7 tips om goedkoper op reis te gaan deze zomer

Geschreven met input van TopCompare.

Hoewel het coronavirus nog niet helemaal bestreden lijkt, zwaaien steeds meer landen hun deuren voor toeristen open. Ook veel Belgen kunnen niet wachten om hun koffers te pakken deze zomer en sommigen liggen waarschijnlijk nu al ergens op een idyllisch strand. Of je nu jouw reis nog moet plannen of hem al geboekt hebt, budgettips om goedkoper te reizen zijn altijd handig. 

Tip 1: Spaar of bespaar voor je reis

Een goede manier om je reis te starten, is door op voorhand al wat te (be)sparen. Als je weet dat je reisplannen hebt, kan je elke maand al een klein bedrag opzij zetten. Zo heb je ook al snel enkele honderden euro’s gespaard waarmee je jouw reis kan boeken of die je kan spenderen op je bestemming. En zo vermijd je dat je voor je reis je spaarboek moet plunderen of een persoonlijke lening moet afsluiten. Ook ervoor besparen op andere aankopen is een goed idee. Probeer wat minder geld te spenderen aan etentjes of shoppingtrips. Al die besparingen vormen dan weer een extraatje voor op vakantie.  

Tip 2: Vergelijk de prijzen voor vliegtickets

Moet je jouw reis nog boeken? Dan is het een goed idee om de prijzen voor de vluchten naar je bestemming te vergelijken. In België heb je heel wat low cost vliegmaatschappijen waarmee je ook op een veilige én goedkope manier op jouw bestemming geraakt. Op sommige vergelijkingswebsites kan je zelfs een alert instellen om je te waarschuwen wanneer de vliegtickets goedkoop staan. Zo kan je boeken op het beste moment!

Extra tip: zoek je vliegtickets, maar ook hotels via de incognitomodus van je browser. Zo ontwijk je cookies waardoor de prijzen plots de hoogte in kunnen gaan. 

Tip 3: Of reis op een alternatieve manier

Wie zegt dat je met het vliegtuig naar Frankrijk of Kroatië op reis moet gaan? Een roadtrip met de auto of camper en wat goede muziek kan ook leuk zijn. Heel veel bestemmingen zijn ook met de trein of bus te bereiken. Hoewel het misschien wat langer duurt om op je eindbestemming te geraken, zijn deze opties vaak een stuk goedkoper. 

Tip 4: Boek op tijd… of net last minute

Een populair vraagstuk: boek je beter met vroegboekkortingen of ga je voor last minute aanbiedingen? Een moeilijke vraag waar allerlei theorieën voor bestaan. Over het algemeen is op tijd boeken echter goedkoper. Vaak hangt het perfecte boekmoment ook af van de bestemming, de week en zelfs de dag. Gelukkig bestaan er websites zoals Skyscanner die je vertellen op welk moment je best boekt voor jouw bestemming. 

Toch kan je ook soms enkele goede last minute deals vinden als je flexibel bent qua bestemming, reisdata en logement. Heb je echter specifieke wensen over je bestemming en vaste reisdata op het oog? Dan boek je beter op tijd!

Tip 5: Slaap eens niet in een hotel

Een all inclusive vijfsterrenhotel kan best wel eens leuk zijn, maar dat zie je ook aan het prijskaartje. Er bestaan genoeg alternatieven om op een budgetvriendelijke manier te overnachten op je reisbestemming. Denk aan een tent of mobilhome op een camping, een appartement of huurhuisje, of zelfs een huizenruil. Zo kan je meteen af en toe ook eens zelf koken waardoor je geld niet elke dag naar restaurantbezoeken gaat. Goedkoper en zeker even gezellig!

Tip 6: Kies voor minder toeristische bestemmingen en trekpleisters

Kijk eens verder dan de bekende toeristische en vaak dure vakantielanden als Zuid-Frankrijk of Kroatië. Er zijn heel wat budgetvriendelijkere bestemmingen die minstens even mooi zijn, zoals Montenegro of Bulgarije. Daar is zeker geen gebrek aan zon, zee, strand en mooie natuur!

Eenmaal op je bestemming wil je natuurlijk ook zoveel mogelijk uit je reis halen en de allermooiste bekende plekjes bezoeken. Toch zijn er vaak heel wat gratis alternatieven voor toeristische trekpleisters waar je vaak een toegangsprijs moet betalen. Wie zoekt die vindt!

Tip 7: Plan gratis uitstappen en zoek kortingen

Musea, kastelen, citytours, … veel toeristische attracties of trekpleisters zijn betalend. Maar moeten echt al je uitstappen geld kosten? Er zijn ook heel wat gratis dingen te doen in elk land. Mooie uitzichtpunten die je gewoon te voet kan bezoeken of leuke stadswandelingen waarbij je ook alle belangrijke plekken ziet bijvoorbeeld. Zo veel mogelijk al wandelend naar deze plaatsen gaan, is misschien nog de belangrijkste budgettip. Een bus of metro nemen valt nog misschien nog mee, maar probeer dure vervoersmiddelen zoals een taxi zeker te vermijden. 

Wil je toch echt enkele plekken bezoeken waarvoor je een toegangsticket moet betalen? Ga dan op zoek naar kortingen of koop een citypass als je een stad bezoekt. Zo kan je vaak gratis met het openbaar vervoer reizen en kan je in heel wat musea of attracties met kortingen binnenlopen.

Meer
Lees meer...