7 tips om je ecologische voetafdruk in de keuken te verkleinen

Vandaag is het halftime voor de meer dan 50.000 deelnemers van de ‘Dagen Zonder Vlees’. Al twintig dagen eten de deelnemers geen of minder vlees en vis om zo hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Maar er zijn nog tal van andere manieren om je steentje bij te dragen dan een overheerlijke portie stoofvlees friet over te slaan. Wij helpen je alvast op weg met deze 7 tips voor milieubewuste keukenprinsen en prinsessen.

1. Leg een moestuin aan

quickmeme.com
Of je nu groene vingers hebt of niet, probeer eens om een moestuin in je tuin aan te leggen. Het is veel makkelijker dan je denkt. Daardoor kom je ook nog eens buiten in de ongerepte natuur van je tuin en kan je ongegeneerd in de grond woelen zonder dat je vreemd bekeken wordt. Heb je geen tuin? Zet dan een moestuinbox op je terras of balkon. Je hebt dus geen enkel uitvlucht meer om niet zelf je favoriete groenten- en fruitsoorten te planten.

2. Wees racistisch

imgur.com
Ja lees het juist, wees eens racistisch! Daarmee bedoelen we niet dat je vreemdelingen moet discrimineren of mensen op basis van huidskleur moet afkeuren. Je moet wel opletten waar je eten vandaan komt. Tomaten uit Egypte of bonen uit Kenia zijn niet oké! Die hebben enorm lange weg moeten afleggen om tot op je bord te komen. Die duizenden kilometers vragen heel wat vervuilend transport dat onnodig veel CO2 uitstoot tot gevolg heeft. Koop dus producten uit de buurt. 

3. Ondersteun de lokale boeren

pleated-jeans.com
Nu we het toch over producten uit de buurt hebben: Steun je lokale boer. Vaak verkopen zij zelf groenten en fruit op hun hoeve of in een dorpswinkeltje. Hierdoor weet je perfect wat je op je bord krijgt en vooral van waar het komt. Er is ook maar heel weinig transport nodig waardoor de impact op het milieu nihil is. Daarbovenop steun je ook nog eens de lokale economie. Een win-winsituatie dus.

4. Deel je vlees

tumblr
Crowdfunding is al jaren een goed ingeburgerde praktijk om interessante projecten te financieren. Maar heb je al van crowdbutching gehoord? Via websites als ‘deel een koe’ of ‘deel een varken’ kan je een deel van een koe of varken kopen. Pas als het volledige dier verkocht is wordt het naar de slachtbank geleid. Hierdoor voorkom je overproductie en weet je exact welk dier dat je op je bord krijgt. De koeien en varkens in kwestie worden trouwens als koningen behandeld en krijgen enkel gezond en natuurlijk voedsel en worden niet genetisch gemanipuleerd of vol antibiotica gepropt.

5. Verspil geen water

imgflip
Water de allerbelangrijkste voedingsstof. Alle cellen in je lichaam bestaan uit water en hebben het dan ook broodnodig. Maar dankzij de klimaatverandering zal drinkbaar water steeds schaarser worden. Genoeg redenen dus om het niet onnodig te verspillen. Laat dus geen halfvolle afwasmachines draaien. Dat verbruikt niet alleen veel water maar ook veel energie. Heb je maar een beetje afwas, doe die dan van hand. Laat daarvoor ook niet heel de tijd het water lopen maar vul je gootsteen. Heb je zin in pasta? Gebruik dan deze geweldige ‘life hack’. Je spaart niet enkel water, energie en tijd, het zorgt er ook voor dat je pasta niet meer aan elkaar plakt.

6. Eet onbewerkte voeding

perezhilton.com
Zeg nee tegen bewerkte voeding. Of doe toch je best om dat te doen. Die producten hebben niet enkel een slechte invloed op je gezondheid, ze zijn ook alles behalve goed voor het milieu. Heel wat van ons voedsel is bewerkt, denk maar aan de toevoeging van kleur-, geur- en smaakstoffen of conservatiemiddelen. Kies dus in de winkel bijvoorbeeld voor onbewerkte rietsuiker in plaats van kristalsuiker of volkorenbrood in plaats van een witbrood. Ook in de groenten en fruitafdeling kies je best voor onbespoten (bio)producten.

7. Vermijd verpakkingen

pandawhale.com

Voedselproducenten houden van verpakkingen. Vaak is die compleet overbodig, denk maar aan voorverpakte bananen. De productie van plastieken verpakkingen is zeer schadelijk voor het milieu en verspilt veel energie en andere grondstoffen. Daarom is enkele jaren geleden in New York een volledig nieuw concept ontstaan: de verpakkingsarme winkel. Ook bij ons kan je sinds vorig jaar verpakkingsvrij gaan winkelen. Woon je niet in de buurt van zo’n winkel? Gebruik dan gezond verstand als je naar de supermarkt gaat. Pak van thuis een (stoffen) zak mee en koop dranken in glazen flessen. Gebruik niet onnodig veel plastieken zakjes als je groenten of fruit koopt en vermijd individueel verpakte producten. Denk er na gebruik ook aan om al die verpakkingen te recycleren en gooi niet zomaar alles bij de restafval.

Meer
Lees meer...