70 procent van studenten blijft ergens hangen: minister Crevits gaat dat veel harder aanpakken

Shutterstock

De Vlaamse regering wil het slaagpercentage van studenten ferm omhoog krijgen: nu doet 70 procent van de studenten tijdens z’n studie er langer over dan zou moeten. En nog erger 25 procent van de studenten in het hoger onderwijs stopt na 1 of 2 jaar zonder diploma. Dus wordt het hoger onderwijs strenger: wie minder dan 60 procent haalt in het eerste jaar, krijgt voorwaarden opgelegd. Ook plots veranderen van onderwijsplek zal moeilijker worden.

Haal je dus minder dan 60 procent van je studiepunten, dan komen er voorwaarden. Dat kan verplichte studiebegeleiding zijn, maar ook moeten slagen voor welbepaalde vakken. Een andere belangrijke maatregel: je kan niet zomaar elders je studie gaan verderzetten als het op de ene hogeschool of universiteit niet lukt. 

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) gaat een databank oprichten, waardoor alle hogescholen en universiteiten van elke student kunnen opzoeken welke vakken die reeds volgde, en welke resultaten hij of zij behaalde. Een student die aan een universiteit niet slaagt in z’n eerste jaar, kan zich niet zomaar opnieuw gaan inschrijven aan een andere universiteit of hogeschool. Dat moet studenten onder druk zetten om sneller een meer geschikte opleiding te kiezen.

70 procent van studenten blijft ‘hangen’

Dat ons onderwijssysteem niet erg efficiënt werkt op niveau van hoge scholen en universiteiten is duidelijk: maar 30 procent van de jongeren behaalt z’n bachelordiploma binnen de voorziene tijd. 70 procent blijft dus ergens hangen. En er is nu geen harmonische aanpak: iedereen heeft een andere methode. Bij de KU Leuven moet een eerstejaarsstudent minstens 30 procent van de studiepunten halen. Anders mogen ze niet bissen. De UGent is er na twee jaar controle: daar moet je minstens 75 procent van de punten van het eerste jaar behaald hebben, of het is afgelopen. Maar als die studenten dan verkassen, ontspringen ze de dans en kunnen ze gewoon verder doen. 

Daar komt nu verandering in: verplicht slagen voor een aantal vakken of studiebegeleiding moeten volgen komt er voor iedereen. “Het is belangrijk om studenten te stimuleren meer studiesucces te boeken en eventueel sneller een meer geschikte opleiding te kiezen. Dit zal jongeren aanzetten om een goed doordachte studiekeuze te maken”, zegt Hilde Crevits (CD&V) in De Morgen. 

Meer
Lees meer...