterijen. Vanaf 2003 werden de spelers niet alleen goedkoper maar hadden ze ook een grotere opslagruimte. Daarnaast hadden enkele gsm’s ook de mogelijkheid om deze bestanden af te spelen. Dit evolueerde zo verder tot MP3-spelers op zich uit de markt verdwenen door dat allerhande andere apparaten even geschikt waren om muziek af te spelen. 

Tegenwoordig speel je onderweg je muziek af via je telefoon en kun je met Bose SoundTouch thuis via je draadloze internet in hoge kwaliteit muziek door je huis streamen.

Meer
Lees meer...