700 parkeerplaatsen in Gent in het gedrang na misverstand tussen politie en stadsbestuur

700 parkeerplaatsen in Gent in het gedrang na misverstand
tussen politie en stadsbestuur

Chauffeurs die dit weekend geparkeerd stonden langs het water aan de Gasmeterlaan en de Nieuwevaart in Gent vonden een waarschuwing van de politie onder hun ruitenwisser. Nochtans stond er nergens een parkeerverbod aangegeven. Ook Gents schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen), naar wie aanvankelijk met een beschuldigende vinger gewezen werd, viel uit de lucht.

In Gent is er een aanzienlijk tekort aan parkeerplaatsen. De 700 staanplaatsen langs het water aan de Gasmeterlaan en de Nieuwevaart worden dus door heel wat chauffeurs hoog in het vaandel gedragen. Maar afgelopen weekend vonden mensen, die daar hun wagens geparkeerd hadden, een waarschuwing van de politie onder hun ruitenwisser dat ze daar niet zouden mogen staan. “Uw voertuig staat binnen de bebouwde kom op de verhoogde berm geparkeerd”, luidde het. “Deze overtreding wordt normaal bestraft met een GAS-boete van 110 euro.” Nochtans is die berm helemaal niet verhoogd.

Eerst werd aan flauwe grappenmakers gedacht, maar de Gentse politie bevestigt aan de kranten van De Persgroep dat de waarschuwingen wel degelijk van hen kwamen: “We hebben opdracht gekregen van het mobiliteitsbedrijf om op die plaatsen te verbaliseren. Maar omdat we dat nogal drastisch vonden, hebben we eerst gesensibiliseerd. In de toekomst zullen we wel degelijk moeten beboeten.”

Watteeuw is verrast en verbaasd

“Ik was verrast en verbaasd over die brief (waarschuwing, red.)”, laat Gents schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen) aan newsmonkey weten. “Het was geen initiatief van het mobiliteitsbedrijf, dat onder mij valt. Er was ook geen betrokkenheid van het mobiliteitsbedrijf. Die 700 parkeerplaatsen weghalen zonder dat er een oplossing is, dat kan niet de bedoeling zijn. Laat dat duidelijk zijn. En natuurlijk, een oplossing voor 700 parkeerplaatsen is hoe dan ook niet eenvoudig.”

“Het enige dat ik er voorlopig over kan zeggen is dat wat de politie in de brief schrijft, mij momenteel niet haalbaar lijkt. Ik begrijp ook niet waarvan het komt. Dat is mij nog steeds onduidelijk. Dat is iets waar ik niets van af wist, noch het mobiliteitsbedrijf, noch mijn kabinet.”

Wel is geweten dat het Agentschap Wegen & Verkeer recent heeft beslist om dwarsparkeren op gewestwegen te verbieden. Maar dan nog kan er niet zomaar beboet worden als er nergens aangegeven staat dat er een parkeerverbod van kracht is.

Siegfried Bracke gooit granaat zonder lont

Siegfried Bracke, die door de Gentse N-VA-fractie aan de kant geschoven wordt, was er als de kippen bij om Watteeuw te beschuldigen. “Ik heb het al vaak gezegd”, schreef Bracke op Twitter. “Het Gents Mobiliteitsbedrijf is nog ideologischer dan Filip Watteeuw. En dat wil wat zeggen.”

“Ernstige journalisten en politici moeten zich weinig gelegen laten liggen aan de uitspraken van Siegfried Bracke over ideologie en bedrijven”, laat Watteeuw weten. “Siegfried Bracke doet graag zijn ding op Twitter. Dat is zijn goed recht, maar dit is gewoon helemaal niet correct.”

Gents Burgemeester Daniël Termont (sp.a) heeft voorlopig nog niet gereageerd op de kwestie. Wellicht zal er in de komende dagen of weken meer duidelijk worden.

Gesponsorde artikelen