7 duidelijke symptomen die aantonen dat jij slaaptekort hebt

Nog nooit was het slaapgebrek bij jonge mensen een groter probleem dan nu. Hoewel slapen essentieel is voor onze fysieke en mentaal gezondheid, wordt het probleem nog al te vaak onderschat. Last van deze 7 symptomen? Dan moet ook jij dringend wat slaap inhalen!

1. Je bent buitengewoon humeurig

x factor eye roll GIF by X Factor Global

Met het verkeerde been uit bed stappen, is niet zomaar een gezegde. Uit studies blijkt dat slaap en emotionele gezondheid nauw met elkaar verbonden zijn. Slaaptekort ligt aan de basis van een groot deel van de depressies maar ook op kortere termijn kan het emotionele ongemakken veroorzaken. Mensen die weinig slapen, hebben vaak last van stemmingswisselingen en botsen hierdoor vaker op ruzies met mensen die dicht bij hen staan.

2. Je hebt moeite om je te concentreren

psychic adult swim GIF by HULU

Toegegeven: de eerste uren op school/op je werk doorkomen is altijd lastig maar als je het voortdurend moeilijk hebt om je te concentreren, is er misschien meer aan de hand. Een gebrek aan concentratievermogen duidt vaak op een chronisch slaaptekort. Ook andere zaken zoals redeneren en het beschrijven van eenvoudige dingen worden hierdoor een hele klus. Stop dus al maar met doorwerken ’s nachts. Een goede nachtrust is een veel betere manier om jouw productiviteit en prestaties te verbeteren.

3. Jouw eetlust kent geen grenzen

hungry homer simpson GIF

We hebben allemaal weleens zin in een snack tussendoor. Opzich is daar niets mis mee maar mensen met slaaptekort voelen vaak de voortdurende behoefte om te eten. Uit een studie van 2004 blijkt dan ook dat mensen die minder dan zes uur per nacht slapen meer kans hebben op overgewicht. Dit komt door een tekort aan het eetlustonderdrukkunde hormoon leptine. Het eetlustopwekkende hormoon ghreline daarentegen, wordt aangemaakt wanneer je wakker bent en is daardoor in te grote hoeveelheden aanwezig.

4. Je hebt voortdurend last van een geïrriteerde huid

acne coworker GIF

Een bleke huid, donkere kringen en uitgedroogde mondhoeken. Vaak zijn het de eerste dingen die tevoorschijn komen na een lange nacht. Onlogisch is dat niet want je huid is nu eenmaal supergevoelig. Zelfs de kleinste hoeveelheden slaapgebrek hebben invloed op je uiterlijk. Heel wat vrouwen proberen deze oneffenheden daarom te camoufleren met make-up. Een oplossing op korte termijn. Een goede slaaproutine blijft het beste schoonheidsproduct en is bovendien nog gratis ook.

5. Je hebt het soms moeilijk om situaties correct in te schatten

Unemployment I Dont GIF

Het inschatten van sociale situaties en nemen van beslissingen, is niet voor iedereen even gemakkelijk. Toch kan een flink stel uitgeruste hersenen jou al een eindje op weg helpen. Bij slaapgebrek gaat de prefrontale cortex, het hersengebied dat verantwoordelijk is voor de emotionele verwerking, slapen. Hierdoor wordt een stuk moeilijker om emoties te beoordelen en juist te handelen. Uit een onderzoek blijkt zelfs dat mensen met slaaptekort heimelijker worden dan normaal. Zo durven ze de kantjes er al eens aflopen en gaan ze gemakkelijker pronken met andermans veren. Kruip dus maar wat vroeger onder de wol als je geen sneaky bastard wil worden!

6. Jouw libido is niet meer wat het geweest is

hip hop rap GIF by WE tv

Heb je de laatste tijd minder zin in seks? Ook dat kan een symptoom zijn van vermoeidheid. Vooral vrouwen met kinderen een fulltime job geven vaker aan dat ze een verminderde drang hebben naar intimiteit. Wetenschappelijk onderzoek in de Verenigde Staten heeft aangetoond dat er een verband bestaat tussen slapeloosheid en een verlaagd libido. Ook andere andere aandoeningen zoals slaapapneu kunnen aan de basis liggen van het probleem. Vergeet de vrijpartij dus zeker niet de compenseren met wat slaap als je je partner tevreden wilt houden.

7. Je wordt slaperig overdag

tired sleep GIF

Dit teken van slaapgebrek ligt voor de hand maar is daarom niet minder belangrijk. Je uitgeput voelen overdag, is het ultieme bewijs van slaaptekort. Ook wie niet om de vijf minuten zit te geeuwen of een onbedwingbare drang heeft naar koffie, kan weldegelijk vermoeid zijn. Het blijft dus zeer belangrijk om ook dit symptoom ernstig te nemen want jaarlijks gebeuren er heel wat ongelukken door vermoeidheid. Ook in ons land wordt 1 op de 2 dodelijke verkeersongevallen veroorzaakt door een vermoeide bestuurder. Opletten dus!

Meer
Lees meer...