Het is vandaag 75 jaar geleden dat België werd bevrijd van nazi-Duitsland

Op 8 mei 1945 ondertekende generaal-veldmaarschalk Wilhelm Keitel in Berlijn een document waarbij nazi-Duitsland zich overgeeft aan de geallieerden. Hierdoor komt er in het westen een einde aan de Tweede Wereldoorlog.

Via de radio kondigen Amerikaans president Harry S. Truman en Brits premier Winston Churchill 8 mei aan als VE-Day (Victory In Europe). Op VE-day herdenkt men de overwinning op Duitsland.

Achttiendaagse strijd

Voor België duurde de Tweede Wereldoorlog eigenlijk maar achttien dagen. De strijd begon op 10 mei 1940, maar België werd onder de voet gelopen door een veel te sterk Duits leger. Op 28 mei 1940 gaf Leopold III zich over aan de Duitsers waardoor België tot en met 8 mei een bezet gebied bleef. België werd ook al die tijd bestuurd door de Duitsers.

Adolf Hitler
(bron: Shutterstock)

Tussen 2 en 12 september 1944 werd België al grotendeels bevrijd door de Canadezen, Polen, Britten en Amerikanen. In 1944 triomfeerden deze legers door de straten van Brussel. Hitler probeerde met een Ardennenoffensief de geallieerden terug te dringen, maar strandde op Amerikaanse troepen die veel te sterk waren. Omdat de Duitsers vanuit het zuiden en het noorden werden aangevallen, verdwenen ze uit België. Tot en met 7 mei bleef België onder vuur genomen worden door Duitse V-1 en V-2 raketten.

Op 7 mei 1945 ondertekende generaal Alfred Jodi in Frankrijk een document waarbij de nazi’s zich zouden overgeven aan de geallieerden. Hierdoor werd er in de buurlanden al stevig gefeest. Een dag later op 8 mei ondertekende Wilhelm Keitel in Berlijn een document waarbij de Duitsers zich ook overgaven aan de Sovjet-Unie. Vanaf nu was Europa officieel bevrijd. Het nieuws werd in België met veel klokkengeluid en sirenes aangekondigd. Overal ontstonden volksfeesten en scholen werden twee dagen gesloten.

In België was 8 mei een feestdag tot 1974 en maakte deel uit van de Wapenstilstandsdag (dat op 11 november wordt gevierd). In Brussel wordt 8 mei sinds 2007 terug als een feestdag beschouwd, maar dat is niet officieel. Scholen hebben geen vrije dag, terwijl dat voor sommige overheidsinstellingen wel zo is. Verder komt onze koning op 8 mei naar het graf van de onbekende soldaat om er een groet uit te brengen.

De bevrijding in Europa

Shutterstock

Vooraleer het nieuws van de overgave helemaal van Berlijn tot in Moskou raakte, duurde het tot 9 mei vooraleer de Sovjet-landen op de hoogte werden gebracht van de overgave van de Duitsers. Vandaag herdenken nagenoeg alle Europese landen VE-day. De datum verschilt wel in sommige landen. Italië viert het iets vroeger dan ons, op 25 april. In Nederland herdenkt men Bevrijdingsdag op 5 mei en wordt voorafgegaan door de Nationale Dodenherdenking op 4 mei.

Let wel: na 8 mei was de Tweede Wereldoorlog afgelopen in Europa. Pas na de overgave van Japan aan de Verenigde Staten op 15 augustus 1945 (door de atoombommen op Nagasaki en Hiroshima) kwam er een wereldwijd einde aan de Tweede Wereldoorlog.

Meer
Lees meer...